Οξεία λαρυγγίτιδα στο παιδί: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Δείχνει άρρωστο και έχει χαρακτηριστικό βήχα που μοιάζει με «σκύλο που γαβγίζει». Δες τι πρέπει να κάνεις.

παιδί και βήχας

Η  οξεία λαρυγγίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι συνήθως αυτοιώμενη ιογενής λοίμωξη και τα συμπτώματα της διαρκούν λίγες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, σε λίγες ευτυχώς περιπτώσεις, δεν μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Το βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μπορείς να αξιολογήσεις την κατάσταση και κυρίως να αποφύγεις τις οποιεσδήποτε ενέργειες πανικού.

7 τρόποι για να μπει το παιδί σε πρόγραμμα

Τι πρέπει να ξέρεις

  • Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι οι συνηθέστερες αιτίες της οξείας λαρυγγίτιδας
  • Η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα με μορφή επιδημίας, αλλά δεν σημαίνει ότι όποιος έρθει σε επαφή με άρρωστο με λαρυγγίτιδα θα αρρωστήσει και αυτός. Η πλειοψηφία των παιδιών που θα έρθει σε επαφή δεν θα αρρωστήσει.
  • Η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλεί ήπια έως έντονη βραχνάδα, μερικές φορές ακόμα και αφωνία, δηλαδή δεν βγαίνει καθόλου φωνή, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πονάει ο λάρυγγας, να υπάρχει δύσπνοια και ξηρός βήχας.

Τι πρέπει κάνεις

  • Τα μικρά βρέφη ή νήπια καλό είναι να τα παίρνουμε στην αγκαλιά μας με ήρεμες κινήσεις και να τα καθησυχάζουμε διότι το κλάμα επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Ντύσε καλά το παιδί ή τυληξέ το ζεστά με μια κουβέρτα και βγάλε το στη βεράντα του σπιτιού ή άνοιξε διάπλατα το παράθυρο στο δωμάτιό του ώστε να πάρει φρέσκο αέρα.
  • Προσπάθησε να αυξήσεις την υγρασία στο χώρο. Μπορείς να το κάνεις με την τοποθέτηση μιάς κατσαρόλας με καυτό νερό κοντά στο παιδί.
  • Οπωσδήποτε να ενημερώσεις τον παιδίατρό σου και αυτός θα σου πει αν χρειάζεται να το δει για να το εξετάσει.
  • Στην οξεία λαρυγγίτιδα δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, καθώς η νόσος οφείλεται σε ιούς.
  • Προσοχή όμως! Εάν η αναπνοή εξακολουθεί να είναι θωρυβώδης, εάν υπάρχουν σημεία δύσπνοιας ή εάν το παιδί έχει ψηλό πυρετό θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i