Έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα; 6 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις πάση θυσία

Τι να μην κάνεις για να έχεις πάντοτε μια υγιή επιδερμίδα χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Crystal Skin iStock

Όταν μιλάμε για "ευαίσθητη επιδερμίδα", εννοούμε μια (προσωρινή) κατάσταση της επιδερμίδας και όχι κάποιον τύπο δέρματος (όπως είναι, για παράδειγμα, ο λιπαρός, κανονικός ή μεικτός). Παρ' όλα αυτά, χρησιμοποιείται ευρέως (και λανθασμένα) από πολλές γυναίκες για να περιγράψουν τον τύπο δέρματός τους, ακόμα κι αν αυτός δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Μπορεί να έχεις λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα και αυτή να εμφανίσει ευαισθησία κατά καιρούς, όπως ακριβώς και ένας κανονικός ή ξηρός τύπος επιδερμίδας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιες συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση ευαισθησίας ακόμα και στο πιο ανθεκτικό δέρμα. Με λίγα λόγια, τι προκαλεί ερεθισμούς, κοκκινίλες, κνησμό και ξηρότητα σε ένα πρόσωπο, παράγοντες που συνιστούν το ευαίσθητο δέρμα.

Δες επίσης: Healthy hair: 3 πράγματα που θα απέφευγε να κάνει στα μαλλιά της μια δερματολόγος

Αρχικά, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν παραλείπεις την εντατική και συνεπή ενυδάτωση της επιδερμίδας, όταν εκτίθεσαι αλόγιστα στην ηλιακή ακτινοβολία (με ή χωρίς αντηλιακό), όταν το παρακάνεις με το peeling (φυσικό και χημικό) και όταν χρησιμοποιείς "σκληρά" προϊόντα που δεν ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες / τύπο δέρματος.

Δες επίσης: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω / πετάω τα καλλυντικά μου; Ένας χρήσιμος οδηγός για να γνωρίζεις

Πιο αναλυτικά, οι 6 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις πάση θυσία, ώστε να μην εμφανίσεις ερεθισμούς, είναι οι παρακάτω:

#1. Απόφυγε τη χρήση σκληρών απολεπιστικών και καθαριστικών προσώπου

Τα σκληρά σαπούνια αφυδατώνουν το δέρμα, αφού αφαιρούν όλα τα απαραίτητα έλαια και λιπίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στον επιδερμικό φραγμό, για να διατηρείται η υγρασία. Αποτέλεσμα είναι να νιώθεις το δέρμα σου να σε "τραβάει", με μια ξηρή αίσθηση, ενώ είναι πιθανό να νιώθεις ακόμα και φαγούρα ή να εμφανίζεις κοκκινίλες. Το ίδιο ισχύει και για τα σκληρά scrubs ή τη συχνή απολέπιση (που μπορεί να γίνεται δηλαδή πάνω από 1 φορά την εβδομάδα).

#2. Μην πειράζεις το πρόσωπό σου (και, ακόμα χειρότερα, τα σπυράκια - μπιμπίκια)

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σχετικά, καθώς γνωρίζεις, ελπίζουμε, το πόσο κακό μπορείς να κάνεις στο πρόσωπό σου γενικά, αν ακουμπάς συνεχώς το δέρμα σου με τα χέρια σου. Ή αν πειράζεις - σπας τα σπυράκια σου.

#3. Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου για κανέναν λόγο

Παρομοίως, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία του αντηλιακού στην καθημερινότητά μας αλλά και το πόσο βλαβερός έχει γίνει ο ήλιος, προκαλώντας πρόωρη γήρανση (κηλίδες, πανάδες, ρυτίδες), ταλαιπωρημένη όψη αλλά και εγκαύματα (ερυθρότητα, κοκκινίλες, κάψιμο).

Δες εδώ τα 5 καλύτερα αντηλιακά προσώπου για προστασία στην πόλη

#4. Απόφυγε προϊόντα με τεχνητά αρώματα

Τα τεχνητά αρώματα ή χρώματα μπορούν πολύ εύκολα να ερεθίσουν την επιδερμίδα, προκαλώντας κοκκινίλες και φαγούρα.

#5. Μην ξεπλένεις το πρόσωπό σου με καυτό νερό

Το καυτό νερό αφυδατώνει την επιδερμίδα ενώ σε εξαιρετικά σπάνια περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει έγκαυμα. Προτίμησε το χλιαρό, ή ακόμα καλύτερα, το κρύο νερό.

#6. Μην ξεχνάς την (εντατική) ενυδάτωση

Η καθημερινή ενυδάτωση με κρέμες ημέρας και νύχτας αλλά και σέρουμ είναι επιτακτική αν θες η επιδερμίδα σου να ακτινοβολεί υγεία. Προσπάθησε να μην την αμαλείς ούτε να την κάνεις επιλεκτικά, όποτε το θυμηθείς.

Δες επίσης: 5 κρέμες ματιών με ρετινόλη για βελτίωση της όψης των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i