3 λόγοι που σπαταλάς τα χρήματά σου

Τα χρήματα είναι αλληλένδετα με το φόβο, την ενοχή, την αξία και τη δύναμη.

big_spender_money istock

Έχουν χτυπήσει οι πιστωτικές σου κάρτες κόκκινο; Δεν έχεις ούτε ένα ευρώ στην άκρη και φοβάσαι το μέλλον; Ανακάλυψε τι φταίει και σπαταλάς τα χρήματά σου.

1. Ο φόβος της έλλειψης: "Νιώθω ότι ποτέ δε θα έχω αρκετά χρήματα"

Τι λέει ο ειδικός:  Ο Γιώργος Κανέλλος, Dipl.-Psych., κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής αναφέρει ότι η νοοτροπία της έλλειψης καταδεικνύεται από το φόβο της φτώχειας, την τάση για αποταμίευση και την αίσθηση ανεπάρκειας. Τελικά, εξελίσσεται σε ένα αίσθημα ότι δε μας αξίζουν τα λεφτά. Ίσως ακόμα και να απεχθανόμαστε τα χρήματα και τους ανθρώπους που τα έχουν. Ως συνέπεια, ίσως να μην μπορούμε να παίρνουμε ρίσκα, τόσο για να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν όσο και για να απολαμβάνουμε τη ζωή στο έπακρο. Οι άνθρωποι με αυτήν τη στάση ζωής συνήθως έχουν γονείς που καυγάδιζαν για τα χρήματα ή είχαν οικονομικά προβλήματα. 
 

Συμβουλή: Βίωσε το συναίσθημα του να δίνεις περισσότερα λεφτά σε έναν άξιο σκοπό. Προσπάθησε να δεις την πληθώρα των πόρων που υπάρχουν γύρω σου. Αν δε βγάζεις αρκετά χρήματα, αναρωτήσου με πόσα θα ήσουν ικανοποιημένη. Ανατράφηκες με τη σκέψη ότι οι πλούσιοι είναι ασυνείδητοι; Ίσως να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, που σε κάνει να υποτιμάς τον εαυτό σου. Μόλις έρθεις αντιμέτωπη με τις περιοριστικές πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να κερδίσεις περισσότερα χρήματα, τότε θα έρθουν αβίαστα στη ζωή σου. 

2. Η οικονομική άρνηση: "Αποφεύγω να σκεφτώ τα χρήματα. Θα το λύσω αργότερα".

Τι λέει ο ειδικός: Όταν ως παιδιά μας λένε για τα λεφτά "θα τα χάσεις" ή "θα τα χαραμίσεις", μεγαλώνουμε με την πεποίθηση ότι είναι κάποιου άλλου ευθύνη να νιαστεί για τα χρήματά μας, και αποδεσμευόμαστε από αυτήν. Επειδή δε μας εμπιστεύονταν χρήματα όταν ήμασταν παιδιά, μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι δεν τα πάμε καλά με τα οικονομικά μας τώρα και ξοδεύουμε ό,τι έχουμε ως εκδίκηση προς έναν πολύ αυταρχικό γονέα. 

Συμβουλή: Γράψε σε ένα χαρτί τις πρώτες σου αναμνήσεις που αφορούν τα λεφτά και τα συναισθήματα που σχετίζονται μ' αυτά. Θυμήσου ότι μπορείς να αποφασίσεις συνειδητά να βρεις νέους τρόπους προσέγγισης των χρημάτων. Βαθιά μέσα σου, ίσως να νιώθεις αναξιόπιστη, γι' αυτό πες στον εαυτό σου "έχω την ικανότητα να αναλάβω μόνη μου την ευθύνη για τα χρήματά μου". Προσπάθησε να κρατάς ένα ημερολόγιο εξόδων, ώστε να ελέγχεις τι ξοδεύεις. 

3. Η συναισθηματική σπατάλη: "Όταν είμαι στα κάτω μου, θέλω να ξοδέψω"

Τι λέει ο ειδικός:  Μας λένε διαρκώς ότι είμαστε αυτό που αγοράζουμε κι αυτό που φοράμε, αν λοιπόν έχουμε μια ασταθή αίσθηση ταυτότητας, χρησιμοποιούμε την αγορά νέων πραγμάτων για να την ενισχύσουμε. Ωστόσο, το να χρωστάμε περισσότερα μας κάνει να νιώθουμε ανικανοποίητοι και αγχωμένοι. Αυτή η νοοτροπία έχει πολλά κοινά με το συναισθηματικό φαγητό. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτές τις συμπεριφορές μόνο αν προσδιορίσουμε τα συναισθηματικά κενά που μας κάνουν να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό ή στη σπατάλη. 


Συμβουλή: Προσδιόρισε τις αιτίες που σε κάνουν να επιδίδεσαι σε υπερβολές. Συχνά, είναι πρόβλημα στη σχέση, πρόβλημα με το φαγητό ή το αίσθημα βαρεμάρας. Μάθε πώς να δημιουργείς αισθήματα ευτυχίας από μέσα σου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τους άλλους, κάποιες δύσκολες συζητήσεις ή την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Βρες άλλους τρόπους να παρηγορηθείς, όπως μια κουβέντα με μια φίλη. 


Πώς να καταφέρεις να βάλεις ένα ευρώ στην άκρη;

Για να διαχειριστείς καλύτερα τα χρήματά σου χρειάζεται να κατανοήσεις ότι δεν είναι τα οικονομικά σου ο εχθρός. Είναι ο φόβος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης που προβάλλεις πάνω τους και σε κρατάνε πίσω. "Μπορείς να ανακουφιστείς από το στρες μόνο αν γίνεις προνοητική - τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά. Τότε μόνο θα μπορέσεις να απομακρυνθείς από τις παλιές συνήθειες προς ένα υπέροχο στάδιο οικονομικής ενδυνάμωσης” τονίζει ο ειδικός. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i