Πώς να διαβάσεις το μυαλό των άλλων; 3 μυστικά του FBI

Θέλεις να γνωρίζεις ποιον έχεις απέναντί σου; Ποιος μπορεί να σου κάνει κακό ή όχι; Μάθε να διαβάζεις τους άλλους με κάποια τρικ από ειδήμονες του FBI.

FBI istock

Τι πιστεύεις για έναν γείτονα που είναι παντρεμένος, έχει παιδιά, ντύνεται με κοστούμι καθημερινά, σπάνια χάνει μια μέρα στη δουλειά, έχει τακτοποιημένο σπίτι, είναι φιλικός και ευγενικός και ρωτά πάντα τι κάνεις; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πίστευαν ότι αυτός είναι ο καλύτερος στη γειτονιά.

Έτσι μπορεί να εκπλαγείς όταν μάθεις ότι αυτός ο ίδιος γείτονας "ήταν ένας σεξουαλικός σαδιστής που είχε ένα υπόγειο βασανιστηρίων", γράφουν η Mary Ellen O'Toole και η Alisa Bowman στο βιβλίο τους Dangerous Instincts: How Gut Instincts Betray Us.

Η O'Toole, συνταξιούχος profiler του FBI, ασχολήθηκε με την υπόθεση και πήρε συνέντευξη από τον 60χρονο φύλακα του πάρκου David Parker Ray, ο οποίος φαινόταν γοητευτικός και θαύμαζε τις γυναίκες. Όπως αποδείχθηκε, βασάνιζε γυναίκες στην αυλή του για χρόνια και κανένας από τους γείτονές του δεν τον υποψιάστηκε ποτέ, όλοι θεωρούσαν ότι ήταν "κανονικός τύπος".

Υποθέσεις και επιφανειακή κρίση: Τι μας εμποδίζει να "διαβάσουμε" τους άλλους;

  • Εστιάζουμε στα προφανή: Όταν προσπαθούμε να προσδιορίσουμε αν κάποιος είναι καλός άνθρωπος ή πιθανή απειλή, τείνουμε να εστιάζουμε σε επιφανειακές ιδιότητες που στην πραγματικότητα δεν μας λένε πολλά για το άτομο. Υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα, έχουν οικογένεια και περιποιημένο σπίτι είναι φυσιολογικοί και αξιόπιστοι.
  • Νομίζουμε ότι θα το καταλάβουμε: Υποθέτουμε επίσης ότι το σώμα μας θα μας προειδοποιήσει όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον επικίνδυνο. Θα βιώσουμε τις αισθήσεις του φόβου και θα μείνουμε μακριά. Αλλά όπως γράφει και η O'Toole, οι επικίνδυνοι άνθρωποι έχουν τον τρόπο να μας κάνουν να νιώθουμε πολύ άνετα. Για παράδειγμα, είναι φιλικοί και ευγενικοί και έχουν καλή οπτική επαφή. Όταν η O'Toole είδε για πρώτη φορά τον David Parker Ray, της έπιασε το χέρι και της είπε πόσο ωραία ήταν που τη γνώρισε. Ήταν επίσης ευγενικός και καλοσυνάτος. 
  • Δεν είμαστε καλοί ακροατές: Αυτό που περιπλέκει την ικανότητά μας να διαβάζουμε τους ανθρώπους με ακρίβεια είναι ότι πολλοί από εμάς δεν είμαστε καλοί ακροατές. "Για να είσαι καλός αναγνώστης συμπεριφοράς, πρέπει να παρακολουθείς και να ακούς", γράφει η O'Toole. Αλλά αν είσαι πολύ απασχολημένη μιλώντας όλη την ώρα, σου ξεφεύγουν βασικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα του άλλου.
  • Θεωρούμε ασφαλείς θέσεις εξουσίας ή επαγγέλματα κύρους: Τείνουμε επίσης να θαυμάζουμε, ακόμη και να εκφοβιζόμαστε από άτομα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και θέσεις, γεγονός που παρεμποδίζει επιπλέον την κρίση μας. Η O'Toole το αποκαλεί αυτό "εκφοβισμός εικόνας". Δίνουμε αυτόματα την άδειά μας σε άτομα όπως κληρικούς, αστυνομικούς ή στρατιωτικούς. Τους αποδίδουμε αξιοθαύμαστες ιδιότητες χωρίς πολλή σκέψη. Υποθέτουμε ότι είναι έξυπνοι, θαρραλέοι, συμπονετικοί και ως εκ τούτου αβλαβείς.
  • Μπερδευόμαστε από τη δική μας συναισθηματική κατάσταση: Το να έχεις κατάθλιψη ή απλώς να χάνεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο σε βάζει σε ευάλωτη κατάσταση όταν κάποιος προσφέρεται να κάνει κάτι καλό για σένα.
  • Πιστεύουμε σε μύθους: Στην κοινωνία μας πιστεύουμε πολλούς μύθους που μας βάζουν σε κίνδυνο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους "ο μύθος του Ξένου". Πιστεύουμε ότι οι επικίνδυνοι άνθρωποι είναι ξένης καταγωγής, απεριποίητοι, άνεργοι και αμόρφωτοι. Παραβλέπουμε έτσι τους ανθρώπους που μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνοι επειδή μοιάζουν με εμάς.

Διάβασέ τους και πρόσεχέ τους

Είναι σύνηθες να αγνοούμε ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς, να τα εκλογικεύουμε, να τα δικαιολογούμε ή να μην αναλάβουμε δράση. Πάρε το παράδειγμα ενός ζευγαριού όπου ο ένας σύντροφος γίνεται όλο και πιο εμμονικός και ζηλιάρης (ακόμη και σωματικά κακοποιός). Πολλές φορές δεν είναι καν αντιληπτό στον περίγυρο.

Αν και η τέλεια κατανόηση ενός άλλου ανθρώπου ίσως να μην είναι εφικτή, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις σημαντικά τις δεξιότητες ανάγνωσης των άλλων. Μάθε ποια άτομα ή συμπεριφορές μπορεί να σε υποψιάσουν:

1. Θυμώνουν εύκολα ή μιλούν για βία: Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο οργίζεται στο δρόμο, είναι μια καλή ένδειξη ότι έχει επίσης προβλήματα θυμού έξω από το αυτοκίνητο. Επίσης, αν πιστεύουν ότι "η βία είναι η απάντηση σε όλα" είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

2. Είναι σωματικά επιθετικοί ή καταχρηστικοί με τους άλλους: Το άτομο που έχεις απέναντί σου ήταν ποτέ σωματικά επιθετικό με εσένα ή με άλλους; Πώς αντιμετωπίζει το προσωπικό ή τους σερβιτόρες σε ένα εστιατόριο; Κακομεταχειρίζεται τους άλλους ή συμπεριφέρεται σαν νταής; Αυτό πιθανότατα μεταφέρεται και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

3. Δεν δείχνουν ενσυναίσθηση: Ας υποθέσουμε ότι είστε στο πρώτο ή το δεύτερο ραντεβού με ένα άτομο και αναφέρεται στις προηγούμενες σχέσεις του. Όχι μόνο δεν έχει τίποτα καλό να πει αλλά τις κατηγορεί για όλα, τις επικρίνει, τις σχολιάζει αρνητικά. Του λείπει η ενσυναίσθηση ή η συμπόνια. Η έλλειψη ενσυναίσθησης και συμπόνιας είναι σημαντικοί δείκτες του χαρακτήρα κάποιου και της επικινδυνότητάς του. Μπορείς να αναγνωρίσεις εάν κάποιος είναι συμπονετικός σε μια απλή συζήτηση και σε μόλις 10 λεπτά. 

Οι ψυχοπαθείς, που αποτελούν περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού και το 10% των κρατουμένων, στερούνται ενσυναίσθησης (μεταξύ άλλων κριτηρίων). Μπορεί να προσποιούνται ότι νοιάζονται, συμπάσχουν και τρέφουν συναισθήματα για τα θύματά τους. Όμως, όπως γράφουν η O'Toole και η Bowman στο Dangerous Instincts, "Το να ρωτάς έναν ψυχοπαθή εάν νιώθει τύψεις ή ενοχές είναι σαν να ρωτάς έναν άντρα πώς νιώθει εάν είναι έγκυος. Είναι μια εμπειρία που δεν είχαν ποτέ". 

Πώς να καταλάβεις τι σκέφτεται ο άλλος; Μάθε να διαβάζεις το μυαλό των άλλων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i