Κατάποση τσίχλας: Τι (πραγματικά) συμβαίνει στον οργανισμό μας;

Πόσο ασφαλής είναι τελικά αυτή η απόλαυση;

Talk is cheap

Δεν υπάρχει παιδί που δεν θέλει να μασήσει τσίχλα και δεν υπάρχει μητέρα που εφόσον έδωσε την άδεια, δεν είπε στο παιδί της, "εντάξει, πρόσεχε μην την καταπιείς". Σαφέστατα, υπάρχουν και μεγαλύτεροι που μπορεί να υποπέσουν στο αμάρτημα της κατάποσης χωρίς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία.

Οι προληπτικοί πιστεύουν ότι η τσίχλα που καταπίνεται συνοδεύεται από μια ποινή 7 ετών (πέψης). Ίδια ποινή δηλαδή με έναν σπασμένο καθρέφτη. Ενώ αυτή η πεποίθηση επιμένει να υπάρχει, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. Ειδικότερα, ενώ ο οργανισμός δεν μπορεί να «διαλύσει» την τσίχλα, ο πεπτικός χρόνος αναμονής είναι περίπου ένα σαββατοκύριακο όσον αφορά τη διάρκεια.

Κατάποση τσίχλας: Τι (πραγματικά) συμβαίνει στον οργανισμό μας; - εικόνα 1

Τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση κατάποσης τσίχλας;

Όταν καταπιεί κάποιος μια τσίχλα, το σώμα δεν μπορεί να τη χωνέψει ή να τη διαλύσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένει στο στομάχι για πάντα. Όπως τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε, η τσίχλα θα περάσει από το πεπτικό μας σύστημα. Η πραγματικότητα είναι πως η τσίχλα θα αποβληθεί από τον οργανισμό εντός 1 έως 3 ημερών. Σαφέστατα, οι τσίχλες δεν έχουν φτιαχτεί για να καταπίνονται. Ενώ λοιπόν η κατάποσή τους δεν προκαλεί απαραίτητα ανησυχία, αυτό δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει συνήθεια. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως η κατάποση πολλών τσιχλών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των εντέρων.

Από τι είναι φτιαγμένη μία τσίχλα;

Οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν τη «φούσκα» πίσω από τις συνταγές της τσίχλας τους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές διαπιστώσεις αναφορικά με αυτή.  Η βάση της, αποτελεί το ελαστικό συστατικό που της χαρίζει τις λαστιχωτές της ιδιότητες. Άλλα βασικά συστατικά της είναι η ρητίνη που βοηθά στη δομή της, συμπληρώματα απαραίτητα για την υφή, αλλά και συντηρητικά που βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής της. Υλικά που κάνουν τις τσίχλες πιο μαλακές, γλυκαντικά και αρωματικά που χαρίζουν στην κάθε τσίχλα το δικό της αρωματικό προφίλ ή την παράξενη ιδιότητα να χάσει τη γεύση της μετά από 5 λεπτά, είναι επίσης μερικά από τα συστατικά τους.

Κατάποση τσίχλας: Φαγητό ή διασκέδαση;

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει την τσίχλα ως «αδιάλυτη μάζα για μάσημα», ορισμός που κλίνει περισσότερο προς την ψυχαγωγία. Αλλά η FDA τη χαρακτηρίζει ως φαγητό - με όρους. Η τσίχλα θεωρείται «φαγητό ελάχιστης διατροφικής αξίας» όπως η σόδα, οι καραμέλες, τα ζελεδάκια και άλλες γλυκές λιχουδιές. Ενώ η τσίχλα μπορεί να περιέχει φυσικά συστατικά, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων επιτρέπει αποκλειστικά όσα θεωρούνται ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Παραφίνη
  • Φυσικό καουτσούκ
  • Κερί πετρελαίου
  • Οξικό πολυβινύλιο

Τελικά είναι "εντάξει" να καταπιεί κάποιος τσίχλα;

Ναι, μπορεί κάποιος να καταπιεί την τσίχλα σαν το φαγητό, αλλά δεν πρέπει. Έχει ελάχιστη θρεπτική αξία και μπορεί να περιέχει συνθετικές ουσίες που πιθανώς δεν πρέπει να εισάγει στο πεπτικό του σύστημα.

Είναι απαραίτητος ένας γιατρός σε περίπτωση κατάποσης τσίχλας;

Η κατάποση τσίχλας, είτε κατά λάθος είτε εκ προθέσεως, είναι ως επί το πλείστον αβλαβής. Η τσίχλα θα περάσει μέσα από το σύστημά μας χωρίς πέψη και στη συνέχεια θα βγει πλήρως άθικτη από το σώμα μας. Οπότε συνήθως δεν χρειάζεται να επισκεφθούμε τον γιατρό. Η μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας κατά την κατάποση τσίχλας, είναι η εντερική απόφραξη (αν και είναι απίθανο). Αυτό μπορεί να προκύψει από την κατάποση μεγάλης ποσότητας τσίχλας ή την πέψη της μαζί με άλλες ουσίες που δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σώμα μας.

Μερικά σημάδια ότι ενδέχεται να έχει γίνει απόφραξη:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Περιστασιακός εμετός

Σε περίπτωση απόφραξης, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αφαίρεσή της.

Επομένως, η κατάποσή της είναι ασφαλής ή όχι;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων, η τσίχλα είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αλλά αυτό συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανονισμούς που περιγράφουν λεπτομερώς ποια συστατικά και σε τι ποσότητα πρέπει να περιέχονται στις τσίχλες.

Το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο, το διοξείδιο του τιτανίου και η ασπαρτάμη είναι αμφιλεγόμενα συστατικά στην τσίχλα. Αλλά η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων τα θεωρεί ασφαλή αν χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες. Στα παιδιά, ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να αποφεύγουμε να δίνουμε τσίχλα εάν δεν μπορούν να αποφύγουν την κατάποση.

Εάν τώρα κάποιος, μπορεί να μασήσει την τσίχλα χωρίς να την καταπιεί, ίσως στην πραγματικότητα να υπάρχουν κάποια οφέλη από αυτήν τη συνήθεια. Έρευνες δείχνουν ότι το μάσημα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, αλλά και να βοηθήσει στην παραγωγικότητα και την ευεξία.

Τι γίνεται με την υγεία των δοντιών και τις τσίχλες;

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία δίνει τη σφραγίδα έγκρισής της στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη ροή του σάλιου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει το οξύ της πλάκας, να ενισχύσει τα δόντια, ακόμη και να μειώσει την τερηδόνα.

Συνοψίζοντας:

Η τσίχλα έχει φτιαχτεί για να μασάται και όχι για να καταπίνεται. Αν κάποιος την καταπιεί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρά τον δημοφιλή μύθο, δεν θα μείνει μέσα μας για εφτά χρόνια. Το σώμα μας δεν μπορεί να πέψει την τσίχλα, αλλά η τσίχλα θα περάσει από το σύστημά μας σε 1 έως 3 ημέρες και θα βγει από αυτό πλήρως ανέπαφη. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε εκτός αν έχουμε καταπιεί αρκετές τσίχλες ώστε να μπλοκάρουμε τη σωστή λειτουργία τους οργανισμού μας.

Διάβασε επίσης: Τροφές που επηρεάζουν το έντερο: Οι 2 κατηγορίες που πρέπει να βγάλεις από τη διατροφή σου

Διάβασε ακόμα: Υποφέρεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Οι τρεις διατροφικές αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i