Πώς θα τρώει μόνο του το παιδί; Απλά βήματα ανεξαρτησίας!

Τα μωρά μαθαίνουν να τρώνε αντιγράφοντας τους άλλους. Γι’ αυτό, μην αργήσεις να προσθέσεις μια καρέκλα ακόμη στο οικογενειακό τραπέζι.

παιδί και φαγητό

Το να συνεχίζεις να το ταΐζεις ακόμα κι όταν μπορεί πια να φάει μόνο του είναι πολύ μεγάλος πειρασμός, γιατί έτσι λερώνεται λιγότερο, τελειώνει πιο γρήγορα, ελέγχεις το τι και το πως το τρώει. Όμως καλύτερα να το αποφύγεις. Το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει μόνο του κι εσύ ως μαμά απλώς να παρακολουθείς τις κινήσεις που οδηγούν στην ανεξαρτησία του.

9+ μηνών

Μετά τους εννέα μήνες μπορείς να αρχίσεις σιγά σιγά να εισάγεις το μωρό στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Φρόντισε ώστε να του δώσεις να δοκιμάσει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών και σημείωσε σε ποια δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση ώστε να τα μαγειρεύεις στο μέλλον πιο συχνά. Πολλά παιδιά αρνούνται επίμονα ακόμα και να δοκιμάσουν τα λαχανικά. Μια λύση είναι να τα «κρύψεις» στα αγαπημένα του φαγητά. Προσθέστε τριμμένο καρότο στον κιμά και στα μακαρόνια και φτιάξτε κεφτεδάκια με πουρέ καρότου ή μπρόκολου.

2+ ετών

Μετά τα δύο χρόνια, το παιδί πρέπει να τρώει μόνο του. Για να το καταφέρει όμως πρέπει να έχεις αρχίσει να την εκπαίδευση γύρω στους 18 μήνες, χρησιμοποιώντας τα ειδικά κουτάλια. Όμως, ακόμα κι όταν μάθει να τρώει μόνο του, χρειάζεται να είσαι κοντά του για να το ταΐσεις όταν σταματήσει μετά από λίγες κουταλιές και για να ελέγξεις την ποσότητα που έχει ήδη φάει.

Ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν μπορεί να φάει με πιρούνι και μαχαίρι ούτε να μείνει ακίνητο σε μια καρέκλα για περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά. Όταν το πιέζεις να τρώει «καθώς πρέπει», το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το να το πιέζεις να αδειάσει το πιάτο του: Θα μισήσει το φαγητό. Όταν θα έχει βαρεθεί στην καρέκλα μπορείς να του δίνεις μερικές τροφές κομμένες σε μπαστουνάκια (π.χ. τυρί, λαχανικά). Με αυτό τον τρόπο θα μάθει τουλάχιστον τον τρόπο να μετέχει και το ίδιο στη διαδικασία του ταΐσματος.

Extra tip

Το να ενθαρρύνεις ένα παιδί να αυτονομηθεί είναι σημαντικό τόσο για σένα, αφού εξασφαλίζεις λίγο περισσότερο ελέυθερο χρόνο στο φορτωμένο πρόγραμμά σου, όσο και για εκείνο καθώς η αυτονομία είναι ζωτική για την αναπτυξιακή του εξέλιξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i