Δεν σου αρέσουν τα γενέθλιά σου; Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση

Δεν αρέσει σε όλους η έκπληξη και η φασαρία!

birthday_cake istock

Ανατριχιάζεις στη σκέψη ότι θα σου τραγουδήσουν το Happy Birthday κρατώντας μια τούρτα; Αν σιχαίνεσαι να γιορτάζεις το πέρασμα ενός ακόμη έτους, δεν είσαι μόνη.

Όταν πλησιάζουν τα γενέθλιά μου, τις περισσότερες φορές, έχω ήδη λίγες μέρες να γιορτάζω τη b-day μου και συνήθως συνεχίζω και για λίγες μέρες μετά. Μου αρέσει να την αποκαλώ Εβδομάδα γενεθλίων και όχι, δεν νιώθω ένοχη ή ανόητη γι' αυτό! 

Αν και είμαι βέβαιη ότι μερικοί άνθρωποι θα ήθελαν να χαρακτηρίσουν την αγάπη μου να γιορτάζω με μερικά όχι και τόσο θετικά επίθετα,η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, λέει ότι υπάρχουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους κάποιοι λατρεύουν τα γενέθλια (όπως εγώ) και κάποιοι άλλοι όχι.

Οι δύο τύποι γενεθλίων

"Κάποιοι ευδοκιμούν με την προσοχή και τον εορτασμό των γενεθλίων τους και (ειδικά οι εξωστρεφείς) απολαμβάνουν την ιδέα του πάρτι και χρησιμοποιούν τα γενέθλιά τους ως αφορμή για να έχουν τους ανθρώπους τους κοντά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν θετικές αναμνήσεις από τα γενέθλιά τους στην παιδική τους ηλικία", λέει η ειδικός στο shape.gr.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μισούν τα γενέθλιά τους και δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη φασαρία και την προσοχή, γιατί όπως εξηγεί η ψυχολόγος, υπάρχει πιθανώς ένας πολύ καλός λόγος.

"Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια δια βίου αδιαφορία για τα δικά τους γενέθλια, είτε λόγω αρνητικών αναμνήσεων από την παιδική ηλικία (οι μεγάλοι/γονείς κάνουν τα γενέθλιά τους δυσάρεστα ή ασήμαντα με κάποιο τρόπο), επειδή το στυλ της προσωπικότητάς τους τους κάνει να κλίνουν μακριά από το να είναι το επίκεντρο. Η προσοχή και η πίεση να γιορτάσουν είναι συντριπτική (ειδικά για τους εσωστρεφείς) ή επειδή δεν δίνουν σημασία στα γενέθλια για προσωπικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους", λέει.


Ακόμη και όσοι από εμάς συνήθως λατρεύουμε να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας, μπορεί να βρεθούμε πιο απρόθυμοι σε κάποια χρόνια αργότερα, ειδικά καθώς πλησιάζουν τα γενέθλια ορόσημο (δηλαδή,τα 40 ή τα 50!) και δεν είμαστε εκεί που πιστεύαμε ότι θα ήμασταν ή δεν πετύχαμε όσα πιστεύαμε ότι θα πετυχαίναμε μέχρι εκείνη την ηλικία.

"Νομίζω ότι τα γενέθλια μάς κάνουν να σκεφτόμαστε το πέρασμα του χρόνου. Μπορούν να αμφισβητήσουν τις προσδοκίες μας για το πού πιστεύουμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη ζωή μας, ειδικά για εκείνους που προσκολλώνται στα ορόσημα της ζωής και τα χρονοδιαγράμματα που μπορεί να βάζουν στον εαυτό τους", λέει η ειδικός.

"Με αυτόν τον τρόπο, τα γενέθλια μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσουν μια διαδικασία πένθους ή υπαρξιακή κρίση όταν αυτά τα ορόσημα ή αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν έχουν συμβεί".

Η εμφάνιση ενός γεγονότος που αλλάζει τη ζωή και επηρεάζει την προοπτική μας για τη ζωή, μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την άποψή μας για τον εορτασμό γενεθλίων.

"Η ανάρρωση από μια απειλητική ασθένεια, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η εμπειρία τραύματος μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους που προηγουμένως αντιπαθούσαν τα γενέθλια να νιώθουν βαθιά ευγνωμοσύνη για το προνόμιο ενός ακόμη έτους να γιορτάσουν ."

Αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και τα γενέθλια δεν διαφέρουν σε αυτό. Υπάρχουν τρόποι να κάνεις τα γενέθλιά σου αφορμή για γιορτή:

  1. Χρησιμοποίησε την ευγνωμοσύνη για το προνόμιο του ότι είσαι δυνατή και υγιής για έναν ακόμη χρόνο.
  2. Δώσε στον εαυτό σου τα εύσημα για όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.
  3. Ευχαρίστησε τον νεότερο εαυτό σου για όλα όσα έχει κάνει, έχει αντέξει και έχει δημιουργήσει.


Και για όσους από εσάς έχετε κάποιον που δεν είναι "άνθρωπος γενεθλίων" στη ζωή σας να θυμάστε πως αυτή είναι μια προσωπική εμπειρία που απαιτεί να τη σεβαστείτε. "Ακριβώς επειδή μπορεί να ελπίζεις ότι θα του αρέσει, δεν σημαίνει ότι αυτό χρειάζεται", λέει η ειδικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i