Γιατί οι μεγαλύτεροι άνδρες βγαίνουν με νεότερες γυναίκες;

Υπάρχουν λόγοι που ένας μεγαλύτερος άνδρας έλκεται από κάποια (πολύ) νεότερή του. Και το αντίστροφο.

γυναίκα σε σχέση με μεγαλύτερο άντρα istock

Μερικές φορές απλώς συμβαίνει. Ερωτεύεσαι το άτομο και παραβλέπεις την ηλικία του. Άλλες φορές, είναι η ενέργεια, η εμφάνιση και η προοπτική ζωής μιας νεότερης γυναίκας που μπορεί να είναι ελκυστικά για έναν μεγαλύτερο άνδρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόθεση μπορεί να μην είναι υγιής, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Το να υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση σας θα αποτύχει. Η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσετε από κοινού θεμέλια εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Διαφορά ηλικίας: Πόσο χρονών είναι "πολύ μεγάλος";

Σύμφωνα με στοιχεία που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια επτά δεκαετιών, στις ανεπτυγμένες χώρες, η μέση διαφορά ηλικίας μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών είναι 2 έως 3 χρόνια. Σε αυτές τις σχέσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιο συνηθισμένο για τους άνδρες να είναι μεγαλύτερη η σύντροφος.

Οι ηλικιακές διαφορές σπάνια συζητούνται μέχρι να θεωρηθούν "πολύ μεγάλες", αλλά δεν υπάρχει κανόνας για το πότε μια διαφορά ηλικίας γίνεται σημαντική.

Η αναφερόμενη ικανοποίηση σε μια σχέση μπορεί να φθίνει εάν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συντρόφων είναι μεγαλύτερη από 10 χρόνια, προτείνει μια ανασκόπηση 80 μελετών από το 2016.

Γιατί οι μεγαλύτεροι άνδρες βγαίνουν με νεότερες γυναίκες;

Είναι η εμπειρία, η ωριμότητα ή η οικονομική σταθερότητα; Τι λένε οι έρευνες.

1. Θέμα εξέλιξης 

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη το 2020 εξέτασε τις προτιμήσεις συντρόφου σε 45 χώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνδρες έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην εμφάνιση όταν επρόκειτο να επιλέξουν σύντροφο. Ο λόγος πίσω από αυτό δεν είναι η ματαιοδοξία.

Οι πρωτόγονοι επέλεγαν συντρόφους με βάση την αναπαραγωγική τους υγεία. Χαρακτηριστικά όπως η νεότητα, η συμμετρική δομή των οστών και οι φαρδιοί γοφοί στις γυναίκες θεωρήθηκαν σημάδια καλής υγείας και ζωτικότητας, που θα διασφάλιζαν την επιβίωση των ανθρώπων.

Σε κάποιο επίπεδο, η προγονική και ενστικτώδης έλξη για τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να παραμείνει, όπως σημειώνεται από μια μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνδρες, γενικά, μπορεί να έλκονται από νεότερες γυναίκες.

2. Πατριαρχία και sugar daddy

Οι γυναίκες παραδοσιακά δεν είχαν το πλεονέκτημα της ισότητας. Οι άντρες είχαν αρχικά περισσότερα προνόμια, και έτσι δεν ήταν πρωτόγνωρο να φροντίζουν μια νεότερη σύντροφο, και από την άλλη πλευρά, μια νεαρή γυναίκα που έφευγε από το σπίτι φροντιζόταν οικονομικά και κοινωνικά από μεγαλύτερους άντρες.

Ενώ η δυναμική της σχέσης ενηλίκου-παιδιού έχει καταγγελθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ωστόσο αυτή η πρακτική δεν έχει τελειώσει. Είναι επίσης πιθανό αυτές οι πρακτικές να έχουν επηρεάσει την κουλτούρα των γνωριμιών και μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα κρυφό ρεύμα μεγαλύτερων ανδρών που βγαίνουν με νεότερες γυναίκες συναινετικά και βασίζονται στο ότι θέλουν να είναι ο πάροχός τους.

3. Κρίση μέσης ηλικίας

Είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς λόγους για τους μεγαλύτερους άνδρες να βγαίνουν με νεότερες γυναίκες: Η κρίση μέσης ηλικίας ή η κρίση ταυτότητας.

Αντιστέκονται νοητικά οι μεγαλύτεροι άντρες στη γήρανση βγαίνοντας με νεότερες συντρόφους; Είναι αληθινή η κρίση της μέσης ηλικίας; Αν και έχει δημιουργηθεί πολλή συζήτηση γύρω από το θέμα, υπάρχει ωστόσο περιορισμένη έρευνα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα ακόμη στερεότυπο κλισέ που δεν έχει αποδειχθεί.

4. Συναισθηματική ωριμότητα

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τις γυναίκες για να αποκτήσουν ψυχική ωριμότητα, καθιστώντας λογικό για τις νέες γυναίκες να αισθάνονται πιο συναισθηματικά συμβατές και ασφαλείς με τους μεγαλύτερους άνδρες.

Γιατί μια νεαρή γυναίκα θέλει να βγαίνει ραντεβού με μεγαλύτερους άντρες;

Έρευνες δείχνουν ότι όσον αφορά τη σύναψη μακροχρόνιων σχέσεων, η πλειονότητα των γυναικών, όλων των ηλικιών, συνήθως ενδιαφέρεται για  μεγαλύτερους άνδρες. Μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες στη Φινλανδία διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν συντρόφους της ίδιας ηλικίας ή μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οι άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, τείνουν να προτιμούν γυναίκες στα 20 τους. Επίσης:

Πατρικός ρόλος: Μερικές νεότερες γυναίκες έλκονται από μεγαλύτερους άνδρες επειδή αναζητούν έναν πατρικό ρόλο. Οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι πιο προστατευτικοί και υποστηρικτικοί, και προσφέρουν στις νεότερες συντρόφους τους καθοδήγηση και συμβουλές. Επιπλέον οι νεαρές γυναίκες που μεγαλώνουν με απόντες, συναισθηματικά μη διαθέσιμους ή κακοποιητικούς πατέρες, μπορεί να αναπτύξουν αυτό που είναι γνωστό ως σύμπλεγμα πατέρα. Ο πατέρας ή το οιδιπόδειο σύμπλεγμα δεν είναι μια αναγνωρισμένη διαταραχή στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR), και αποτελεί έναν αμφιλεγόμενο όρο. Αρχικά ήταν μια θεωρία του Sigmund Freud, ο όρος και η έννοια έχουν αμφισβητηθεί εδώ και καιρό.

Η θεωρία περιέγραφε πώς τα παιδιά έχουν ισχυρή προσκόλληση με τον γονέα του αντίθετου φύλου και αρχίζουν να ανταγωνίζονται για προσοχή και αγάπη με γονείς του ίδιου φύλου. Αυτό είναι μέρος της φυσικής ψυχο-σεξουαλικής ανάπτυξής τους. Όταν ένα άτομο παραμένει ψυχολογικά κολλημένο σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις στις σχέσεις των ενηλίκων.

Ωστόσο, μόνο ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν η έλξη μιας νεότερης γυναίκας για τους μεγαλύτερους άνδρες έχει ρίζες σε ανεπίλυτες παιδικές συγκρούσεις.

Ασφάλεια: Όπως προαναφέρθηκε, οι μεγαλύτεροι άνδρες συχνά έχουν οικονομική σταθερότητα και μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στις συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για νεότερες γυναίκες που αναζητούν έναν σύντροφο που μπορεί να τις φροντίσει.

Ποια είναι η πιο ελκυστική ηλικία για τους άνδρες και ποια για τις γυναίκες;

Τι γίνεται με τις μεγαλύτερες γυναίκες και τους νεότερους άνδρες;

Η αυξανόμενη αποδοχή των σχέσεων μεταξύ μεγαλύτερων γυναικών και νεότερων ανδρών εντάσσεται στην αυξανόμενη αποδοχή όλων των ειδών σχέσεων. Έρευνα έδειξε ότι 81% των γυναικών είναι ανοιχτές στο να βγουν με κάποιον δέκα χρόνια μικρότερο και ότι σχεδόν 90% των ανδρών ενδιαφέρονται να βγουν με κάποια δέκα χρόνια μεγαλύτερη. 

Σε μια σοβινιστική κουλτούρα, μια μεγαλύτερη γυναίκα μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο αδύναμη στη σχέση, όχι αυτή που εκμεταλλεύεται έναν νεότερο σύντροφο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερους άνδρες που βγαίνουν με νεότερες γυναίκες. Φυσικά, το τι σε ελκύει είναι διαφορετικό σε κάθε ζευγάρι και δεν συνδέεται απαραίτητα με την ηλικία. 

Μπορεί μια σχέση μεταξύ μεγαλύτερου άντρα και νεότερης γυναίκας να λειτουργήσει;

Όταν δύο άνθρωποι αγαπούν αληθινά ο ένας τον άλλον και έχουν κοινά σημεία, υπάρχει συντροφικότητα, σεβασμός και εμπιστοσύνη, μια σχέση μπορεί να λειτουργήσει, ανεξάρτητα από το ηλικιακό χάσμα.

Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις πεποιθήσεις μεταξύ των γενεών αλλά αυτό είναι μια πραγματική ευκαιρία να μάθεις πώς να εξετάζεις πολλαπλές οπτικές γωνίες για ένα ζήτημα. Οι σχέσεις με μεγάλο ηλικιακό χάσμα μπορεί να είναι ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη.

Σχέση με μικρότερο άντρα: 6 λόγοι που οι γυναίκες το επιλέγουν

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i