Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κλαις συχνά

Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το κλάμα μπορεί να έχει μια άμεση και καταπραϋντική επίδραση στους ανθρώπους.

tissues istock

Είναι ενδιαφέρον ότι, σε αντίθεση με τα δάκρυα που προκαλούνται από αλλεργιογόνα όπως η σκόνη ή το καθάρισμα των κρεμμυδιών, τα "συναισθηματικά" δάκρυα περιέχουν διαφορετικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα στρες. Είναι γεγονός ότι το κλάμα μπορεί να σε βοηθήσει να αποσυμπιεστείς από έντονες ή/και δυσάρεστες καταστάσεις.

Από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας, κλαίμε ως βρέφη για να εκφράσουμε τις ανάγκες μας. Είτε είναι πείνα, δυσφορία ή ανάγκη για προσοχή, το κλάμα χρησιμεύει ως μια συμπεριφορά που συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή. Μας δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας - ειδικά, όταν τα έχουμε καταπιεσμένα για πολύ καιρό-.

Διάβασε επίσης: Μπορεί το κλάμα να βλάψει την επιδερμίδα σου;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου, εάν κλαις συχνά

κλαμα_εξηγηση
Istock

Το κλάμα μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κάθαρσης και συναισθηματικής ανακούφισης. Αφού ρίξουμε μερικά δάκρυα, αισθανόμαστε σχεδόν αμέσως πολύ καλύτερα. Επιπλέον, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη μείωση των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με το στρες στο σώμα μας. Το κλάμα λειτουργεί επίσης ως σημάδι στενοχώριας ή ανάγκης για υποστήριξη, ωθώντας τον περίγυρο μας να αντιληφθεί ότι χρειαζόμαστε παρηγοριά και βοήθεια.

Θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το ανεξέλεγκτο κλάμα μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη γενική ευεξία. Το υπερβολικό κλάμα μπορεί να προκαλέσει σωματική δυσφορία, καθώς και πονοκεφάλους, κόπωση και πιθανώς αίσθηση εξουθένωσης. 

Επιπλέον, το ανεξέλεγκτο κλάμα θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διαπροσωπικές σχέσεις προκαλώντας τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους αισθήματα δυσφορίας ή απώθησης. Το συχνό κλάμα μπορεί να είναι, επίσης, σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη. 

Γιατί οι άνθρωποι κλαίνε χωρίς λόγο;

Για να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με αυτή την μορφή έκφραση ( κλάμα χωρίς λόγο), είναι απαραίτητο να εξετάσεις τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, για παράδειγμα:

1. Ορμονικές διαταραχές

Το κλάμα χωρίς λόγο μπορεί συχνά να αποδοθεί σε ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να επηρεάσουν την συναισθηματική σου κατάσταση και να προκαλέσουν ανεξήγητα επεισόδια κλάματος.

2. Συναισθηματική ευαισθησία

Μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία, η οποία μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς στο κλάμα. Οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες ή ακόμα και μια ελαφρώς θλιβερή σκηνή από μια ταινία μπορεί να προκαλέσει ξέσπασμα δακρύων σε ορισμένα άτομα.

3. Ανεπεξέργαστα συναισθήματα

Τα ανεπίλυτα ή μη επεξεργασμένα συναισθήματα μπορούν ξαφνικά να εμφανιστούν και να προκαλέσουν έντονο κλάμα, ακόμη και σε μία στιγμή που δεν υπάρχει προφανής λόγος. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν μία αρνητική εμπειρία, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν ότι η πίεση και η δυσφορία υπάρχει αποθηκευμένη στο σώμα μας.

4. Στρες

Η συσσώρευση άγχους και οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινής ζωής μπορούν να δημιουργήσουν συναισθηματική ένταση. Χωρίς άμεση διέξοδο ή συγκεκριμένη αιτία, αυτή η ένταση μπορεί να εκτονωθεί μέσω ξαφνικού κλάματος.

5. Νευρολογικές καταστάσεις

Τέτοιες καταστάσεις ή αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου μπορεί να διαταράξουν τη συναισθηματική ρύθμιση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητο κλάμα. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων του εγκεφάλου και να προκαλέσουν απρόβλεπτες συναισθηματικές αντιδράσεις. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να επισκεφθείς έναν ειδικό γιατρό.

6. Παρενέργειες των φαρμάκων

 Ορισμένα φάρμακα ή υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα, μεταβολή ορμονών κ.α. Επομένως, ενημερώσου για τις παρενέργειες τις φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείς, ώστε να κατανοήσεις καλύτερα το συναισθηματικό σου ξέσπασμα ( τακτικό κλάμα χωρίς εμφανή αιτία).

Διάβασε επίσης: Πώς να μην κλάψεις όταν μία συζήτηση γίνεται δύσκολη (όπως στη δουλειά)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i