Ο ύπνος του παιδιού: Γνωρίζεις πώς πρέπει να κοιμάται;

Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση και πώς θα διαλέξεις το πρώτο του στρώμα;

sleeping-baby-with-toy-picture-id858974896 Credit:LightFieldStudios

Ποια είναι η σωστή θέση του μωρού στον ύπνο τους πρώτους μήνες; Για την ιστορία, οι πρώτες οδηγίες συνιστούσαν το μωρό να κοιμάται μπρούμυτα, αλλά, καθώς αυξήθηκαν τα περιστατικά από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (ΣΑΘΒ), το 1992 άλλαξαν και κατέδειξαν ως πιο ασφαλή θέση το μωρό να κοιμάται στο πλάι.

Όλα αυτά μέχρι το 2011, οπότε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε νέες συστάσεις, κατά τις οποίες η πιο ασφαλής θέση είναι η ύπτια, στην οποία το μωρό κοιτά το ταβάνι.

Δες επίσης:Πως θα προστατεύσεις το παιδί σου από το δευτερεύοντα πνιγμό

Ύπνος του παιδιού: Οι συστάσεις για τον ασφαλή ύπνο σύμφωνα με τις οδηγίες:

  • 1. Να τοποθετούν το βρέφος για ύπνο ανάσκελα, με την πλάτη στο στρώμα, σε κάθε ύπνο, ημέρα και νύχτα.
  • 2. Εάν το βρέφος έχει γυρίσει από ανάσκελα στα πλάγια ή μπρούμυτα από μόνο του και έχει φτάσει στην αναπτυξιακή ηλικία που μπορεί να γυρίσει (συνήθως μετά τους 3-4 μήνες), μπορούν να το αφήσουν σ’ αυτή τη θέση.
  • 3. Εάν έχει αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο μάρσιπο ή στο ριλάξ και επιθυμούν να συνεχίσει να κοιμάται για μεγάλη διάρκεια, να το μεταφέρουν σε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου.
  • 4. Να τοποθετούν τα βρέφη για ύπνο πάνω σε μια σταθερή σκληρή επιφάνεια ύπνου. Να καλύπτουν το στρώμα της κούνιας με ένα σεντόνι που προσαρμόζεται κάτω από το στρώμα και να μη βάζουν κουβέρτες ή μαξιλάρια ανάμεσα στο στρώμα και το σεντόνι.
  • 5. Να κρατούν μακριά από την κούνια μαλακά αντικείμενα και χαλαρά σκεπάσματα. Μαξιλάρια, κουβέρτες, μαλακά αρκουδάκια, καλύμματα για τα κάγκελα του κρεβατιού μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό. 6. Να τοποθετούν το βρέφος για ύπνο στην κρεβατοκάμαρά τους, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι. Μπορούν να έχουν το κρεβατάκι του μωρού κοντά στο δικό τους κρεβάτι, για να μπορούν να το φτάνουν.

Δες επίσης:Εσείς θα κάνετε δώρο στη δασκάλα φέτος;

Το σωστό στρώμα

Τους πρώτους μήνες το μωρό θα κοιμάται σε μια καλαθούνα ή πιο συχνά στο πορτ μπεμπέ που θα πάρεις μαζί με το καρότσι. Γι’ αυτό το διάστημα, αλλά και μετά που θα μεταφερθεί στην κούνια, να θυμάσαι ότι η ιδανική επιφάνεια ύπνου δεν είναι ένα μαλακό στρώμα, αλλά ένα σταθερό στρώμα με υλικά που επιτρέπουν να διαπερνά ο αέρας. Δε συστήνονται τα στρώματα με ελατήρια στα μωρά, προτίμησε στρώμα αφρού ή από φυσικά υλικά.

Συνεργάστηκε ο Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας (www.paidiatros.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i