3 κορυφαίες δίαιτες που προστατεύουν την καρδιά σου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε πολλές χώρες και η έγκαιρη δράση μπορεί να σώσει ζωές.

heart_tomato istock

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν πολλές διαφορετικές προτάσεις διατροφής για μια " γερή καρδιά". Πώς, όμως, θα επιλέξεις ανάμεσα στη πληθώρα επιλογών την δίαιτα που ωφελεί την καρδιά σου; Ευτυχώς, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) έχει παράσχει οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Το πιο σημαντικό είναι ότι η AHA ανακοίνωσε,επίσης, τις τρεις κορυφαίες δίαιτες για την υγεία της καρδιάς σου και ήρθε η ώρα να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε πολλές χώρες και η έγκαιρη δράση μπορεί να σώσει ζωές. Ένας από τους τρόπους πρόληψης των καρδιακών παθήσεων είναι να τρως πιο υγιεινά. Η υγιεινή διατροφή βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε χαμηλά επίπεδα και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όμως η παραπληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη. Σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζητούνται και προωθούνται διάφορες δίαιτες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία. Πώς μπορεί κανείς να προσδιορίσει τι είναι μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά; Ευτυχώς, το 2021 η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ( AHA) έδωσε οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν δίαιτες που ευθυγραμμίζονται με αυτές τις οδηγίες. Μερικές από τις σημαντικές οδηγίες είναι:

  • Φρούτα και λαχανικά. Συμπεριέλαβε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου.
  • Ολικής αλέσεως. Συμπεριέλαβε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σου αντί για επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Πρωτεΐνη. Συμπεριέλαβε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως φυτικές πρωτεΐνες, ψάρια, άπαχα πουλερικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
  • Αλάτι. Μην χρησιμοποιείς αλάτι και χρησιμοποίησε μιρκότερες ποσότητες αλατιού.
  • Αλκοόλ. Περιόρισε την πρόσληψη αλκοόλ.
  • Πρόσθετα σάκχαρα. Απέφυγε τροφές και ποτά με πρόσθετα σάκχαρα.
  • Επεξεργασμένες τροφές. Κατανάλωσε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα αντί για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διάβασε επίσης: 3 άγνωστα οφέλη του αμύγδαλου που θα σε εκπλήξουν

Οι 3 κορυφαίες δίαιτες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

1. Δίαιτα DASH

Αυτή η δίαιτα σημείωσε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (9/9) και είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Ο γενικός στόχος αυτής της δίαιτας είναι να περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να αποφεύγονται τρόφιμα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Περιλαμβάνει, επίσης, άπαχο κρέας και πουλερικά, ψάρια και έλαια όπως το ελαιόλαδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, τα κορεσμένα λίπη, τα άλατα, τα λιπαρά κρέατα, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα πρόσθετα σάκχαρα και το αλκοόλ καλό πρέπει να αποφεύγονται. 

2. Χορτοφαγική (pescetarian) δίαιτα

Οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να είναι τριών υποτύπων: pescetarian, ovo-lacto και vegan. Μια pescetarian δίαιτα σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν ψάρια αλλά όχι άλλες πηγές ζωικής πρωτεΐνης όπως πουλερικά ή κρέας. Η pescetarian διατροφή περιλαμβάνει επίσης αυγά και γαλακτοκομικά. Σε ένα μοτίβο χορτοφαγικής διατροφής ovo-lacto, οι άνθρωποι τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αποφεύγουν τα ψάρια ή οποιαδήποτε ζωική πρωτεΐνη.

Σε ένα μοτίβο vegan διατροφής, όλες οι ζωικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των αυγών και των γαλακτοκομικών, αποφεύγονται. Η δίαιτα των pescetarian περιλαμβάνει επίσης λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα πρόσθετα σάκχαρα, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το αλκοόλ, το κρέας και τα πουλερικά είναι καλύτερα να αποφεύγονται. Η δίαιτα pescetarian σημείωσε 8,25/9 βαθμούς και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη AHA των διατροφικών προτύπων.

3. Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή ξεκίνησε από χώρες της μεσογειακής περιοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά πλέον έχει γίνει δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πουλερικά, ψάρια, λιπαρά θαλασσινά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι επιτρέπει χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το διατροφικό πρότυπο αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, τα ζαχαρούχα ροφήματα, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες δίαιτες στον κόσμο.

Διάβασε επίσης: Μεσογειακή διατροφή: Το " κλειδί " της μακροζωίας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i