20something και σκέφτεσαι να κάνεις botox; Δες αν πρέπει να κλείσεις το ραντεβού ή όχι

Σε ποια ηλικία να ξεκινήσεις botox και υαλουρονικό; Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Καρυπίδης έχει την απάντηση.

Δημήτρης Καρυπίδης

Κοιτώντας γύρω μου νέες κοπέλες με σχεδόν αγνώριστα από τις αισθητικές επεμβάσεις πρόσωπα, προβληματίζομαι βαθιά. Πόσο απαραίτητο είναι το botox και το υαλουρονικό σε νεαρές ηλικίες και πότε καταλήγει υπερβολή; Ο Δημήτρης Καρυπίδης, πλαστικός χειρουργός, MD, Msc, PhD, (κέντρο i-derma), έχει τις απαντήσεις.

Σε ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινάμε botox και υαλουρονικό;

Το υαλουρονικό, αλλά κυρίως η βουτουλινική τοξίνη, χρησιμοποιήθηκαν πρωταρχικά στην Ιατρική για θεραπευτικούς και όχι για αισθητικούς λόγους. Συνεπώς η χρήση τους συμπεριλάμβανε και σχετικά μικρές ηλικίες με αντίστοιχες παθολογίες όπως συνκινησίες, παρέσεις περιφερικών νεύρων και ημικρανίες. Υπάρχουν στοιχειώδεις διαφορές ανάμεσα στο botox, που είναι μια υγρής μορφής τοξίνη η οποία απορροφάται αμέσως και δρα στη λειτουργικότητα των μυών χωρίς να δίνει όγκο, και στο υαλουρονικό που είναι είναι βιοδραστικό πολυμερές με χαρακτηριστικά υδρογέλης που σκοπό έχει να μεταβάλει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά (όγκο, περίγραμμα, σχήμα) στο σημεία στα οποία ενίεται.

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για μικρές ηλικίες οι αισθητικές ανάγκες είναι κατά γενική παραδοχή μικρότερες από αυτές των μεγαλύτερων ηλικιών με αποτέλεσμα η χρήση αυτών των fillers να είναι πιο περιορισμένη και να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο αντιληπτό δυσμορφικό ή λειτουργικό πρόβλημα σε συνδυασμό πάντα με τις μεγαλύτερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικής επανορθωτικής χειρουργικής όπου και αν αυτές χρειάζονται.

Παράλληλα, η αλλοίωση της εικόνας του σώματος και του προσώπου των εφήβων με βάση τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και προβολής που αφορούν ενήλικες, είναι υπερβολική. Κατά τη γενική πρακτική, τα fillers δικαιολογούν την παρουσία τους στην αισθητική ιατρική νέων ανθρώπων οριακά στις περιπτώσεις κοντά στην ενηλικίωσή τους.

Υπάρχει ανάγκη για πρόληψη στα 20 plus;

Σε περιπτώσεις όπου ιδιοπαθώς υπάρχουν έντονες ρυτίδες, λειτουργικές έντονες πτυχές, μικρές ασυμμετρίες έχει νόημα η χρήση του botox για προληπτικούς λόγους. Ως γνωστόν, η έντονη σύσπαση των μυών που δημιουργεί τις λειτουργικές ρυτίδες με τον χρόνο και την επίδραση του ήλιου και των άλλων περιβαλλοντικών επιρροών οδηγεί στην μονιμοποίηση των ρυτίδων που πλέον καλούνται στατικές ρυτίδες. Ομοίως και το υαλουρονικό, παρέχοντας μια έντονη ενυδάτωση και διακριτική μορφολογική βελτίωση, δικαιολογεί τον προληπτικό του ρόλο σε ηλικίες γύρω στα 20 έτη.

Είναι υπερβολικό ή φυσιολογικό νέες κοπέλες να ζητούν επεμβατικές μεθόδους;

Η ηλικία δεν έχει να κάνει με τη σοβαρότητα και την ισχύ μιας επεμβατικής παρέμβασης. Κάθε επέμβαση έχει συγκεκριμένες ενδείξεις για τις οποίες ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να ενημερώνει την ασθενή καθώς και για τις επιλογές και τις εναλλακτικές που έχει. Η απόφαση πρέπει πάντα να παίρνεται από κοινού σεβόμενοι πάντα τις επιθυμίες της ασθενούς αλλά με κύριο μέλημα την ασφάλειά της και το άριστο αποτέλεσμα.

Ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες αισθητικής παρέμβασης στις νεαρές ηλικίες;

Η αισθητική παρέμβαση στις νεαρές ηλικίες έχει κατά βάση ως κύριο στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης με σκοπό την αποφυγή παρενόχλησης στο σχολείο και το αρχικό περιβάλλον κοινωνικοποίησης των παιδιών. Συνεπώς, καμία επέμβαση δεν είναι υπερβολική εφόσον έχει την κατάλληλη ένδειξη και λόγο για την συγκεκριμένη ασθενή.

Από το Shape Ιανουαρίου '24 που κυκλοφορεί με εξώφυλλο την Βασιλική Ρούσσου και δώρο μάσκα μαλλιών της mastic spa.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i