7 δεδομένα για τον παιδικό διαβήτη τύπου 1. Plus: Εγκρίθηκε μόλις νέα θεραπεία

Ο παιδικός διαβήτης τύπου 1 είναι όλο και συχνότερος στα παιδιά. Μάθε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τη ζωή του παιδιού σου. 

παιδικός διαβήτης τύπου 1 DmitryPK

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται και μελέτες δείχνουν πως σήμερα τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

7 δεδομένα για τον παιδικό διαβήτη τύπου 1

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1

Αλλιώς γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή παιδικός διαβήτης, προκύπτει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Η αιτία δεν είναι γνωστή, θεωρείται όμως πως πρόκειται για αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πολλές χώρες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1, ειδικά στα μικρότερα παιδιά.

Η «επιδημία» του παιδικού διαβήτη

Όπως αναφέρει στις επισημάνσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το πρότυπο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης στα παιδιά, μοιάζει με τις επιδημίες των λοιμωδών νόσων. Πρόκειται για ένα παράδοξο φαινόμενο, που οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμη.

Ο διαβήτης γίνεται πιο συχνός στα παιδιά

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες στα παιδιά και τους εφήβους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις στατιστικές, μεταξύ του 2001 και 2009, ο αριθμός των παιδιών και εφήβων με διαβήτη αυξήθηκε κατά 30%.

Και οι δύο τύποι διαβήτη επηρεάζουν τα παιδιά

Μπορεί να αναφερόμαστε στον διαβήτη τύπου 1 ως τον παιδικό διαβήτη, ωστόσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά. «Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 10 ετών με διαβήτη, έχουν τον τύπο 1» εξηγεί ο παιδοενδοκρινολόγος Santhosh Eapen, M.D. «Ο διαβήτης τύπου 2 γίνεται συχνότερος στα παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών».

Τα συμπτώματα είναι ήπια

Τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, κόπωση, θολή όραση και συχνή ούρηση. Τα αρχικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μοιάζουν με εκείνα του διαβήτη τύπου 1. Μερικές φορές όμως, παιδιά και έφηβοι με διαβήτη τύπου 2 δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

Διάβασε επίσης: Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν το σχολείο

Παιδιά: Υδράργυρος στα ψάρια: Τι να προσέχεις στην εγκυμοσύνη και στα παιδιά

Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά την ινσουλίνη να είναι πιο αποτελεσματική και κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου. «Τα παιδιά με διαβήτη θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σωματικά τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα», συμβουλεύει ο Dr Eapen.

Τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική παιδική ηλικία

Η ζωή με τον διαβήτη μπορεί να έχει προκλήσεις για τα παιδιά και τους γονείς. Με τη σωστή όμως ενημέρωση και συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο και τον διαιτολόγο, τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι οι συνομήλικοί τους.

Έγκριση νέας θεραπείας για τον διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Την έγκριση της επέκτασης της ένδειξης της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε εφήβους και παιδιά (ηλικίας ενός έτους και άνω) έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Novo Nordisk. Αυτή η επέκταση έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη ένδειξη, η οποία αφορούσε αποκλειστικά τους ενήλικες.

Για αυτή την παιδιατρική ένδειξη, συστήνεται η χορήγηση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης να γίνεται πριν από το γεύμα (0-2 λεπτά πριν από την έναρξη του γεύματος). Ωστόσο, η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης μπορεί να χορηγηθεί και έως 20 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος (μεταγευματική χορήγηση) σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αβεβαιότητα για τη λήψη του γεύματος.

Συστήνεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος όταν η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης χορηγείται μεταγευματικά στο δείπνο προκειμένου να αποφευχθεί η βραδινή υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

The Mamagers Update

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη «σκοτώνει» τη φαντασία των παιδιών

Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να τους δίνουμε τα πάντα αμέσως, αλλά να τους δείχνουμε αμέσως ότι τα ακούσαμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i