Μπορεί το μάσημα τσίχλας να σμιλεύσει το σαγόνι σου και να δημιουργήσει γωνίες;

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να αλλάξει θεαματικά την εμφάνιση του σαγονιού καθώς οι μύες τονώνονται περισσότερο. Τι εξηγούν, ωστόσο, οι ειδικοί;

μάσημα τσίχλας iStock

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η τσίχλα συμβάλει στην σμίλευση του προσώπου, δημιουργώντας εντυπωσιακές γωνίες ή/και μειώνοντας το διπλοσάγονο. Το θεληματικό πηγούνι κάνει την εμφάνιση του και με μόνο μια τσίχλα ολόκληρη η όψη του προσώπου έχει σχεδόν μεταμορφωθεί στην καλύτερη εκδοχή του. Οι παραπάνω πολλά υποσχόμενοι ισχυρισμοί, αν και αρκετοί θα ήθελαν να γίνουν πιστευτοί, στερούνται επιστημονικά τεκμήρια και αποδείξεις των ωφελειών της τσίχλας τόσο ως προς την θεαματική αλλαγή της εικόνας του προσώπου, όσο και στην απώλεια βάρους.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, το μάσημα τσίχλας είναι πολύ πιθανό να "γυμνάσει" τους μύες του προσώπου μας ελαφρώς, όμως είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργήσει ορατές γωνίες και γραμμές στο σαγόνι, καθώς η γνάθος, η οποία στηρίζει το τελευταίο, εξαρτάται από την γενετική δομή των οστών.

Το μάσημα τσίχλας επηρεάζει την εμφάνιση του σαγονιού;

Οι ειδικοί απαντούν ομόφωνα όχι καθώς οι περισσότεροι μασητικοί μύες βρίσκονται στα μάγουλα και στο λαιμό, για αυτό και είναι αδύνατο να αλλάξει η όψη του σαγονιού με το μάσημα τσίχλας, πόσο μάλλον να δημιουργηθούν καλαίσθητες γραμμές και αναλογίες.

Δυναμώνει όμως το σαγόνι;

Το τακτικό μάσημα τσίχλας μπορεί να ενισχύσει τους μασητικούς μύες. Μια μικρή μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας βελτιώνει ελαφρώς την μασητική απόδοση, η οποία σχετίζεται με την ενδυνάμωση της γνάθου. Το παραπάνω αποτέλεσμα, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση της. Το μάσημα τσίχλας ενισχύει μόνο τους μύες στη γλώσσα και τα μάγουλά, όπως απέδειξε άλλη σχετική μελέτη το 2019.

Προκύπτουν κίνδυνοι από το μάσημα τσίχλας;

Παρόλο που το μάσημα τσίχλας γενικά δεν ελοχεύει ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία, η κατάχρηση ωστόσο θα μπορούσε να συνοδευτεί με ανεπιθύμητες ενέργειες. Όταν μασάς πολλές ώρες ή πολύ συχνά τσίχλα είναι πιθανόν να καταπονήσεις τους μύες του προσώπου σου, οδηγώντας σε πόνο, σφίξιμο και πονοκεφάλους. Οι τσίχλες που περιέχουν ζάχαρη προκαλούν στα δόντια τερηδόνα και βλάβες στην αδαμαντίνη, ενώ όσες περιέχουν τεχνητά αρώματα δημιουργούν πλάκα, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάφορες παθήσεις των ούλων.

Διάβασε επίσης: Κατάποση τσίχλας: Τι (πραγματικά) συμβαίνει στον οργανισμό μας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i