Παιχνίδια στην αυλή: Η μία φράση που ΔΕΝ πρέπει να πεις στο παιδί!

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για παιχνίδια στην αυλή, στον κήπο ή ακόμη και στη βεράντα. Αρκεί να θυμάσαι να μην πεις μία φράση-κλειδί στο παιδί σου!

παιδί παιχνίδι neoblues

Οι μέρες είναι μεγάλες και ζεστές, τα παιδιά είναι στο σπίτι αφού οι διακοπές δεν έχουν αρχίσει και τα παιχνίδια στην αυλή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσει ευχάριστα η ώρα όλων. (Και για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, τα παιχνίδια στην αυλή είναι ένας επίσης εξαιρετικός τρόπος να ξεδώσουν τα παιδιά και να κουραστούν για να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ!)

Η μία φράση που ΔΕΝ πρέπει να πεις στο παιδί

Ένα μόνο θα σου πω και θα καταλάβεις πού το πηγαίνω: Πριν βγείτε με τα παιδιά για παιχνίδια στην αυλή άναψε το θερμοσίφωνα! Γιατί αν θέλεις να επωφεληθούν τα μικρά σου από την ελευθερία και τη χαρά του παιχνιδιού θα πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου μία μικρή φράση: Μη λερωθείτε!!!

Γιατί τα παιχνίδια στην αυλή κάνουν καλό στα παιδιά

Πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει πως η επαφή με τα μικρόβια και τα βακτήρια που υπάρχουν στο χώμα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, ειδικά των μικρότερων παιδιών. Σε αυτό συμφωνεί ο Jack Gilbert, Ph.D., που μελετά τα μικροβιακά οικοσυστήματα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έχει γράψει το βιβλίο «Dirt is Good: The Advantage of Germs for Your Child's Developing Immune System».

Κατασκήνωση ή χωριό – 2 ιστορίες για τον αποχωρισμό παιδιού και γονιού

Μαμά, βαριέμαι! Αυτά τα 2 εκπαιδευτικά παιχνίδια στο σπίτι με τα παιδιά με έσωσαν!

Όπως εξηγεί, η έκθεση στο χώμα και τη βρομιά -όλα δηλαδή τα «συστατικά» που έχουν τα παιχνίδια στην αυλή- είναι ωφέλιμη για τα παιδιά.

Παίζοντας έξω με το χώμα, λερώνοντας τα χέρια και το πρόσωπό τους με λάσπες, ο παιδικός οργανισμός έρχεται σε επαφή με πολλά βακτήρια τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό. Εκτός κι αν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες -που προφανώς δεν σχετίζονται με τα παιχνίδια στην αυλή!- με όσο περισσότερα βακτήρια και μικρόβια «γνωρίσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι στην καταπολέμησή τους όταν αυτά γίνουν κάποια στιγμή απειλητικά, προστατεύοντάς το από ιώσεις ακόμη και από αλλεργίες μελλοντικά.

Παιχνίδι με τα χώματα vs κατάθλιψης

Πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η έκθεση στα φιλικά βακτήριατου χώματος θα μπορούσε να βελτιώσει την διάθεση και να προλάβει την κατάθλιψη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Live Science, επισημαίνοντας μάλιστα και το όνομα του φιλικού αυτού βακτηρίου: Mycobacterium vaccae. Έτσι για να το ξέρουμε!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i