Μηνιγγίτιδα Β: Να κάνεις το εμβόλιο στο παιδί ή όχι;

Μηνιγγίτιδα Β: Να κάνεις το εμβόλιο στο παιδί ή όχι; Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πόσο απαραίτητο είναι σήμερα το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β.

μωρό εμβόλιο vgajic

Συνεργάστηκαν οι Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Παιδιατρικής  Μέριμνας.

Ιδού τι αναφέρεται στις έρευνες και τι λένε οι ειδικοί για το θέμα αυτό.  Είναι απαραίτητο; Να το κάνεις ιδιωτικά ή όχι; Εμείς συγκεντρώσαμε τα δεδομένα για τη μηνιγγίτιδα και ζητήσαμε από δύο έγκριτους παιδιάτρους την άποψή τους, ωστόσο ο παιδίατρός σου

είναι αυτός που θα μπορέσει να απαντήσει συγκεκριμένα για το δικό σου παιδί.

Η μηνιγγίτιδα σε 5 ερωτήσεις

1«Τι είναι η μηνιγγίτιδα;»

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Η πιο σοβαρή μορφή της είναι η βακτηριακή που προκαλείται από το μηνιγγιτιδόκοκκο, ο οποίος δεν είναι ένας, αλλά «παρουσιάζεται» με 13 μορφές (οροομάδες).

Από αυτές οι A, B και C ευθύνονται για το 90% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β.

2 «Τι εμβόλια υπάρχουν σήμερα για τη μηνιγγίτιδα;»

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα. Ανάμεσά τους, το εμβόλιο για την C ομάδα που κυκλοφόρησε το 2005 και χορηγείται σε παιδιά άνω του έτους, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε το 2010 το τετραδύναμο εμβόλιο για τις ομάδες A, C, W, Y που χορηγείται σε παιδιά από 11 ετών και άνω.

Τα δύο αυτά εμβόλια είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνονται

δωρεάν σε όλα τα παιδιά. Το τρίτο εμβόλιο, που αφορά την ομάδα Β, κυκλοφορεί από

το 2014, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών –και δωρεάν– εμβολιασμών.

Διάβασε επίσης: Δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τη φυματίωση! Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο, το mantoux και το εμβόλιο

Διάβασε επίσης: Τα κονδυλώματα μας αφορούν όλες! – Ο ιός HPV και το εμβόλιο

3 «Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται δωρεάν το εμβόλιο;»

Στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης δεν είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εμβολιασμών

τους. Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει διαφορετικά ποσοστά περιστατικών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ιταλία και στη Γερμανία έγινε εμβολιασμός σε

συγκεκριμένες ομάδες παιδιών και περιοχές.

4 «Πόσο κοστίζει το εμβόλιο και πόσες δόσεις χρειάζονται;»

Στην Ελλάδα το κόστος για το εμβόλιο που καλύπτει και την οροομάδα Β είναι περίπου 105 ευρώ η κάθε δόση. Στα μωρά από 2 έως 6 μηνών απαιτούνται τέσσερις δόσεις του εμβολίου, στα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών τρεις δόσεις, ενώ στα παιδιά από 2 χρονών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

5«Γιατί δεν έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών, αφού είναι ασφαλές;»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γενικός εμβολιασμός για μία νόσο γίνεται σε χώρες όπου η επίπτωσή της είναι πάνω από μία περίπτωση το χρόνο ανά 100.000 πληθυσμού. Εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε κάτω από 0,6/100.000 πληθυσμού.

The Mamagers Update

Ιζαμπέλ Φιλιοζά: «Το να εξαφανίζετε τις συνέπειες εμποδίζει το παιδί να μάθει»

Steve Jobs | Μη μαθαίνετε στα παιδιά σας να είναι πλούσια. Μάθετέ τα να είναι ευτυχισμένα

Είναι επικίνδυνη η νόσος; Τι λέει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής

Εταιρείας

«Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος δεν είναι συχνή, αλλά κρίνεται πολύ επικίνδυνη για τρεις

λόγους: Στα αρχικά της στάδια μοιάζει με μια απλή ίωση, αλλά εξελίσσεται ραγδαία, δηλαδή

το παιδί μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να χάσει τη ζωή του

αν δε νοσηλευτεί.

Και τέλος, έχει μεγάλη θνητότητα που φτάνει το 10% ακόμα και μετά από νοσηλεία, καθώς επίσης και 20-30% σοβαρές μόνιμες επιπλοκές. Ήδη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, λόγω της επικινδυνότητας της νόσου, υπάρχουν εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκοκκο, το εμβόλιο αυτό όμως προστατεύει από τον τύπο Β, που ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων στην Ελλάδα, άρα δεν μπορεί αυτό ειδικά να εξαιρείται.

Κατά τη γνώμη μου, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ειδικά όταν τα παιδιά τους είναι κάτω των 4 ετών, όπου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, έχουμε τα περισσότερα κρούσματα. Φυσικά, αν οι γονείς μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος, όλα τα παιδιά θα είχαν όφελος από τον εμβολιασμό.

Για τους γονείς που μπορεί να περιμένουν μήπως καλυφθεί οικονομικά το εμβόλιο, θα έλεγα ότι αυτό δεν έχει χρησιμότητα, αφού ακόμα και αν προχωρήσει το θέμα της αποζημίωσης, αυτή θα αφορά τα μωρά που θα γεννηθούν από όταν ληφθεί η απόφαση και μετά, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Άρα, ο κάθε γονιός θα πρέπει να κάνει το καλύτερο για το παιδί του σήμερα».

Τι συστήνει ο γιατρός Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος,

επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Παιδιατρικής

Μέριμνας

«Τα εμβόλια έχουν κυριολεκτικά σώσει αμέτρητες ζωές και είναι μια από τις πιο σεβαστές

εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής. Όταν, λοιπόν, με ρωτάει ένας γονιός αν θα πρέπει να

κάνει ή όχι ένα εμβόλιο στο παιδί του, εφόσον το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί με έγκριση και

δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, δεν μπορώ παρά να δώσω θετική απάντηση. Συγκεκριμένα, για το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β κάνω μια ήπια θετική σύσταση στους γονείς, που σημαίνει ότι δε θέλω να τους περάσω το μήνυμα ότι, αν δεν κάνουν το εμβόλιο, θα έχουν

κάνει κάποιο μεγάλο λάθος για το παιδί τους. Αν όμως μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά, δεν έχω κανένα λόγο να τους αποτρέψω».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i