Πώς να διαλέξεις ασφάλιση υγείας για το μωρό;

Πώς θα επιλέξεις ασφάλεια υγείας; Σου είναι χρήσιμη μια ασφάλιση υγείας; Ή μήπως σου είναι απαραίτητη; Και τι πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις;

asfaleia-ygeias

Συνεργάστηκε η Ειρήνη Κατσουνάκη, ασφαλιστικός σύμβουλος της AXA.

Όταν γίνεις μαμά, η πρώτη σου σκέψη είναι να κάνεις ασφάλιση υγείας. Να τι θα πρέπει να ξέρεις πριν μιλήσεις με κάποιον ασφαλιστικό σύμβουλο.

Μπορεί να έχεις ήδη σκεφτεί να κάνεις ασφάλεια για νοσοκομειακή περίθαλψη, κάθε φορά όμως κάτι συμβαίνει και σταματάς. Είτε νιώθεις ότι το κεφάλαιο «ασφάλιση» είναι μπερδεμένο είτε δεν είσαι σίγουρη ότι θα έχεις τις καλύτερες παροχές αναλογικά με τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις, εδώ θα ξεδιαλύνεις τις απορίες σου.

Τι σημαίνει ασφάλιση υγείας;

Η ασφάλιση υγείας «σπάει» ουσιαστικά σε δύο μέρη.

  • Το πρώτο είναι η νοσοκομειακή περίθαλψη, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία και να καλύπτει το κόστος χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και τις εξετάσεις στο νοσοκομείο,
  • ενώ το δεύτερο μέρος μπορεί να καλύπτει τις διαγνωστικές εξετάσεις και επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, έξοδα ατυχήματος ή και αποκατάστασης.
  • Συνήθως οι εταιρείες έχουν πακέτα με διάφορους συνδυασμούς.

«Γιατί θα πρέπει να την κάνω;»

Ένας βασικός λόγος είναι πως θα νιώθεις ασφάλεια για τη φροντίδα της υγείας σου και της οικογένειάς σου.

Τα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας εξακολουθούν να έχουν πολύ καλούς γιατρούς.

Παρ’ όλ’ αυτά, η πρόσβαση και οι υπηρεσίες σε αυτά δεν είναι πάντα οι καλύτερες, γι’ αυτό και μια ιδιωτική ασφάλιση υγείας σού εξασφαλίζει πως σε μια δύσκολη στιγμή που έχει συμβεί κάτι σ’ εσένα ή στους αγαπημένους σου δε θα σε απασχολεί το πού θα βρεις τα χρήματα για να καλύψεις τα υπέρογκα ποσά μιας νοσηλείας ή ενός  εξειδικευμένου γιατρού.

Το κόστος μιας μακράς νοσηλείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να είναι απλησίαστο, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ενώ η πρόσβαση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι δύσκολη πλέον στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, μπορείς να έχεις ελεύθερη επιλογή του γιατρού που θέλεις, οπουδήποτε και αν εργάζεται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

«Υπάρχει ιδανική ηλικία για να κάνω ασφάλιση υγείας;»

Η απόφαση αυτή είναι προσωπική, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν πως η ιδανική ηλικία για ασφάλιση είναι όσο είμαστε νέοι και υγιείς, καθώς η ασφαλιστική ιατρική είναι πιο αυστηρή

και υπάρχει περίπτωση κάποια προϋπάρχουσα πάθηση να μην μπορεί να καλυφθεί αν προχωρήσεις σε ασφάλιση αφού εμφανιστεί το πρόβλημα.

Μια καλή στιγμή, γενικά, είναι όταν κάνεις τη δική σου οικογένεια, οπότε μπορείς να βρεις ένα οικογενειακό πακέτο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων και θα είναι πιο οικονομικό απ’ ό,τι τα μεμονωμένα συμβόλαια για τον καθένα σας.

«Ποιες καλύψεις θα πρέπει να έχει μια ασφάλιση υγείας;»

Και πάλι η απάντηση είναι προσωπική και θα πρέπει να καλύπτει τις δικές σου ανάγκες. «Χρειάζεται να βρεις τις προτεραιότητές σου. Αν μπορώ να συστήσω κάτι όμως, θεωρώ πως το σημαντικό είναι να ξεκινάς από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς εκεί “φεύγουν” τα πολλά χρήματα» συστήνει η Ειρήνη Κατσουνάκη, ασφαλιστικός σύμβουλος της AXA.

Shape tip: Κάνε μια αρχική ασφάλιση που να μπορείς να καλύπτεις οικονομικά αυτή την περίοδο και επανεξέτασε τις καλύψεις όταν θα μπορείς να πληρώνεις κάτι περισσότερο.

«Υπάρχουν “μικρά γράμματα”;»

Είναι σημαντικό να καταλάβεις με σαφήνεια τις παροχές, «γι’ αυτό να κάνεις όσες ερωτήσεις θέλεις και ο ασφαλιστικός σου σύμβουλος είναι αυτός που πρέπει να σου εξηγήσει τι να προσέξεις σε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο», εξηγεί η σύμβουλος.

«Πώς να επιλέξω;»

«Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με βάση τρία κριτήρια», τονίζει η Ειρήνη Κατσουνάκη, «και μάλιστα με αυτή τη σειρά προτεραιότητας:

▶ Να εμπιστεύεσαι τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο, γιατί αυτός θα είναι δίπλα σου.

▶ Να είναι αξιόπιστη η εταιρεία.

▶ Να είσαι ικανοποιημένη με το ασφαλιστικό προϊόν».

Βασικά σημεία της συζήτησης με τον ασφαλιστή

Καλύψεις

▶ Τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλιση, σε τι ποσοστό ή αν θα έχεις κάλυψη 100%.

▶ Σε περίπτωση νοσηλείας, αν θα πρέπει να πληρώσεις και να σου επιστραφούν τα χρήματα ή αν θα αναλάβει απευθείας η ασφαλιστική το κόστος.

▶ Ποια νοσοκομεία συμπεριλαμβάνονται στην ασφάλισή σου και τι θέση νοσηλείας καλύπτεται.

▶ Τα πάντα σχετικά με τη νοσηλεία στο εξωτερικό.

▶ Αν καλύπτεται η ημερήσια νοσηλεία ή αν θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε διανυκτέρευση στο νοσοκομείο για να καλυφθεί το κόστος.

▶ Αν εξαιρούνται κάποιες επεμβάσεις.

▶ Εάν υπάρχει ετήσιο όριο κάλυψης ή εκπιπτόμενο ποσό, δηλαδή αν η ασφάλιση καλύπτει το ποσό από το πρώτο ευρώ ή, π.χ., μετά τα 1.000 ευρώ, και αν υπάρχει ανώτερο όριο κάλυψης.

Πληρωμή ασφαλίστρων

▶ Κάθε πότε θα πληρώνεις, κάθε μήνα, κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο και πώς προσαρμόζεται το κόστος σε κάθε περίπτωση.

▶ Τι θα συμβεί αν καθυστερήσεις να πληρώσεις ένα λογαριασμό.

▶ Μετά από ποιο διάστημα από την υπογραφή του συμβολαίου θα σε καλύπτει η ασφάλιση.

▶ Συνδυασμός με το κρατικό ασφαλιστικό σου ταμείο ή ομαδική ασφάλεια από τη δουλειά

σου

Συζήτησε με τον ασφαλιστή πώς μπορείς να συνδυάσεις με τον καλύτερο τρόπο (aka χαμηλότερο κόστος, καλύτερες παροχές) την ιδιωτική ασφάλιση με τις παροχές του ασφαλιστικού σου φορέα ή την ασφάλιση που σου παρέχεται από τη δουλειά σου.

Εάν, για παράδειγμα, εξυπηρετείσαι καλά από τις επισκέψεις στους γιατρούς του ταμείου σου, τότε μπορεί να μην είναι απαραίτητο να συμπεριλάβεις στην ασφάλεια έξοδα επισκέψεων.

Ή, αν η ομαδική ασφάλιση από τη δουλειά σου καλύπτει έξοδα νοσηλείας μέχρι Χ ευρώ, τότε μπορείς να επιλέξετε με τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο η κάλυψη από την ιδιωτική ασφάλιση να ξεκινάει μετά από το συγκεκριμένο αυτό ποσό, ώστε να είναι μικρότερο το τελικό κόστος για σένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i