Πόσα χρόνια θα ζήσω; Οι φίλοι σου το γνωρίζουν, αποδεικνύει νέα έρευνα!

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες της ψυχολογίας εξηγεί πως η καλύτερη σου φίλη μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια: Θα ζήσεις πολύ ή λίγο; Τι λένε οι επιστήμονες;

happy-girls-hugging-in-tramcar-picture-id901694358 Credit:Pekic

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Washington University του St. Louis υποδεικνύει πως οι καλύτεροι σου φίλοι, εκτός από τα μυστικά σου, γνωρίζουν για... πόσα χρόνια θα ζήσεις. «Περιμένεις πως οι φίλοι σου θα σε βλέπουν από μία θετική οπτική, αλλά επιπλέον είναι πολύ καλοί παρατηρητές όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου τα οποία θα μπορούσαν να σε “σκοτώσουν”», λέει ο Joshua Jackson, PhD, βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο τμήμα Arts & Sciences.

Πόσα χρόνια θα ζήσω; 

Διάβασε επίσης: Πώς θα ζήσεις άλλη μια δεκαετία (ή δύο); Αυτά κάνουν οι Ιάπωνες και οι κάτοικοι της Ικαρίας σύμφωνα με το National Geographic

Η μελέτη

Δημοσιευμένη σε μία διαδικτυακή επιθεώρηση του Psychological Science, η μελέτη δείχνει πως η προσωπικότητα σου στη νεαρή ηλικία των 20 μπορεί να δείξει αν θα καταφέρεις να ζήσεις μέχρι τα 75 και πως ακόμα, οι κοντινοί φίλοι σου συνήθως είναι καλύτεροι στο να αναγνωρίσουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες συμμετέχοντες που χαρακτηρίστηκαν από τους φίλους τους φιλότιμοι και κοινωνικοί έζησαν περισσότερο. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη και αναγνωρίστηκαν από τους καλούς φίλους τους ως συναισθηματικά σταθερές και συγκαταβατικές, «κατέκτησαν» κι εκείνες τη μακροζωία.

«Η μελέτη μας δείχνει πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να παρατηρούν και να αξιολογούν με ακρίβεια την προσωπικότητα ενός φίλου τους, τόσο καλά που μπορούν να προβλέψουν αν θα καταφέρουν να ζήσουν πολλά χρόνια». Περίεργο ε; «H έρευνα υποδεικνύει πως οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν σημαντικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία, ακόμα κι αν οι φίλοι τους είναι υγιείς και νέοι».

Γιατί η προσωπικότητα σου έχει τόση σημασία;

Σαφώς δεν είναι μυστικό ότι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του. Χαρακτηριστικά όπως η κατάθλιψη και ο θυμός έχουν συσχετιστεί αναρίθμητες φορές με ποικίλες ασθένειες που -τελικά- θα οδηγήσουν σε έναν σύντομο θάνατο (αουτς!).

«Σκέψου πως οι άντρες που είναι πιο επιμελείς και φιλότιμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν μία υγιεινή διατροφή και ένα είδος άσκησης, ενώ θα αποφεύγουν ριψοκίνδυνα πράγματα όπως για παράδειγμα η οδήγηση χωρίς ζώνη. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που είναι συναισθηματικά σταθερές έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται το θυμό, το άγχος και τη στεναχώρια τους», εξηγεί ο Jackson.

Μία από τις μεγαλύτερες ψυχολογικές μελέτες

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, ο Jakson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από μία μελέτη πάνω στη μακροζωία η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 με συμμετέχοντες ένα γκρουπ από νεαρούς ανθρώπους κοντά στην ηλικία των 20, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αρραβωνιασμένοι και σκόπευαν να παντρευτούν.

«Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες της ψυχολογίας», λέει ο Jackson. «Δείχνει πόσο σημαντική είναι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου και πώς επηρεάζει σημαντικούς τομείς της ζωής μας όπως η υγεία. Επιπλέον, εντοπίζει τον καίριο ρόλο των φίλων μας». Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Προσπάθησε να γίνεις καλύτερη, να εξελιχθείς και να... το πεις στους φίλους σου!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i