Ποια είναι η θεραπεία για την ακμή; Η δερματολόγος απαντά

Μάθε πώς θα απαλλαγείς από τα σπυράκια με την καταλληλη θεραπεια για την ακμή, σύμφωνα με τη δερµατολόγο.

θεραπεία για την ακμή

Πριν από χρόνια έλεγαν στις έφηβες µε ακµή να σταµατήσουν να τρώνε πατατάκια και να απλώνουν κάποια κρέµα. Σήµερα γνωρίζουµε πολύ περισσότερα πράγµατα για τους λόγους που πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ακµή. Επίσης, οι δερµατολόγοι είναι σε θέση να δώσουν και τις πιο αποτελεσµατικές λύσεις για την αντιµετώπισή της. Πατατάκια, ωστόσο, πρέπει να σταµατήσεις να τρως -αλλά όχι επειδή έχεις ακµή.

Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, ούτε υπάρχει μία θεραπεία για την ακμή. Παρά το γεγονός ότι αυτή η φλεγµονή του δέρµατος έχει τις ρίζες της σε µια κοινή αιτία –ορµονικές διακυµάνσεις που διεγείρουν τους σµηγµατογόνους αδένες–, οι διαφοροποιήσεις τόσο σε σχέση µε τη σοβαρότητα των συµπτωµάτων όσο και µε την ανταπόκριση στις θεραπείες είναι µεγάλες.

Γι’ αυτό, πριν καταφύγεις σε κάποια αβέβαιη θεραπεία για την ακμή σου χωρίς να έχεις εξακριβώσει τον τύπο της, διάβασε προσεκτικά τις συµβουλές που σου δίνει η Αµαλία Τσιατούρα, ειδική δερµατολόγος-αφροδισιολόγος.

Ποια είναι τα είδη της ακμής;

  • Η φαγεσωρική

Πρόκειται για το είδος της ήπιας ακµής κατά την οποία εµφανίζονται σπυράκια και λευκά ή µαύρα στίγµατα διάσπαρτα σε µέτωπο, µύτη και πιγούνι. Η αιτία εµφάνισής της είναι πολύ συγκεκριµένη: ένα συστατικό του φυσικού λίπους του δέρµατος, το σµήγµα, φράσσει τους πόρους εξαιτίας (και) των συσσωρευµένων νεκρών κυττάρων.

  • Η φλεγµονώδης

Σε προχωρηµένο στάδιο αυτή η απόφραξη των πόρων οδηγεί σε φλεγµονή. Τα σπυράκια ή τα στίγµατα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώµα µαζί µε ορατό πύον.

  • Η κυστική

Είναι η πλέον σοβαρή µορφή της ασθένειας, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσµα µιας γενικευµένης λοίµωξης.

Πότε και γιατί εμφανίζεται η ακμή;

Η κυστική ακµή θεωρείται από τους γιατρούς κληρονοµική, είναι συνήθως πολύ επώδυνη και µπορεί να οδηγήσει σε παραµορφώσεις του δέρµατος ή µόνιµες ουλές. Όσον αφορά τα άλλα δύο είδη ακµής, τη φαγεσωρική και τη φλεγµονώδη, τα αίτια είναι ποικίλα και διαφοροποιούνται ανάλογα µε την ηλικία ή τον τρόπο ζωής.

Εκτός κι αν είσαι έφηβη, ακµή µπορεί να εµφανίσεις στη διάρκεια της περιόδου σου ή της εγκυµοσύνης, ενώ πολύ συχνά αναφέρονται συµπτώµατα ακµής µερικούς µήνες µετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών. Σε µικρότερο ποσοστό ηκµή σου θα επιδεινωθεί ή θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, εξαιτίας της χρήσης καλλυντικών που περιέχουν στη σύνθεσή τους πολλά λιπαρά συστατικά. Αν συνταιριάξεις όλα αυτά, θα βγάλεις το αρχικό συµπέρασµα για τον τύπο και τα αίτια των δικών σου συµπτωµάτων ακµής. Και η θεραπεία για την ακμή που θα λειτουργήσει για σένα εξαρτάται από αυτό ακριβώς: το πώς θα την προλάβεις πριν αναζωπυρωθεί εξαιτίας κακής εκτίµησης.

Διάβασε επίσης: Έτσι αντιμετωπίζεται η ακμή στην εγκυμοσύνη

Πώς θεραπεύεται στα πρώτα στάδιά της;

Οι περισσότερες περιπτώσεις της ήπιας φαγεσωρικής ακµής εµφανίζονται σε εφήβους και νεαρά ενήλικα άτοµα και µπορούν να θεραπευτούν µε τοπικές κρέµες και gel, τα οποία περιέχουν ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζολίου που ελευθερώνουν τους φραγµένους πόρους στην επιδερµίδα. Οι δερµατολόγοι συνδυάζουν συχνά ένα τοπικό ρετινοειδές µε ένα στοµατικό αντιβιοτικό (δοξυκυκλίνη, τετρακυκλίνη, µινοκυκλίνη ή ερυθροµυκίνη) µε σκοπό να σκοτωθούν τα βακτηρίδια που προκαλούν φλεγµονή γύρω από τους φραγµένους πόρους.

«Αυτό το είδος της θεραπείας έχει καλά αποτελέσµατα στους εφήβους, που συνήθως αντιµετωπίζουν το συγκεκριµένο πρόβληµα για ένα έως τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της αλλαγής των επιπέδων των ορµονών τους και της αύξησης της παραγωγής φυσικών ελαίων από τους θύλακες», επισηµαίνει η Αµαλία Τσιατούρα.

«Ωστόσο, καθένα από τα αντιβιοτικά που θα επιλέξει ο γιατρός σου έχει το δικό του σύνολο παρενεργειών. Η δοξυκυκλίνη, για παράδειγµα, προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο, ενώ η τετρακυκλίνη µπορεί να προκαλέσει κιτρίνισµα των δοντιών. Όµως, η σωστή συνεργασία µε το δερµατολόγο σου θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το σωστό αντιβιοτικό που θα λειτουργήσει άριστα στο πρόβληµα της ακµής σου, χωρίς σηµαντικές παρενέργειες», σηµειώνει η δερµατολόγος.

Γιατί πρέπει να προσέχεις τις συνήθειές σου;

Μη σε καθησυχάζει το γεγονός ότι τα σπυράκια σου δεν είναι κόκκινα ούτε πολλά σε αριθµό. Μια ήπια ακµή µπορεί συχνά να επιδεινωθεί από εξωτερικούς παράγοντες, κυρίως από κακή ή υπερβολική χρήση καλλυντικών, όπως το gel για τα µαλλιά και τα προϊόντα του µακιγιάζ.

«Πολλά από αυτά τα καλλυντικά είναι τόσο πυκνόρρευστα και αποφρακτικά για τους πόρους σου, που µπορούν να µεταβάλλουν την ακµή από ήπια σε µέτρια και από εκεί σε βαριά φλεγµονώδη. Ευτυχώς, σε µελέτες έχει διαπιστωθεί πως όταν µια γυναίκα σταµατήσει τη χρήση τους και επιλέξει ήπια προϊόντα περιποίησης, η ακµή υποχωρεί», αναφέρει η δερµατολόγος.

Θυµήσου ότι τα κατάλληλα προϊόντα µακιγιάζ για λιπαρά δέρµατα είναι οι ενυδατικές µε χρώµα, οι oil-free βάσεις σε υγρή µορφή και τα mineral σε µορφή πούδρας ή compact. Το ζητούµενο είναι να µετριάζεις την αντιαισθητική εικόνα που έχουν τα σπυράκια σου χωρίς να καλύπτεις τους πόρους µε βαριές στρώσεις. Μπορεί να µην έχεις το πλήρες καλυπτικό αποτέλεσµα που θα ήθελες, αλλά έτσι θα σώσεις την επιδερµίδα σου από τα χειρότερα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις μια σοβαρή ακμή;

Αντιμέτωπη με μια σοβαρή φλεγμονώδη ή κυστική ακμή

Όταν η ακµή σου δεν ανταποκρίνεται στο κλασικό πρωτόκολλο µε τοπικά ρετινοειδή και αντιβιοτικά από το στόµα (και αντισυλληπτικά, καθώς οι γιατροί τα χορηγούν ως εξίσου αποτελεσµατικά φάρµακα για µακροχρόνια θεραπεία κατά της ακµής χωρίς τις παρενέργειες των αντιβιοτικών), έχεις άλλες δυο-τρεις επιλογές: την ισοτρετινοΐνη και το λέιζερ ή τη φωτοδυναµική θεραπεία.

  • Η ισοτρετινοΐνη είναι µια εξαιρετικά ισχυρή θεραπεία για την ακµή, καθώς µειώνει το σµήγµα και καθαρίζει τα σπυράκια ή τη φλεγµονή εκεί όπου τα ρετινοειδή δεν µπόρεσαν. Μολονότι το πρόβληµά σου θα λυθεί µέσα σε λίγους µήνες, η χρήση της συνεπάγεται µια σειρά από κινδύνους και παρενέργειες, συµπεριλαµβανοµένων της ελκώδους κολίτιδας, της φλεγµονώδους νόσου του εντέρου, πιθανής ηπατικής βλάβης, ίσως και της εκδήλωσης κατάθλιψης. Σίγουρα, ο γιατρός σου δε θα σου χορηγήσει µε τίποτε αυτό το φάρµακο αν είσαι έγκυος – ο κίνδυνος τερατογένεσης είναι µεγάλος.

  • Η εναλλακτική λύση αντί της ισοτρετινοΐνης για τα άτοµα µε σοβαρή, επίµονη ακµή είναι µια θεραπεία που περιλαµβάνει λέιζερ ή φωτοδυναµική θεραπεία. Σε αυτή την τεχνική απλώνεται ένα υγρό συνταγογραφηµένο από γιατρό στο πρόσωπό σου και στη συνέχεια εφαρµόζεται ένα φως για να ενεργοποιήσει το φάρµακο εκεί ακριβώς που έχει δηµιουργηθεί η ακµή. Δεν είναι µόνο ότι το φάρµακο σκοτώνει τα βακτηρίδια, αλλά και ότι, σε λίγους µήνες µετά τη θεραπεία, µειώνεται σηµαντικά το µέγεθος και η δραστηριότητα των αδένων που παράγουν φυσικό λίπος.
  • Η θεραπεία για την ακμή µε λέιζερ συνδυάζει το έντονο παλµικό φως µε τις ραδιοσυχνότητες ώστε να καθαριστούν πλήρως οι πόροι και να εξαχθεί η υπερβολική λιπαρότητα, καταστρέφοντας παράλληλα τα βακτηρίδια και ελαχιστοποιώντας την παραγωγή σµήγµατος.

Νίκησε την ακμή πριν εμφανιστεί

Καθάρισε

Ο καλός καθαρισµός και η ήπια απολέπιση της επιδερµίδας του προσώπου σου είναι ο πρώτος και βασικότερος κανόνας για ένα πρόσωπο χωρίς σπυράκια ή φλύκταινες. Δύο φορές τη µέρα, πρωί-βράδυ, µε µια λοσιόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, αρκούν. Η εµµονή µε τον καθαρισµό και την απολέπιση απλώς θα επιδεινώσει την ακµή σου.

Μην ακουµπάς

Μάθε να µην αγγίζεις το πρόσωπό σου µε τα χέρια σου, γιατί έτσι µεταφέρεις βακτηρίδια στην επιδερµίδα σου.

Μην πειράζεις κανένα σπυράκι, ακόµη κι αν δεν έχεις ακµή

Πέρα από την πιθανή φλεγµονή που θα δηµιουργήσεις µε το µολυσµένο νύχι σου, κινδυνεύεις να τραυµατίσεις σοβαρά την ευαίσθητη επιδερµίδα του προσώπου και να αποκτήσεις ουλές.

Τρώγε υγιεινές τροφές...

...µείωσε το λίπος, πίνε πολύ νερό, µην καπνίζεις, κοιµήσου καλά και πολύ. Οι πόροι της επιδερµίδας σου έχουν τις ίδιες ανάγκες µε τη σιλουέτα, την ευεξία και την ψυχική σου διάθεση.

Μην πέφτεις για ύπνο χωρίς να έχεις αφαιρέσει το µακιγιάζ

Πρόλαβε ώστε µερικά σπυράκια να µη µεταµορφωθούν σε γενικευµένη ακµή, κλείνοντας ένα ραντεβού µε το δερµατολόγο σου.

Μην πανικοβάλλεσαι

Η ακµή θεραπεύεται ακόµη και στα προχωρηµένα στάδιά της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i