Αντιμετώπισε το πένθος και την απώλεια με 8 βήματα

Τα στάδια του πένθους και πώς να το αντιμετωπίσεις.

πενθος_συμβουλες Istock

Η απώλεια και η θλίψη προκύπτουν στις ζωές όλων μας καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας. Το πώς αναγνωρίζουμε την απώλεια και αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πένθος είναι μοναδικό για κάθε άτομο και μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε κατάσταση απώλειας.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα συναισθήματά μας και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας. Εάν αισθάνεσαι ότι η θλίψη σου έχει επιδεινωθεί, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια μέσω ενός συμβούλου ή άλλου επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τα πέντε στάδια του πένθους είναι ένας οδηγός για τα πιθανά συναισθήματα που θα βιώσεις, όταν αντιμετωπίζεις μία απώλεια. Δεν θρηνούν όλοι με τον ίδιο τρόπο και δεν περνούν όλοι από όλες τις φάσεις της θλίψης. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μόνο μερικές φάσεις, ενώ άλλοι μπορεί να περάσουν από όλες.

  • Άρνηση: Μπορεί να αισθάνεσaι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ή είναι λάθος.
  • Θυμός: Επιρρίπτεις την ευθύνη για την κατάσταση σε άλλους, καθώς αναρωτιέσαι γιατί σου συνέβη.
  • Διαπραγμάτευση: Συχνά στρέφεσαι σε μια ανώτερη δύναμη και ζητάς την επίλυση ή το νόημα της απώλειας.
  • Κατάθλιψη: Η θλίψη σε κυριεύει, και συχνά είναι συντριπτική για τον ψυχισμό σου
  • Αποδοχή: Αποδέχεσαι την κατάσταση και αρχίζεις να αντιμετωπίζεις την απώλεια.

Διάβασε επίσης: Πώς θα συμπαρασταθείς σε κάποιον που πενθεί;

Αντιμετώπισε το πένθος και την απώλεια με 8 βήματα

πενθος_συμβουλες
Istock

Βρες ένα υποστηρικτικό άτομο

Όταν βιώνεις πένθος ή μία σημαντική απώλεια από την ζωή σου, ζήτησε την βοήθεια ενός υποστηρικτικού ατόμου. Αυτός μπορεί να είναι ένας φίλος, ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένας επαγγελματίας σύμβουλος ή μια ομάδα υποστήριξης. Αυτό το άτομο μπορεί να έχει ήδη βιώσει μια παρόμοια απώλεια και καταλαβαίνει τα συναισθήματά σου. Βέβαια, και κάποιος που δεν έχει βιώσει παρόμοια απώλεια θα μπορούσε να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς το πένθος σου και να σε κάνει να αισθανθείς ασφαλής με τα συναισθήματά σου. 

Μην αγνοείς τη θλίψη σου

 Πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει από παιδιά να αγνοούν τα αρνητικά συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να ακολουθούν αυτό το μοτίβο και ως ενήλικες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κατάθλιψη και να σΕ επηρεάσει βαθύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αναγνώρισε την απώλεια και αποδέξου την για να μπορέσεις να θρηνήσεις σωστά.

Προσπάθησε να ξεκουραστείς

Η θλίψη είναι εξαντλητική και μπορεί να σε επηρεάσει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Βεβαιώσου ότι αφιερώνεις τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση. Η κακή ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη και κακή διατροφή.

Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατήρηση της καλής διατροφής θα βοηθήσει το σώμα και το μυαλό να παραμείνουν υγιείς. Ακόμα κι αν δεν έχεις όρεξη για φαγητό, τα μικρά γεύματα μπορούν να σε κρατήσουν σε ισορροπία και να μειώσουν τα συναισθήματα της θλίψης. Επιπλέον, ορισμένες τροφές έχουν συνδεθεί με θετικά συναισθήματα, καθώς αυξάνουν την ορμόνη της ντοπαμίνης. Μερικές από αυτές τις " χαρούμενες" τροφές είναι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα και τα γαλακτοκομικά.

Μην παίρνεις μεγάλες αποφάσεις όταν θρηνείς

Μετά από μία απώλεια, είναι πιθανόν να θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές στη ζωή σου σε μία προσπάθεια να ξεχάσεις ή/ και να αποφύγεις το γεγονός. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και πάρε αποφάσεις όταν θα έχεις βιώσει όλα τα στάδια του θρήνου.

Μείνε ενεργός

Η τακτική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της τόνωσης του μυαλού και του σώματός, μειώνοντας τα συναισθήματα της θλίψης. Ακόμη και το απλό καθημερινό περπάτημα μπορεί μειώσει τα συναισθήματα της θλίψης.

Διατήρησε ένα πρόγραμμα

Ένα καθημερινό πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις βασικές καθημερινές δραστηριότητες τις οποίες πιθανόν να παραμελούσες λόγω θλίψης. Θέσε μικρούς και εφικτούς στόχους, οι οποίοι όταν επιτευχθούν θα σου δώσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης, βοηθώντας τη διαδικασία του πένθους.

Η θλίψη μπορεί να επανέλθει κατά καιρούς

Η αναζωπύρωση της θλίψης συχνά πυροδοτείται από ένα συναισθηματικό γεγονός ή ακόμα και από μια λεπτή στιγμή που σου θυμίζει την απώλεια. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και χρόνια μετά την απώλεια. Μην αυτομαστιγώνεσαι και μη φοβηθείς, εάν αισθάνεσαι κατά καιρούς την θλίψη να επανέρχεται.

Διάβασε επίσης: Όταν τα παιδιά ρωτάνε για το θάνατο: Να τι απαντάς σε κάθε ερώτηση λέει η ειδικός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i