Νέα έρευνα: Η παιδική κακοποίηση σχετίζεται ακόμη και με τη φτώχεια

Η παιδική κακοποίηση και παραμέληση έχουν τελικά δια βίου επιπτώσεις στο άτομο και μάλιστα με ουσιαστικές οικονομικές συνέπειες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

παιδική κακοποίηση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Σνέχαλ Πίντο Περέιρα, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 8.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Μ. Βρετανία το 1958.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν στοιχεία όπως η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, η έλλειψη αγάπης ή το βίαιο οικογενειακό περιβάλλον γενικότερα. Μάλιστα, συσχέτισαν αυτά τα δεδομένα με χαρακτηριστικά της μετέπειτα ζωής των παιδιών, όπως η ανεργία, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, η κοινωνική θέση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η αποχή από την εργασία.

Το 1% των παιδιών του δείγματος είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά, το 10% ψυχολογικά και το 16% είχαν βιώσει παραμέληση. Δηλαδή συνολικά, ένα στα πέντε παιδιά είχε υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση, ενώ το 10% δύο ή περισσότερες μορφές βίας.

Νέα έρευνα: Η παιδική κακοποίηση σχετίζεται ακόμη και με τη φτώχεια - εικόνα 1

«Βρήκαμε σαφείς συσχετισμούς μεταξύ της παιδικής παραμέλησης και κακοποίησης και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του ατόμου σε ηλικία 50 ετών. Η σωματική, συναισθηματική ή κοινωνική κακοποίηση στην παιδική ηλικία σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο στη μέση ηλικία να απέχει κανείς από την εργασία του λόγω μακροχρόνιου προβλήματος υγείας. Επίσης, η παιδική κακοποίηση μείωνε τις πιθανότητες απόκτησης ιδιόκτητου σπιτιού στην ενήλικη ζωή» εξηγεί η Δρ Περέιρα.

Και προσθέτει ότι, η παιδική κακοποίηση έχει ως συνέπεια κακές σχολικές αποδόσεις στην σχολική ζωή, κάτι που με τη σειρά του εμποδίζει την ικανότητα ανεύρεσης δουλειάς και ανέλιξης στην αγορά εργασίας.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα παιδιά που είχαν υποστεί περισσότερες από μια μορφές κακοποίησης ήταν πιθανότερο ως ενήλικες να υστερούν οικονομικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i