Παρωτίτιδα: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της νόσου

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας ενημερώνει για την παρωτίτιδα, τα συμπτώματα και το εμβόλιο για τη νόσο.

μωρό νεογέννητο Liudmila_Fadzeyeva

Η παρωτίτιδα ή μαγουλάδες όπως τη λέμε μεταξύ μας οι μαμάδες, ανήκει στις μεταδοτικές παιδικές ασθένειες και το εμβόλιο για τη νόσο συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας λύνει τις απορίες.

Συμπτώματα

Η νόσος ξεκινά με πόνους στους μυς, ανορεξία, κακουχία, πονοκέφαλο και χαμηλό πυρετό. Η επώδυνη διόγκωση των σιελογόνων αδένων και κυρίως των παρωτίδων (αδένων που βρίσκονται μεταξύ της γνάθου και του αφτιού) είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα (30-40% των περιπτώσεων), ενώ περίπου το 20% των ασθενών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Διάρκεια

Η παρωτίτιδα διαρκεί 16-18 ημέρες μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Είσαι νέα μαμά και μπαίνεις διαρκώς στο ίντερνετ;

Δεύτερη VS Πρώτης εγκυμοσύνης: Όσα πρέπει να ξέρεις για να είσαι προετοιμασμένη

Πιθανές επιπλοκές

Το 50-60% των περιπτώσεων παρουσιάζουν άσηπτη μηνιγγίτιδα χωρίς συμπτώματα, ενώ συμπτωματική μηνιγγίτιδα παρουσιάζεται σε ποσοστό 10-15% των ασθενών. Η συχνότερη επιπλοκή είναι η ορχίτιδα, που εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αγόρια μετεφηβικής ηλικίας (50%) και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον όρχι ή και στειρότητα.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Η παρωτίτιδα μεταδίδεται με σταγονίδια και μέσω αντικειμένων που μολύνθηκαν πρόσφατα. Ο ιός μεταδίδεται 3 ημέρες πριν και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο για την παρωτίτιδα είναι το MMR, που συμπεριλαμβάνει αντισώματα για την ιλαρά και την ερυθρά. Η πρώτη δόση γίνεται στους 12 μήνες και η δεύτερη δόση μεταξύ 2 και 3 ετών. Το εμβόλιο συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i