Αλεξία Ζαραδούκα: Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και να την κάνεις να πετύχει

Πόσες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ένας ή μια founder που χτίζει μία startup επιχείρηση; Η Αλεξία Ζαραδούκα αποκαλύπτει 9 μυστικά επιχειρηματικότητας.

alexia

Η Αλεξία Ζαραδούκα έχει εργαστεί (και συνεχίζει να το κάνει) πολύ σκληρά, πολύ επίμονα και με πολύ ενθουσιασμό. Η δημιουργία των AlexiaSkin Pads δεν έγινε σε μία μέρα. Μετά από πολλές δοκιμές, ψάξιμο, αλλαγές, τροποποιήσεις, βελτιώσεις, τεστ, έφτασε σε ένα προϊόν που κάνει τη διαδικασία του ντεμακιγιάζ ευκολότερη, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την επιδερμίδα σου. 

Η Αλεξία Ζαραδούκα, κατάφερε και πήρε χρηματοδότηση από την εκπομπή Dragons’ Den, είναι ένας άνθρωπος με πείσμα, υπομονή, δημιουργικές ιδέες και κυρίως: όραμα. Beauty blogger, beauty influencer, τα τελευταία 10 χρόνια εργάστηκε ως beauty editor σε έντυπα, ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές ενώ παράλληλα έχει δοκιμάσει εκατοντάδες brands και προϊόντα. Ωστόσο, η πορεία της μέχρι εδώ, δεν ήταν πάντα εύκολη. Η ίδια μάς την αποκαλύπτει ενώ παράλληλα δίνει συμβουλές σε όλες όσες θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και δεν γνωρίζουν τον τρόπο.

alexia

Πώς ξεκίνησε η ιδέα: με βελόνα και κλωστή

Το 2018 ξεκίνησε η ιδέα όταν έψαχνα τρόπους να κάνω αυτήν την ιεροτελεστία του ντεμακιγιάζ όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη παρά βαρετή. Είχα βρει κάτι πανάκια αμφιβόλου ποιότητας στο etsy.com. και γι' αυτό προτίμησα να δοκιμάσω να φτιάξω τα δικά μου με βελόνα και κλωστή, κυριολεκτικά! Τα έκανα στο χέρι. Όμως τα χειροποίητα δεν ήταν συμμετρικά ή πραγματικά στρογγυλά και η μορφή τους δεν ήταν όπως έπρεπε να έχει ένα προϊόν. Έμαθα λοιπόν να χρησιμοποιώ ραπτομηχανή και να τα ράβω μόνη μου και μου πήρε πολύ καιρό ώστε να καταλήξει στην τελική του μορφή.

Θυμάμαι ότι βάλαμε κάποια pre-order στο instagram και ξεπουλήθηκαν σε μισή μέρα! Τότε μου φαινόταν μικρό το νούμερο, αλλά όπως έμαθα αργότερα αυτό ήταν τεράστιο δείγμα για πρώτη πώληση. Κατάλαβα λοιπόν ότι η διαδικασία είναι εξελικτική.

Από τη λαϊκή αγορά στο πανεπιστήμιο

Κατάγομαι από μια μέση ελληνική οικογένεια. Στη λαϊκή αγορά ξεκίνησα από μικρή, όχι για βιοποριστικούς λόγους αλλά για να έχω χαρτζιλίκι, να μπορώ να κάνω τα πράγματα που ήθελα. Αυτό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι να "ψηνόμαστε" στη δουλειά.

Μετά ήμουν για δύο χρόνια στις πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης, όπου εκεί συνειδητοποίησα ότι για να επιβιώσεις στον τομέα των επιχειρήσεων πρέπει να έχεις καλές δημόσιες σχέσεις. Έτσι τα παράτησα, έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στην Κεφαλονιά. Από τότε έκανα διάφορα επαγγέλματα, έχω εργαστεί σε ό,τι κάνει ένας φοιτητής: σερβιτόρα σε καφέ, σε μπαρ κ.λπ. 

Ντεμακιγιάζ, η νέα γενναιότητα

Όταν ξεβάφτηκα στην εκπομπή, την επόμενη μέρα έλαβα πολλά μηνύματα επειδή είχα πολύ θάρρος και έδειξα γενναιότητα που αφαίρεσα το make up μου στον αέρα. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Εκεί καταλαβαίνεις ότι το mentality για την ομορφιά είναι τελείως λάθος: Αν βγεις χωρίς μακιγιάζ σε θεωρούν ηρωίδα! Η ομορφιά προέρχεται από μέσα μας, από τις πράξεις μας, από τη φροντίδα του εαυτού μας και όχι από τις στρώσεις της πούδρας και του highlighter.

alexia

Shaming: Ο... πολιτισμός της ντροπής

Το shaming το έχω αντιμετωπίσει και το έχω εισπράξει από μεγάλη μερίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης είναι και ο τρόπος που μέχρι τώρα χειριζόταν το μάρκετινγκ και ο κλάδος της ομορφιάς. Μας έκανε να νιώθουμε την αναγκαιότητα των να φοράμε πολλά προϊόντα γιατί αυτά μας έκαναν να νιώθουμε πιο όμορφες ή πιο δυναμικές. Ουσιαστικά ζητούσε από εμάς, τις γυναίκες, να φοράμε μια πανοπλία ώστε να δείχνουμε αψεγάδιαστες. Οτιδήποτε δεν ήταν τέλειο έπρεπε να σχολιαστεί, από την ακμή ή τα κιλά. Κάθε μήνα μου συμβαίνει.

alexia

Η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες επιχειρηματίες λαμβάνουν λιγότερη χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε άνδρες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να χτίζεις μια επιχείρηση χωρίς κεφάλαιο κίνησης. Στην Ελλάδα το σύστημα είναι μικρόμυαλο, εκδικητικό και τιμωρητικό για όσους προσπαθούν να χτίσουν κάτι, έστω και μια μικρή επιχείρηση από το τίποτα.

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως τον τομέα της τεχνολογίας που θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν τα χρήματά τους. Δυστυχώς δεν έχουμε μπει στην κουλτούρα του business ή του business owner. Υπάρχουν εξουθενωτικές εισφορές, τα λίγα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ή οι επιχορηγήσεις απαιτούν να ξοδέψεις πρώτα τα δικά σου χρήματα (που δεν έχεις) και μετά, από καιρό και εφόσον τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, να τα πάρεις πίσω.

Επιπλέον, στην Ελλάδα ένας άνθρωπος καλείται να κάνει τη δουλειά 10 διαφορετικών ανθρώπων ταυτόχρονα. Μου συμβαίνει συχνά να εξαντλούμαι, αλλά όταν βλέπεις ότι το προϊόν σου πάει καλά, όταν λαμβάνεις ενθαρρυντικά μηνύματα από ευχαριστημένες πελάτισσες, λες "αξίζει τον κόπο".

Οι δίσκοι ντεμακιγιάζ ALEXIASKIN BEAUTY

Είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται με κάθε είδος προϊόντος ντεμακιγιάζ και αφαιρούν το μακιγιάζ σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μειώνοντας τους παράγοντες που δημιουργούν ακμή. Αποτελούνται από οργανικό βαμβάκι, χωρίς χημικές χρωστικές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κάθε είδος προϊὀντος αφαίρεσης μακιγιάζ και είναι απολύτως φιλικά προς κάθε τύπο επιδερμίδας.

Προστατεύουν το περιβάλλον αφού γλιτώνουν ετησίως ως και 6.000 λίτρα φυσικού νερού ανά άτομο που θα χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια βαμβακιού που προορίζεται για ντεμακιγιάζ μιας χρήσης.

Διαρκούν ένα χρόνο επομένως σε βοηθούν να αποταμιεύσεις ως και 150€ το χρόνο που θα αντιστοιχούσε σε μαντηλάκια  - βαμβάκια ντεμακιγιάζ μιας χρήσης.

Κάνουν ελαφριά απολέπιση χωρίς να διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας.

Διάβασε: Θέλω προαγωγή! Πέτυχέ τη σε 3 βήματα με τις συμβουλές των CEO

Έχεις μια ιδέα και δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις; Η Αλεξία σου δείχνει τον δρόμο

alexia

Με επιμονή, αποφασιστικότητα και υποστήριξη, οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και να δημιουργήσουν τη θετική αλλαγή που έχουμε ανάγκη. Ακολούθησε τα μαθήματα ζωής της Αλεξίας και καλή επιτυχία!

  1. Μην περιμένεις από τη μία στιγμή στην άλλη να πετύχεις Η διαδικασία είναι δύσκολη, δεν υπάρχει κάτι μαγικό, κάθε μέρα πρέπει να το εξελίσσεις να επιμένεις μέχρι να το φτάσεις, όχι μόνο στο σημείο που θέλεις αλλά και στο σημείο που πρέπει.
  2. Χωρίς business plan δεν μπορείς να ξεκινήσεις. Νόμος. Στον "πόλεμο” της επιχειρηματικότητας κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται να έχει δίπλα του τις εφεδρείες γνώσης και πληροφόρησης που θα του επιτρέψουν να "αμυνθεί”, να "επιτεθεί” και να υπερασπιστεί συμφέροντα της επιχείρησής του.
  3. Φρόντισε να μην εστιάζεις στο πρόβλημα για το προϊόν που παράγεις αλλά να το λύνεις. Να γνωρίζεις ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, πώς θα κάνεις τα πρώτα βήματα και να καταγράφεις τα έσοδα και τα έξοδά σου.
  4. Όταν είσαι έτοιμη, ξεκίνα με έναν καλό λογιστή και έναν καλό δικηγόρο. Καλός ο αυτοσχεδιασμός αλλά καλύτερα να γνωρίζεις που βαδίζεις και πώς.
  5. Μην περιμένεις τις ιδανικές συνθήκες. Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ ιδανικές. Μπορείς να ξεκινήσεις από το δωμάτιο του σπιτιού σου, το γκαράζ σου, την αποθήκη, από μία μικρή έδρα που δεν θα απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο.
  6. Κάνε πρώτα και άλλες δουλειές. Όταν βγαίνεις στην αγορά, είσαι δηλαδή στην πιάτσα όπως λέμε, αναπτύσσεις το ένστικτό σου, διαβάζεις πιο εύκολα τον πελάτη, αφουγκράζεσαι τον παλμό της αγοράς.
  7. Χρησιμοποίησε το κινητό και τα SoMe προς όφελός σου. Τα κινητά μάς αποχαυνώνουν όταν δεν τα χρησιμοποιούμε για δικό μας όφελος, μας χρησιμοποιούν εκείνα προς όφελός τους.
  8. Θεράπευσε τη σχέση σου με τα χρήματα Είναι σημαντικό να τα αγαπάς και να πιστεύεις ότι τα αξίζεις κόντρα στο σύστημα που σου λέει ότι δεν αξίζεις να έχεις χρήματα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου μιλούν από μόνα τους και έχεις τη δύναμη να ορίσεις τη δική σου επιτυχία. 
  9. Κάθε βράδυ κάνε ένα check για το αν είσαι και παραμένεις αυθεντική. Σε κάθε κατάσταση, είτε στις φιλικές είτε στις επαγγελματικές είτε οπουδήποτε φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να χρειάζεται να απολογείσαι για τίποτα.

Τα επόμενα βήματα

Μετά το feedback που πήρα από την εκπομπή, αλλάξαμε όλο το strategy και στοχεύσαμε ώστε το προϊόν να βρει τον χαρακτήρα του. Έχουμε δουλέψει σε φανταστικές φόρμουλες και καινοτομίες. Ήδη έχουμε ένα multitasker προϊόν, το ALEXIASKIN BEAUTY Oil, που θα βοηθήσει τα μαλλιά να μακρύνουν και θα κάνει την επιδερμίδα λαμπερή, αφαιρώντας το μακιγιάζ σε δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα τη θρέφει, την ενυδατώνει και έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση. Τα συστατικά του συνδέονται με τον περιορισμό των συμπτωμάτων δερματικών παθήσεων, όπως ακμή, ψωρίαση και έκζεμα. Αισιοδοξώ και πιστεύω ότι με τη σωστή διαχείριση η εταιρεία θα εξελιχθεί.

Διάβασε: Μαρία Χατζηστεφανή | "Αν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, μπορείς να επιτύχεις παντού!"

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i