Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη;

Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη αποτελεί μια επικίνδυνη επιπλοκή, που όμως προλαμβάνεται ή έστω μπορούν να προληφθούν οι σοβαρές της συνέπειες για τη μητέρα και το μωρό.

έγκυος εγκυμοσύνη Demkat

Συνεργάστηκε η Ευαγγελία Μαραγκουδάκη, χειρουργός, μαιευτήρας γυναικολόγος (gynaikologos-maragoudaki.gr).

Η εγκυμοσύνη είναι απόλυτα φυσιολογική διαδικασία και αν είσαι έγκυος μπορείς να έχεις μια ομαλή καθημερινότητα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πιθανές επιπλοκές που θα

πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι σε εγρήγορση. Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη ανήκει σε αυτές και, παρότι δεν είναι πολύ συνηθισμένη, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για εσένα και το μωρό.

Προεκλαμψία VS Εκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που παρατηρείται στο 3-5% των κυήσεων, σύμφωνα με διεθνή δεδομένα. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα μέσα του β' τριμήνου της εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Για να γίνει η διάγνωσή της προεκλαμψίας, θα πρέπει να συνυπάρχει υπέρταση με πρωτεϊνουρία ή οίδημα ή και τα δύο. Ως εκλαμψία χαρακτηρίζεται η κατάσταση που παρουσιάζει μια σοβαρή επιπλοκή, κυρίως σπασμούς τύπου επιληψίας, χωρίς όμως να υπάρχει νευρολογική διαταραχή της μητέρας, και είναι πολύ πιο σοβαρή. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η προεκλαμψία έχει να κάνει με διαταραχή στις προσταγλανδίνες που παράγει ο πλακούντας, ενώ άλλοι την αποδίδουν σε ανοσολογική απόκριση του οργανισμού προς το έμβρυο που καταλήγει και πάλι στην αυξημένη έκκριση ορμονών.

Διάβασε επίσης: 4 λόγοι να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ στην εγκυμοσύνη

Διάβασε επίσης: Μνήμη, εγκυμοσύνη, μυαλό: Να πώς θα τα βελτιώσεις με την άσκηση

Τα βασικά συμπτώματα

• Αυξημένη αρτηριακή πίεση – πάνω από 14 η «μεγάλη» και 9 η «μικρή».

• Αυξημένες πρωτεΐνες στα ούρα (λεύκωμα).

• Εύκολη κόπωση.

• Έντονος πονοκέφαλος που δεν περνά σε λίγες ώρες.

• Απότομη αύξηση του βάρους χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

• Απότομο πρήξιμο στα άκρα (πέλματα, αστράγαλοι και παλάμες). Το πρήξιμο μάλιστα μπορεί να αφορά το ένα από τα δύο άκρα.

• Τα λιγότερο καλά νέα είναι πως πολλές φορές η προεκλαμψία ξεκινά χωρίς κανένα σύμπτωμα ή με συμπτώματα που αποδίδεις στην εγκυμοσύνη όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του βάρους, τα «βαριά» πόδια ή ο πονοκέφαλος.

Η πρόληψη

Ένα πράγμα που πιθανότατα σου έχει επισημάνει ο γιατρός σου είναι να «ακούς» το σώμα σου. Έτσι, αν κάτι σε ανησυχεί, αν πρήστηκαν ξαφνικά τα δάχτυλά σου, αν διαπίστωσες ότι πήρες 2 κιλά σε μερικές ημέρες, αν έχεις έντονο πονοκέφαλο, μίλησε μαζί του χωρίς καθυστέρηση. Το δεύτερο και σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι να κάνεις με θρησκευτική ευλάβεια τις εξειδικευμένες εξετάσεις που σου ζητά ο γιατρός, όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, αιματολογικές εξετάσεις κ.ά.

Πότε διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο;

Παρότι η προεκλαμψία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα στην εγκυμοσύνη, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες.

▶ Προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή ιστορικό προεκλαμψίας στην οικογένεια.

▶ Πρώτη εγκυμοσύνη, καθώς οι πρωτοτόκες είναι εκείνες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη διαταραχή.

▶ Ηλικία. Η προεκλαμψία είναι πιο πιθανή σε εγκύους άνω των 40 ετών.

▶ Παχυσαρκία. Ένας ακόμα λόγος υγείας για να διατηρείς στο φυσιολογικό πλαίσιο την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη.

▶ Πολύδυμη κύηση. Οι αυξημένες ορμόνες και η επιβάρυνση στον οργανισμό έχει φανεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες.

▶ Ορισμένα νοσήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, θρομβοφιλία, παθήσεις των νεφρών και ερυθηματώδης λύκος, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της κύησης.

The Mamagers Update

Τρεις μούφες ασθένειες που πάθαινε η μάνα μου όταν επαναστατούσα ως έφηβη

Αγαπητοί γονείς ο σκοπός της πειθαρχίας πρέπει να είναι η μάθηση και όχι η τιμωρία

Μετά τη διάγνωση της προεκλαμψίας

Εάν ο γιατρός αντιληφθεί πως υπάρχει προεκλαμψία, θα συστήσει αγωγή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε κατ’ οίκον, αν είναι ελαφράς βαρύτητας, εφόσον είναι εξασφαλισμένη η συνεργασία με το θεράποντα ιατρό. «Το κύριο μέρος της θεραπευτικής αγωγής περιλαμβάνει τον κλινοστατισμό και την επιλογή του προσφορότερου χρόνου για την πρόκληση του τοκετού. Σε αυτό το διάστημα παρακολουθείται το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, το λεύκωμα στα ούρα και ελέγχεται η εμβρυοπλακουντική μονάδα με Doppler, υπερηχογράφημα και καρδιοτοκογράφημα» τονίζει η χειρουργός, μαιευτήρας γυναικολόγος Ευαγγελία Μαραγκουδάκη. «Εάν η προεκλαμψία επιμένει, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός της μητέρας δεν αντιδρά στη θεραπεία, οπότε είναι απαραίτητο να προκαλέσουμε τοκετό, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουμε τη ζωή της μητέρας και του εμβρύου».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i