Άγχος και πεσμένη απόδοση στο γραφείο; Δες τι πρέπει να κάνεις

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος για να βγεις αλώβητος από το εν λόγω ψυχολογικό ζόρι είναι πολύ απλός και απαιτεί μόλις τρία βήματα.

shutterstock-245049721_fdmp

Μήπως, παρότι λιώνεις το κορμί σου στη δουλειά σε καθημερινή βάση, τον τελευταίο καιρό αισθάνεσαι ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια και άγχος για το μέλλον σου στην επιχείρηση στην οποία εργάζεσαι; Αν ναι, μάθε ότι δεν είσαι μόνος σου, αφού η συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση, γνωστή και ως το σύνδρομο του απατεώνα (“impostor syndrome” στα Αγγλικά), φαίνεται ότι απασχολεί ολοένα και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Άτομα γεμάτα ενέργεια και, κυρίως, φιλοδοξίες που ωστόσο, και σύμφωνα πάντα με τη Wikipedia, «χαρακτηρίζονται από την αδυναμία να εσωτερικεύσουν τα επιτεύγματά τους αλλά και από έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως “απάτη”».

Τα καλά νέα; Στην πραγματικότητα, ο τρόπος για να βγεις αλώβητος από το εν λόγω ψυχολογικό ζόρι είναι πολύ απλός και απαιτεί μόλις τρία βήματα. Να ποια:

Μοιράσου τους προβληματισμούς σου με τους φίλους σου

Υπό τη βασική προϋπόθεση ότι οι κολλητοί σου δεν είναι οι πιο αναίσθητοι άνθρωποι στον κόσμο, υποθέτουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς θα βρεις τουλάχιστον δύο-τρία άτομα στα οποία θα μπορούσες να ανοιχτείς και να εκθέσεις τον εν λόγω προβληματισμό σου (ή καλύτερα, φόβο σου) -ότι, δηλαδή, πηγαίνοντας μια ωραία πρωία στη δουλειά, θα βρεις κάποιον άγνωστο να κάθεται στη θέση σου...

Το όφελος του να μιλήσεις σε κάποιους ανθρώπους που (φαίνεται ότι) έχουν τη διάθεση να σε ακούσουν όταν περνάς ένα ανάλογο ψυχολογικό ζόρι είναι διπλό: από τη μια, θα έχεις την ευκαιρία να τα «βγάλεις από μέσα σου» όπως λένε, με αποτέλεσμα να νιώσεις άμεσα ανακουφισμένος και πιο χαλαρός, ενώ από την άλλη, είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι αυτοί που θα αφιερώσουν χρόνο για να σε ακούσουν, πάνω στην κουβέντα να σου προτείνουν κάποια λύση που, ενδεχομένως, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

Και, όχι, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθεις άσχημα που τους «τρως τον χρόνο» για ένα πρόβλημα που, κατά βάθος κι εσύ ο ίδιος ξέρεις ότι βρίσκεται μόνο μέσα στο κεφάλι σου. Στην τελική ανάλυση, για ποιο λόγο υπάρχουν οι φίλοι αν όχι για να σε στηρίξουν ψυχολογικά σε ανάλογα σκηνικά;

Άγχος και πεσμένη απόδοση στο γραφείο; Δες τι πρέπει να κάνεις - εικόνα 1

Κατάγραψε προσεκτικά τα πρόσφατα «κατορθώματά» σου στην εργασία σου

Προφανώς και δε μιλάμε για τους καφέδες που κουβαλάς σε καθημερινή βάση για ολόκληρο το «παρεάκι» στο γραφείο ή για το πόσες φορές κατάφερες να ξεκολλήσεις το φωτοτυπικό μέσα στον τελευταίο μήνα αλλά για όλες εκείνες τις «δουλίτσες» που σχετίζονται άμεσα με τα καθήκοντά σου και που επιβεβαιώνουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι είσαι ένα υπερπολύτιμο γρανάζι, απαραίτητο στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας (ή της ομάδας / τμήματος) στην οποία ανήκεις.

Διάβασε περισσότερα στο Askmen.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i