Πέντε skincare λάθη που δημιουργούν (πρόωρες) ρυτίδες

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να μην προσθέτεις άδικα χρόνια στο πρόσωπό σου.

Crystal Skin iStock

Κι ενώ γίνεται πολύς λόγος για τα συχνά skincare λάθη που κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως, και (φυσικά) δεν έχουν την έγκριση των δερματολόγων, υπάρχουν και εκείνες οι συνήθειες (ή παραλείψεις) που όχι μόνο βλάπτουν το δέρμα αλλά μπορούν και να οδηγήσουν στον πρόωρο σχηματισμό ρυτίδων.

Δες εδώ τα 10 πιο κοινά skincare λάθη που κάνουμε στο δέρμα μας, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Ποια είναι τα 5 πιο συχνά skincare λάθη και παραλείψεις που μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών;

#1. Δεν έχεις αναγνωρίσει την εξαιρετική σημασία του αντηλιακού στις ζωές μας

Πρώτο και καλύτερο στη λίστα είναι η μη εφαρμογή αντηλιακού. Οι δερματολόγοι επιμένουν να επαναλαμβάνουν πόσο σημαντικό είναι καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, πράγμα που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Ακόμα κι αν γνωρίζουν τη σημασία του αντηλιακού όμως, πολλές φορές το αμελούν ή το ξεχνούν, ακόμα και σκόπιμα, μιας και δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να καούν από τον ήλιο τον χειμώνα - ή μια καλοκαιρινή μέρα που δεν θα κάνουν ηλιοθεραπεία. Ο ήλιος όμως είναι πολύ επικίνδυνος και δείχνει τις διαθέσεις του όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι στην παραλία - και ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, που ο ήλιος λάμπει τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Γι' αυτό, καλό είναι να έχεις πάντοτε ένα αντηλιακό μέσα στην τσάντα σου και να μην ξεχνάς να το ανανεώνεις ακόμα κι αν βρίσκεσαι επί ποδός.

#2. Ξεχνάς την ενυδατική κρέμα (ή δεν φοράς καθόλου επειδή θεωρείς ότι δεν χρειάζεσαι)

Μια από τις πιο συχνές παρεξηγήσεις στον χώρο του skincare είναι ότι οι λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται ενυδατική, καθώς εκκρίνουν τόση λιπαρότητα που αρκεί για την επαρκή ενυδάτωσή της. Φυσικά, αυτό είναι λάθος καθώς όλοι οι τύποι δέρματος χρειάζονται την απαραίτητη υγρασία, που μόνο οι κρέμες ή τα σέρουμ μπορούν να τους τη χαρίσουν - φυσικά, η ποσότητα αλλά και το πόσα προϊόντα χρειάζεται κανείς αλλάζουν ανάλογα με τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τον τύπο δέρματος. Η έλλειψη ενυδάτωσης όμως είναι που προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα, πράγμα που κάνει το δέρμα να χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και να "σπάει", με τις λεπτές γραμμές να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους.

#3. Κοιμάσαι "πλακώνοντας" το πρόσωπό σου στο μαξιλάρι

Άλλο ένα μικρό λαθάκι που, προφανώς κάνεις ασυναίσθητα, ενώ κοιμάσαι: πιέζεις το πρόσωπό σου στο μαξιλάρι και μένεις σε αυτή τη θέση πολλές ώρες. Είναι πιθανόν μάλιστα να έχουν ήδη σχηματιστεί λεπτές γραμμές που επιμένουν (πχ ρινοπαρειακές) από τη μεριά εκείνη που λατρεύεις να κοιμάσαι. Η λύση; Να προσπαθείς να κοιμάσαι ανάσκελα, έτσι ώστε το πρόσωπό σου να μην ακουμπά πουθενά. Κι επειδή αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο (το ξέρουμε), η εναλλακτική που μπορείς να ακολουθήσεις είναι η εξής: να εφοδιαστείς με μεταξωτές μαξιλαροθήκες. Η απαλή τους επιφάνεια σέβεται το δέρμα αλλά και δεν προκαλεί τριβή με αυτό, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ξηρότητα και ερεθισμούς ή κοκκινίλες.

#4. Ξεχνάς την περιποίηση του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών σου (ενδεχομένως και των ματιών σου)

Πολύ συχνή αμέλεια στην οποία όλες έχουμε υποπέσει: ξεχνάμε την ενυδάτωση και φροντίδα του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και να αποκτούν μια ταλαιπωρημένη όψη, που προσδίδει μια λιγότερο νεανική νότα στην εμφάνισή μας. Παράλληλα, αυτές οι περιοχές είναι τόσο ευαίσθητες και λεπτές (ιδίως αυτή του λαιμού) που εμφανίζουν πρώτες τα όποια σημάδια γήρανσης. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή των ματιών και το πόδι της χήνας, τη λεπτότερη περιοχή του προσώπου μας που επίσης εμφανίζει πρώτη τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Βάλε στην καθημερινή ρουτίνα σου την ενυδάτωση και αυτών των περιοχών χρησιμοποιώντας τις ενυδατικές του προσώπου σου.

Δες επίσης: Ποια στιγμή τις ημέρας είναι προτιμότερο να απλώνεις την κρέμα σώματος; Οι ειδικοί απαντούν

#5. Το παρακάνεις με το skincare και το layering προϊόντων

Καλές οι skincare τάσεις και τα λαχταριστά προϊόντα που θαυμάζουμε στα social media, όμως όταν τις υιοθετείς τη μια μετά την άλλη ή εφαρμόζεις υπερβολικά πολλά (και διαφορετικά) προϊόντα στο πρόσωπό σου, η επιδερμίδα παθαίνει ένα overdose που μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση θαμπάδας ή έξτρα λιπαρότητας (στην καλύτερη περίπτωση) μέχρι και ακμής - breakouts (στη χειρότερη). Επιπλέον, μοπρεί να προκληθεί ξηρότητα (ανάλογα το δέρμα), πράγμα που οδηγεί στην αφυδάτωση και στην πρόκληση λεπτών γραμμών.

Όταν αλλάζεις πολύ συχνά την skincare ρουτίνα που ακολουθείς, και κάθε μήνα χρησιμοποιείς άλλη ενυδατική ή άλλο serum, δεν αφήνεις χρόνο στα συστατικά τους να επιδράσουν στο δέρμα σου. Καλό είναι να τα εφαρμόζεις εντατικά για τουλάχιστον τέσσερις με έξι εβδομάδες, κι αν με το πέρας αυτού του διαστήματος δεν δεις αποτέλεσμα, τότε να σκεφτείς εναλλακτικές λύσεις - ιδανικά, με τη βοήθεια του δερματολόγου σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i