Το όσπριο που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Έρευνες βρήκαν το όσπριο που λειτουργεί ως "ασπίδα" για την καρδιά σου και μπορεί να σε προστατεύσει από την εμφάνιση καρκίνου.

όσπρια_ωφελη Istock

Τα όσπρια είναι o μεγάλος νικητής όσον αφορά την υγιεινή διατροφή. Εάν ακολουθείς μία vegan διατροφή γνωρίζεις ήδη τη σημαντική διατροφική αξία αυτών των τροφών και την ικανότητά τους να λειτουργήσουν ως ασπίδα για το σώμα σου. Υπάρχει ωστόσο ένα όσπριο που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Τα οφέλη των οσπρίων

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο τα οποία είναι ευεργετικά για τη συνολική υγεία του οργανισμού σου.

Τα όσπρια είναι, επίσης, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Και όταν πρόκειται για την καρδιά σου μπορούν να μειώσουν αισθητά τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, καθώς και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, της κύριας αιτίας καρδιακής προσβολής.

Διάβασε επίσης: Ρεβίθια: 5 λόγοι που σε βοηθούν να χάσεις εύκολα βάρος

Το όσπριο που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

ρεβυθια_ωφελη
Istock

Τα ρεβίθια έχουν ένα εκπληκτικό διατροφικό προφίλ για όσους προσέχουν την υγεία τους. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια προσφέρει γύρω στις 164 θερμίδες. Ενώ το 60% αυτού αποτελείται από υδατάνθρακες που προσδίδουν μια έκρηξη ενέργειας, το υπόλοιπο 40% αποτελείται από λίπη και πρωτεΐνες, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Πέρα από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα ρεβίθια προσφέρουν άφθονες ισχυρές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο. Το κάλιο, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ των πολλών άλλων λειτουργιών του.

Αυτά τα μέταλλα παίζουν, επίσης, ρόλο στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Tα ρεβίθια αποτελούν μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 26 μελετών, η κατανάλωση τουλάχιστον 1 μερίδας την ημέρα οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επιπλέον,τα ρεβίθια περιέχουν μια φυτική στερόλη που ονομάζεται σιτοστερόλη που είναι δομικά παρόμοια με τη χοληστερόλη στο σώμα. Παρεμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το σώμα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες και τα ακόρεστα λίπη στα ρεβίθια μπορεί επίσης να επηρεάσουν ευνοϊκά τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τα ρεβίθια παρέχουν αντιοξειδωτικά που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην αποτροπή ορισμένων μορφών καρκίνου. Όταν τρως ρεβίθια, το σώμα σου δημιουργεί ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου που ονομάζεται βουτυρικό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απαλλαγή του σώματος από νεκρά κύτταρα.

Περιέχουν επίσης τις άλλες διατροφικές βιοδραστικές ενώσεις όπως είναι λυκοπένιο, Biochanin A και σαπωνίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Διάφορες έρευνες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις των ρεβιθιών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer διαπίστωσε ότι η κατανάλωση οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες κατά 36%.

Άλλη δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Clinical Oncology διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών από τα ρεβίθια, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα ρεβίθια περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην αντικαρκινική τους δράση, όπως το φυλλικό οξύ, η κερσετίνη και οι σαπωνίνες. Αυτές οι ενώσεις πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στο DNA και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, οι οποίες και οι δύο συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Διάβασε επίσης: 3 κορυφαίες δίαιτες που προστατεύουν την καρδιά σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i