Έχεις ακμή; Κι όμως, είναι καλό! Δε θα κάνεις ποτέ ρυτίδες, λένε οι έρευνες

Ο απροσδόκητος λόγος που όσοι υποφέρουν από ακμή δε χρειάζεται να ανησυχούν για τα γηρατειά.

beautiful-woman-with-makeup-picture-id516607326 Credit:CoffeeAndMilk

Αν υποφέρεις από ακμή, ενδεχομένως, να περνάς περιόδους που η αυτοπεποίθησή σου είναι στα τάρταρα, αλλά να που σήμερα θα μάθεις μερικά καλά νέα που θα σε χαροποιήσουν. Μία νέα μελέτη αποκάλυψε πως όσοι έχουν ακμή θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο και να γεράσουν πιο αργά, χάρη σε κάποια σημαντικά γονίδια του DNA τους.

Αν και είναι ήδη γνωστό πως όσοι υποφέρουν από ακμή, συνήθως, βλέπουν την επιδερμίδα τους να γερνάει πολύ αργότερα σε σχέση με τους συνομήλικους τους, φαίνεται πως τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν και το γιατί.

Σε κάθε λωρίδα DNA υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί που ονομάζονται τελομερή (φαντάσου κάτι σαν το πλαστικό που έχει στο τελείωμα του ένα κορδόνι παπουτσιού) και προστατεύουν τα χρωμοσώματα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα τελομερή είναι μακρύτερα σε όσους υποφέρουν από ακμή. Ο λόγος που αυτό θεωρείται σοβαρό εύρημα είναι πως τα τελομερή συνδέονται με τα γηρατειά, μιας και πρόκειται για μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη γήρανση των κυττάρων μας. Οπότε, όσοι έχουν μακρύτερα τελομερή θα αργήσουν να γεράσουν - όχι κι άσχημα!

Διάβασε επίσης: Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή σε 3 βήματα (να πώς θα έχεις λεία επιδερμίδα από τους διάσημους δερματολόγους)

H έρευνα

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Investigate Dermatology, εστίασε σε 1205 δίδυμες. Το 1/4 από το σύνολο που μελετήθηκε έπασχε από ακμή. Αφού οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα της επιδερμίδας των διδύμων, ανακάλυψαν πως ένα γονίδιο, το p53, το οποίο ρυθμίζει την απόπτωση - δηλαδή, τον κυτταρικό θάνατο -, ήταν λιγότερο ενεργό σε όσες γυναίκες έπασχαν από ακμή. Με άλλα λόγια, όταν τα τελομερή μικραίνουν, οδηγούμαστε σε απόπτωση.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Simone Ribero από το King's College London εξήγησε πως όλα τα ευρήματα σχετίζονται με το μήκος των τελομερών, τα οποία είναι πολύ μακρύτερα σε όσους υποφέρουν από ακμή. Αυτό σημαίνει πως «τα κύτταρα τους προστατεύονται από τη γήρανση». Αν και η επιστήμονας, ισχυρίζεται πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη έρευνα, αυτά είναι σίγουρα καλά νέα για όσους υποφέρουν από ακμή.

Διάβασε επίσης: 5 ερωτήσεις για την ακμή (τι να κάνεις αν επιμένει; υπάρχει θεραπεία χωρίς φάρμακα; κ.ά.)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i