«Γιατί οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση και ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα;»

Τι είναι η θρόμβωση και όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε σε σχέση με την εγκυμοσύνη.

έγκυος εγκυμοσύνη kaisersosa67

Οι έγκυες δεν είναι άρρωστες! Και το πιο πιθανό είναι πως μια εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί ομαλά και ήρεμα. Υπάρχουν όμως κάποια νοσήματα που γίνονται πιο πιθανά σε αυτή τη φάση της ζωής μιας γυναίκας. Και ένα από αυτά είναι η θρόμβωση.

Θρόμβωση και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη και η λοχεία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή, με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα, σύμφωνα με τη Γεωργία Καϊάφα, επίκ. καθηγήτρια Αιματολογίας ΑΠΘ, Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη.

«Οι έγκυες είναι πέντε φορές πιθανότερο να εμφανίσουν θρόμβωση συγκριτικά με τις μη εγκύους. Αυτό συμβαίνει επειδή η εγκυμοσύνη θεωρείται προθρομβωτική κατάσταση περιλαμβάνοντας τρεις παράγοντες κινδύνου: τη φλεβική στάση, την ενδοθηλιακή βλάβη και την υπερπηκτικότητα του αίματος.

Οι τρεις παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση στην εγκυμοσύνη

Η φλεβική στάση, δηλαδή όταν το αίμα λιμνάζει στα πόδια, οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης που μειώνουν τον τόνο των φλεβών, ενώ εμποδίζεται η ροή του αίματος από τη διογκωμένη μήτρα.

Η ενδοθηλιακή βλάβη παρατηρείται στις φλέβες της πυέλου καθώς πλησιάζει ο τοκετός, αλλά μπορεί να συνδέεται με υπέρταση στην έγκυο.

Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη ο οργανισμός, για να προστατέψει τη μέλλουσα μητέρα, προκαλεί μεγαλύτερη πήξη του αίματος ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία του τοκετού.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου θρόμβωσης είναι το ιστορικό προηγούμενης θρόμβωσης, η ηλικία της γυναίκας (άνω των 35 ετών), η παχυσαρκία, η ακινησία, οι πολλαπλές προηγούμενες εγκυμοσύνες (πάνω από τρεις), η προεκλαμψία, η κληρονομική ή η επίκτητη θρομβοφιλία. Ορισμένες καταστάσεις μετά τον τοκετό επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση, όπως, για παράδειγμα, η καισαρική τομή, η ακινησία και το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα της θρόμβωσης

Συχνά τα συμπτώματα της θρόμβωσης δεν είναι “θορυβώδη” και μπορεί να αποδίδονται στην εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κάποιο οίδημα, ευαισθησία ή πόνος και ερυθρότητα στα κάτω άκρα, καθώς και δυσφορία στην αναπνοή, πόνος στο θώρακα και εύκολη κόπωση. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αν αντιληφθείς συμπτώματα πιθανής φλεβοθρόμβωσης, θα πρέπει να μιλήσεις άμεσα με το γιατρό σου και να υποβληθείς στις απαραίτητες εξετάσεις για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πιθανό θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Διάβασε επίσης: Έρευνα: Πόσο κοστίζει η εγκυμοσύνη και ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός μωρού;

Διάβασε επίσης: Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Γιατί η φυσική σου κατάσταση μετράει;

The Mamagers Update 

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

Πώς να μετατρέψετε την αυλή σας σε μοντεσσοριανό χώρο παιχνιδιού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i