Ευαίσθητο vs ευαισθητοποιημένο δέρμα: Οι διαφορές και τα συμπτώματα της κατάστασης που όλοι μας περνάμε χωρίς να το γνωρίζουμε

Το έντονο κρύο είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί εύθραυστη επιδερμίδα (ερυθρότητα, αίσθηση τραβήγματος ή καύσου κλπ).

skin iStock

Είναι αλήθεια ότι ο όρος "ευαίσθητη επιδερμίδα" χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές γυναίκες για να περιγράψουν τον τύπο δέρματός τους, ακόμα κι αν η επιδερμίδα τους δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι μια παραχρησιμοποιημένη φράση που όμως περιγράφει μια (προσωρινή) κατάσταση της επιδερμίδας και όχι κάποιον τύπο δέρματος. Μπορεί να έχεις λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα και αυτή να εμφανίσει ευαισθησία κατά καιρούς, όπως ακριβώς και ένας κανονικός ή ξηρός τύπος επιδερμίδας. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά πιθανό να έχεις περάσει κι εσύ όλα τα συμπτώματα που προκαλούνται σε μια εύθραυστη επιδερμίδα.

Νιώθεις ταλαιπωρημένα τα μαλλιά σου μετά τις διακοπές; Η μάσκα μαλλιών για αναδόμηση που χρειάζεσαι asap

Πότε μιλάμε για ευαίσθητη ή ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα; 

Η πληθώρα εξωτερικών ζημιoγόνων επιθέσεων στην καθημερινότητά μας, όπως η ρύπανση, η έκθεση στον ήλιο, ο καπνός του τσιγάρου, λεπτά σωματίδια, άγχος, αυξομοιώσεις θερμοκρασίας, ακόμα και χρήση δραστικών συστατικών χωρίς προσοχή, προκαλούν την ευθραυστότητα στο δέρμα. Πώς; Με τις ουσίες που ονομάζουμε ξενοβιωτικά, ένζυμα δηλαδή που δεν παράγονται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα, και που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση. Το αποτέλεσμα; Η ικανότητά του να είναι τόσο διαπερατό όσο και αδιαπέραστο διαταράσσεται, παράγοντας φανερά εξωτερικά σημάδια, όπως αφυδάτωση και ξηρότητα που οδηγούν σε ξεφλούδισμα, θαμπή όψη, μικρά σπυράκια, αίσθηση φλόγωσης ή κνησμού και ερυθρότητα. 

Instant hydration: 3 πανεύκολοι τρόποι για άμεση ενυδάτωση του προσώπου κατά τη διάρκεια της ημέρας

Note: Το εύθραστο δέρμα, με τροποποιημένο το μικροβίωμα και κατεστραμμένο φραγμό, είναι το πιο κοινό δερματικό πρόβλημα των καιρών μας αλλά και το πιο καθολικό. Μάλιστα, οι πιο συχνές περίοδοι εμφάνισής του είναι τον χειμώνα, με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το πολικό κρύο, αλλά και το καλοκαίρι εξιατίας του καύσωνα.

Τι σημαίνει όμως "διατάραξη του επιδερμικού φραγμού";

Για αρχή, όταν μιλάμε για τον επιδερμικό φραγμό αναφερόμαστε στην τελευταία στιβάδα της επιδερμίδας, το φράγμα υγρασίας της που αποτελείται κυρίως από κεραμίδια και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ο επιδερμικός φραγμός ουσιαστικά προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς που προκύπτουν εξαιτίας των εξωτερικών επιθέσεων που δέχεται το δέρμα και συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως η συνεκτικότητά του κλονίζεται, τότε οι ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος εισέρχονται στο δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό να ξεσπά και να αντιδρά με κοκκινίλες, κνησμό και ξηρότητα.

Έχεις θαμπή επιδερμίδα εξαιτίας του κρύου; Τα προϊόντα μακιγιάζ που θα σου χαρίσουν μια διακριτική, dewy λάμψη

Η λύση:

Εάν νιώθεις το δέρμα σου εύθραυστο και αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το επαναφέρεις στην υγιή του κατάσταση, έχουμε τη λύση. Ανεξάρτητα από τον τύπο του, η ενυδάτωση δεν αρκεί: χρειάζεται επιπλέον επανόρθωση και εξισορρόπηση. Με αυτό τον τρόπο, θα ανακτήσει τη λάμψη του και θα αποκτήσει υγιή όψη.

Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσεις να απέχεις, όσο γίνεται, από τις εξωτερικές συνθήκες που προκαλούν το πρόβλημα, αφού τις εντοπίσεις. Αν χρησιμοποιείς δραστικά συστατικά (πχ οξέα ή ρετινόλη), καλό είναι να σταματήσεις για λίγο καιρό την εφαρμογή τους, για να διαπιστώσεις αν είναι η αιτία της ευαισθησίας σου. Επιπλέον, δώσε βάση στο skincare επιλέγοντας κρέμες, ορούς και θεραπείες που περιέχουν επανορθωτικά συστατικά, όπως τα ceramides. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i