Έχεις λιπαρά μαλλιά; Πώς θα αφαιρέσεις τη λιπαρότητα από τη ρίζα στη στιγμή

Όλα τα SOS tips που πρέπει να γνωρίζεις για να αντιμετωπίσεις (ή να προλάβεις) τη λιπαρότητα στη ρίζα.

Hair iStock

Είτε έχεις λιπαρό τύπο μαλλιών είτε απλά τα πειράζεις συνεχώς, είναι πολύ πιθανό αυτά να λαδώνουν γρήγορα, πολλές φορές ακόμα και λίγες ώρες μετά το λούσιμο. Παράξενο αλλά συμβαίνει - και σίγουρα επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα γυναικών. Οι λόγοι είναι πολλοί και μπορεί να συνίστανται είτε σε δικές σου παραλείψεις είτε σε εξωτερικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις (αλλά και να προλάβεις) την έντονη λιπαρότητα που εμφανίζεται στη ρίζα, και μάλιστα γρήγορα.

Δες κι εδώ: Liquid hair: Όλοι οι τρόποι για να αποκτήσεις ολόισια, μεταξένια μαλλιά

Τα SOS tips που αξίζει να έχεις στο μυαλό σου για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας στη ρίζα:

#1. Πολύ καλό ξέβγαλμα στο λούσιμο

Μια από τις πιο πιθανές αιτίες που η λιπαρότητα κάνει τόσο γρήγορα την εμφάνισή της είναι το γεγονός ότι πιθανόν δεν έχεις ξεβγάλει καλά το σαμπουάν ή το conditioner και τις hair masks. Ta υπολείμματα σαπουνιού που μπορεί να μένουν στο τριχωτό κλείνουν τους πόρους με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερπαραγωγή σμήγματος, που δίνει την όψη των λαδωμένων μαλλιών. 

Η λύση: Ξέβγαλε με άφθονο, χλιαρό νερό και σιγουρέψου ότι δεν έχεις αφήσει αφρούς στα μαλλιά πριν σκουπιστείς. Επίσης, το scrub στο τριχωτό μια φορά την εβδομάδα θα βοηθήσει να καθαρίσουν οι πόροι από υπολείμματα προϊόντων και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται ούτως ή άλλως στην περιοχή.

#2. Μερικά hairstyling προϊόντα προκαλούν λιπαρότητα

Μπορεί κάποια λακ, leave-in conditioner ή θερμοπραστατευτικό σπρέι να μην σου ταίριαξε ή να μην ωφελεί τη δική σου τρίχα και τύπο μαλλιών. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να βαραίνουν τα μαλλιά και να δείχνουν λαδωμένα μετά τη χρήση κάποιου "ακατάλληλου" προϊόντος. 

Δες εδώ: Τα καλύτερα hair oils για λάμψη και ενυδάτωση ακόμα και στα πιο ξηρά μαλλιά

Η λύση: Επειδή δεν είναι δυνατόν να πετάς τα προϊόντα που μόλις αγόρασες, καλό είναι να δοκιμάζεις κάποια testers ή να αγοράζεις τα ειδικά μικρότερα δείγματα ώστε να διαπιστώνεις κάθε φορά αν σου ταιριάζει πριν καταλήγεις σε χρήση.

#3. Πρόσεξε την ποσότητα που βάζεις

Παρομοίως, δεν χρειάζεται να τελειώνεις κάθε φορά το μισό μπουκάλι σαμπουάν, conditioner και άλλων hairstyling προϊόντων. Όσο μακριά ή πυκνά μαλλιά κι αν έχεις, αρκούν μερικά δάχτυλα προϊόντος σε κάθε χέρι για να καθαρίσουν αποτελεσματικά τα μαλλιά σου. Σε αντίθεση περίπτωση, πετυχαίνεις όλα αυτά που είπαμε παραπάνω: να μαζεύεται προϊόν που φράσσει τους πόρους και δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει - αλλά ούτε και να μπορεί να καθαριστεί εύκολα. 

#4. Η θερμοκρασία στο σεσουάρ έχει σημασία

Ο πολύ καυτός αέρας στο πιστολάκι (ή η κακή χρήση του, πχ να το κρατάς πολύ κοντά στην τρίχα και όχι σε μια επαρκή απόσταση από αυτή), καθώς και η συνεχόμενη χρήση πρέσας και άλλων εργαλείων styling έχουν ως αποτέλεσμα τη γενικότερη ταλαιπωρία και φθορά της τρίχας. Μέσα σε αυτή τη φθορά συγκαταλέγεται και η φραγή των πόρων, που συμβαίνει με την πολύ αυξημένη θερμοκρασία του αέρα, πράγμα που οδηγεί και πάλι στην υπερπαραγωγή σμήγματος. 

Η λύση: Χρησιμοποίησέ τα με μέτρο και αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις, εφάρμοζε heat protectant προϊόντα που θα σε προστατεύσουν από τη θερμότητα.

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι τα συχνά λουσίματα κάνουν πιο λιπαρά τα μαλλιά μας;

Ακόμα και μέχρι σήμερα κυκλοφορεί μια άποψη που θέλει το καθημερινό λούσιμο να ευθύνεται για τη (γρήγορη) λιπαρότητα στη ρίζα. Τι θέλουν να πουν όσοι την υποστηρίζουν; Ότι όσο πιο συχνά λούζεσαι τόσο πιο γρήγορα θα λαδώνουν τα μαλλιά σου, επομένως αν αφήνεις μέρες ανάμεσα στα λουσίματα, η τρίχα θα "εκπαιδευτεί", άρα θα αργήσει περισσότερο να εμφανιστεί λιπαρότητα. 

Ακόμα και οι δερματολόγοι διχάζονται ως προς το παραπάνω, με τους μισούς να συμφωνούν και τους άλλους μισούς να θεωρούν ότι καμία σχέση δεν έχει το πόσο συχνά λουζόμαστε. Αν είναι να εμφανιστεί λιπαρότητα θα εμφανιστεί ό,τι κι αν κάνουμε, μιας και αυτό εξαρτάται κυρίως από τον τύπο μαλλιών. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι έχουν εκπαιδεύσει τα μαλλιά τους να λαδώνουν πιο αργά, με το να αφήνουν 3-4 μέρες ανάμεσα στα λουσίματα. Απεναντίας, όσοι συνηθίζουν να τα λούζουν καθημερινά μάλλον δεν προλαβαίνουν καν να δουν λιπαρότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i