Υπάρχει φόρμουλα της ευτυχίας ή είναι επιλογή μας; Τι απαντά η ειδικός

Τι σημαίνει ευτυχία για τον καθένα μας και κατά πόσο είναι στο χέρι μας να είμαστε ευτυχισμένοι εξηγεί η Μάρη Γαργαλιάνου, διαπιστευμένη business & life coach, communication expert, δημιουργός του magicme.gr.

happy istock

Το μακρινό 1938 μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ ξεκινά μια μελέτη για να απαντήσει σε ένα μοναδικό ερώτημα: "Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;”. Στο μικροσκόπιο βάζει 1.300 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνει πληροφορίες για την οικονομική τους κατάσταση, την επαγγελματική τους εξέλιξη, την υγεία τους. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, στη μακροβιότερη μελέτη της ιστορίας, το πόρισμα είναι ένα: Το μαγικό συστατικό της ευτυχίας είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, οι συμμετέχοντες παντρεύονταν, χώριζαν, έκαναν παιδιά ή και όχι, ερωτεύονταν, γνώριζαν επιτυχίες και αποτυχίες, ανακάλυπταν τι εστί πλούτος ή τα έχαναν όλα.

Αν κάτι τους έδινε ώθηση να συνεχίζουν να βρίσκονται στην αρένα ήταν η αγάπη των ανθρώπων τους, το μοίρασμα, η σύνδεση. Αλήθεια, εσένα τι σου δίνει αληθινό κίνητρο να βρίσκεσαι καθημερινά στην αρένα;

Διάβασε ακόμη: 15 πρακτικές συμβουλές για αληθινή ευτυχία

Ευτυχία, μια προσωπική υπόθεση

Αν ρωτήσουμε δέκα διαφορετικούς ανθρώπους πως ορίζουν την "ευτυχία", πιθανότατα θα μας πουν δέκα διαφορετικά πράγματα. Αν επιλέξουμε να δούμε πέρα από το προφανές των απαντήσεων και πάμε λίγο πιο βαθιά, θα ανακαλύψουμε ότι ο ορισμός που δίνουμε έχει να κάνει με το προσωπικό μας σύστημα αξιών.

Ευτυχία για σένα σημαίνει να ταξιδεύεις όσο πιο συχνά μπορείς, διότι πιθανώς με αυτόν τον τρόπο αισθάνεσαι πραγματικά ελεύθερη (άρα συνδέεις την Ευτυχία σου με την αξία της Ελευθερίας), ευτυχία για μένα σημαίνει να γράφω διότι έτσι εκφράζομαι (άρα συνδέω την Ευτυχία με την Έκφραση).

Αλήθεια, όμως, ποιο το νόημα όλων αυτών αν δεν τα μοιραζόμαστε; Καθημερινά, μέσω του coaching, συνδέομαι με δεκάδες ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε πάνω στο προσωπικό τους σύστημα αξιών ώστε να πετύχουν τις αλλαγές που θέλουν είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αν με ρωτάς, δε μου κάνει καθόλου εντύπωση το γεγονός πως ό,τι κι αν δουλεύουμε μαζί, όποιες κι αν είναι οι αξίες τους, όσο διαφορετικοί άνθρωποι κι αν είναι, όλες και όλοι τους μέσω της διαδικασίας καταλήγουν στο εξής: Καλύτερη ποιότητα ζωής ίσον καλύτερες σχέσεις, ίσον ευτυχία.

Η φόρμουλα της ευτυχίας

Υπάρχουν συνταγές για την ευτυχία; Όχι. Προσωπικά, δεν πιστεύω ούτε σε "συνταγές" ούτε σε αυτούς που τις πουλάνε. Υπάρχει όμως μια επιστημονική "φόρμουλα" (Luybomirsky, Sheldon, Schkade) η οποία επιβεβαιώνει ότι:

  • Το 50% της ευτυχίας μας συνδέεται με γενετικούς παράγοντες (δηλαδή με την προδιάθεση που έχουμε γενετικά),
  • το 10% με εξωτερικούς παράγοντες (δηλαδή τις συνθήκες ζωής και πώς αυτές μας επηρεάζουν) και,
  • το 40% με τον δικό μας έλεγχο (δηλαδή το πώς επιλέγουμε να ερμηνεύουμε τα γεγονότα, να τα διαχειριζόμαστε και τελικά να δρούμε).

Μπορούμε να αλλάξουμε το γενετικό σημείο μας; Προφανώς και όχι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι να αποφασίσουμε τι ζωή θέλουμε να ζούμε όσο περνάει από το δικό μας χέρι, να εστιάσουμε στο 40% μας και να το προπονήσουμε. Αυτό έχει να κάνει καθαρά και απόλυτα με τη νοοτροπία μας, το mindset και τα φίλτρα μας. Μη ξεχνάς, ένα αρνητικό μυαλό δε θα σου προσφέρει ποτέ μια θετική κι αληθινά ευτυχισμένη ζωή.

Choose Happiness!

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας είχε πει "Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου". Θα συμφωνήσω. Γιατί το να έχεις την ικανότητα να βλέπεις ότι σε κάθε συνθήκη έχεις επιλογές (και να πράττεις σοφά) είναι ευτυχία.

Το να επιλέγεις να ζεις εναρμονισμένη με τις αξίες και τα θέλω σου είναι η απόφαση που πρέπει να πάρεις αν θέλεις να ζήσεις στην κατεύθυνση της ευτυχίας. Και όλα αυτά, πίστεψέ με, έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Γιατί επηρεάζεις. Και το κάνεις με θετικό πρόσημο. Και κάπως έτσι γίνεσαι το παράδειγμα που θες να δεις και να ζεις στον κόσμο. Αναμφίβολα, σου και μας αξίζει!

Ευτυχία: 10 τρόποι να δοκιμάσεις αμέσως τώρα!

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΜΑΡΤΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ BODY WATER ΤΗΣ FRESH LINE.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i