Πώς να σταματήσεις να είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου;

Είναι καιρός να σωπάσει ο εσωτερικός σου κριτής. Αυτές οι 5 στρατηγικές θα σε βοηθήσουν.

self istock

Η αυτοκριτική είναι η διαδικασία της αξιολόγησης και της κριτικής του εαυτού μας. Είναι μια φυσιολογική και υγιής διαδικασία, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε από τα λάθη μας και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, όταν η αυτοκριτική γίνεται υπερβολική ή καταστροφική, μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Η κακή αυτοκριτική χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι συχνά υπερβολικά αυστηρή και άδικη.
  • Επικεντρώνεται στα αρνητικά και αγνοεί τα θετικά.
  • Μπορεί να είναι καταστροφική και να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Να αναγνωρίζεις αυτό που υπάρχει στο τώρα, να δέχεσαι ό,τι συμβαίνει αντί άτσαλα να προσπαθείς να το διώξεις. Με το mindfulness καταφέρνεις να μην επιτρέπεις να σε επισκέπτεται στο παρόν, ούτε ο φόβος που συνήθως πηγάζει από το παρελθόν, ούτε το άγχος που συνήθως σχετίζεται με το μέλλον. Σίγουρα στο παρόν έχεις καλύτερες επιλογές από το να επιτρέπεις στο παρελθόν και στο μέλλον να σου "κλέβουν” την εμπειρία της στιγμής. Το να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις την κακή αυτοκριτική είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

1. Αντιστάθμισέ τη με θετική ή απλώς ουδέτερη αυτοκριτική

Το αντίθετο της αρνητικής αυτοκριτικής είναι η θετική αυτοκριτική, και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτές τις επικριτικές σκέψεις είναι με θετικές ή/και ουδέτερες δηλώσεις για τον εαυτό σου. Όταν παρατηρήσεις μια σκέψη που υποτιμά τον εαυτό σου, αναγνωρισέ την και, στη συνέχεια, προσπάθησε να σκεφτείς κάτι θετικό ή απλά ουδέτερο για να το εξισορροπήσεις. Βρες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας σου για να παρατηρήσεις τι λειτουργεί καλά σε εσένα.

2. Δοκίμασε την αυτοσυμπόνια

Να θυμάσαι ότι μια κακή στιγμή δεν σημαίνει μια κακή μέρα. Και μια κακή μέρα δεν είναι ενδεικτική μιας κακής ζωής. Μερικές φορές, θα έχεις απλώς μια κακή μέρα. Δεν μπορείς να περιμένεις να πηγαίνουν όλα καλά. Αφιέρωσε μια στιγμή και βάλε το ένα χέρι στην κοιλιά σου και το άλλο χέρι στο στήθος σου και πες: "αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή. Είμαι εδώ για σένα. Όλα θα πάνε καλά."

3. Εντόπισε τον εσωτερικό κριτή σου και μίλα του με καλοσύνη

Αν και φαίνεται αντιφατικό, μερικές φορές, χρειάζεται να κοιτάξεις αυτόν τον εσωτερικό κριτή στα μάτια και να είσαι ευγενική μαζί του. Όταν ακούς την επικριτική φωνή, προσπάθησε να της μιλήσεις με καλοσύνη. Μπορείς να πεις δυνατά ή διανοητικά: Ξέρω ότι είσαι εδώ για να βοηθήσεις. Γνωρίζω πολύ καλά το λάθος που έκανα και ήδη αναλαμβάνω δράση για να το διορθώσω. Ευχαριστώ για τη συμβολή σου.

Μπορεί ακόμη και να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για αυτό, λέγοντας: Σε ευχαριστώ που προσπαθείς να με προστατέψεις. Αλλά δεν σε χρειάζομαι πια.

4. Εξασκήσου στο mindfullness 

Όταν οι επικριτικές σκέψεις γίνονται δυνατές και συντριπτικές, δώσε σημασία στις πέντε αισθήσεις σου για να νιώσεις στην παρούσα στιγμή.

  • Νιώσε τα πόδια σου να πιέζουν κάτω στο πάτωμα.
  • Παρατήρησε τη θερμοκρασία του αέρα στο δέρμα σου.
  • Νιώσε την αναπνοή να μπαίνει και να βγαίνει.

Η επίγνωση των σωματικών αισθήσεων μπορεί να σου προσφέρει ένα καλό διάλειμμα από τις αρνητικές σκέψεις.

Δες και αυτό: Δοκίμασα mindfulness: Τι είναι, ποιες είναι οι τεχνικές του και πώς θα το κάνεις μόνη σου;

5. Ακολούθησε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας 

Η αυτοφροντίδα έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του αρνητικού μοτίβου αυτοκριτικής. Όταν συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με φροντίδα και καλοσύνη, ενεργείς σαν να αγαπάς ήδη τον εαυτό σου, άνευ όρων. Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο υποσυνείδητό σου ότι είσαι άξια αγάπης και εκτίμησης. Και οι σκέψεις σου θα το αντανακλούν με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε ακόμη: "Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου": Πώς να σταματήσεις την έντονη αυτοκριτική για να πας μπροστά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i