Πώς θα σταματήσω την υπερανάλυση; Τι συστήνει η ψυχολόγος;

Άλλαξε τρόπο σκέψης με τις συμβουλές της ειδικού.

woman-meditation-at-sunrise-picture-id1170482091

Από τη Μυρτώ Μπεχράκη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια.

Πώς θα σταματήσω την υπερανάλυση; Ίσως έχεις αναρωτηθεί αν αγχώνεσαι επειδή υπεραναλύεις ό,τι συμβαίνει ή αν υπεραναλύεις τα πάντα επειδή αγχώνεσαι. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν και τα δυο, μιας και η υπερανάλυση και το άγχος πάνε μαζί. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα δυο, γιατί μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο όπου επικεντρώνεσαι κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα και στις δυσάρεστες συνέπειες των πράξεών σου. Αυτό αυτόματα γεννά άγχος και στη συνέχεια σε οδηγεί στη θλίψη. Επίσης, είναι πιθανό να υπεραναλύεις το χώρο στον οποίο βρίσκεσαι ή να ερευνάς διεξοδικά πριν πας σε ένα καινούριο μέρος. Αυτού του τύπου οι αναλύσεις ίσως σχετίζονται με αγοραφοβία με ή χωρίς κρίσεις πανικού. Διάβασε επίσης: Σε τι βοηθάει ο διαλογισμός; Πώς γίνεται; Να κάνεις κάθε μέρα; Διάβασε επίσης: Γιατί υπεραναλύω τα πάντα; Τι λέει η ψυχοθεραπεύτρια Οι εμμονές της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής συνδέονται άμεσα με υπερανάλυση δεδομένων ("Μήπως έβλαψα κάποιον σήμερα; Πρέπει να σκεφτώ τι είπα και σε ποιον"). Στην υπερανάλυση "κουμπώνει" και η σωματοδυσμορφική διαταραχή. Πρόκειται για μια διαταραχή που συχνά περιλαμβάνει τις επαναλαμβανόμενες (αρνητικές) σκέψεις που κάνουμε για το σώμα μας, την εμφάνισή μας ("Έχω πάρει 1,5 κιλό. Πρέπει να μετράω όλες τις θερμίδες που παίρνω"). Τέλος, το να υπεραναλύεις τα πάντα είναι πιθανό να σε οδηγήσει σε καταθλιπτικά μονοπάτια, αφού, όταν σκέφτεσαι κάτι και προσπαθείς συνεχώς να βρεις λύση, δεν αφήνεις μέσα σου το χώρο για τη χαρά, τη δημιουργία. Ο νοητικός μηρυκασμός σού αφαιρεί, δε σου προσθέτει.

Οι αρνητικές συνέπειες της υπερανάλυσης

  • Χάνεις τον ύπνο σου. Όχι μεταφορικά, ρεαλιστικά.
  • Δεν είσαι τόσο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων.
  • Γίνεσαι αναβλητική.
  • Είσαι συχνά κουρασμένη.
  • Έχεις πονοκεφάλους.
  • Απομακρύνεσαι από τους φίλους σου και τα μέλη της οικογένειάς σου

Πώς θα σταματήσω την υπερανάλυση; Πώς θα αλλάξεις τρόπο σκέψης;

Συζήτησε αυτό που σε απασχολεί

Η υπερανάλυση τροφοδοτείται από τις υποθέσεις που κάνεις στο μυαλό σου. Αντί λοιπόν να καταλήγεις μόνη σου σε συμπεράσματα, ρώτησε, άκου, επικοινώνησε αυτό που σε απασχολεί. Μόνο θυμήσου: στο σωστό άτομο, με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο.

Μην αναβάλλεις

Όταν ξεκινάς να υπεραναλύεις, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι αναβάλλεις τη δράση σου. Συνήθως πίσω από αυτή την αναβολή (και υπερανάλυση) κρύβονται διαφόρων ειδών φόβοι. Αναγνώρισέ τους, ανάλυσέ τους, αποδέξου τους και αντιμετώπισέ τους.

Πώς θα σταματήσω την υπερανάλυση; Δώσε έμφαση στο συναίσθημα

Συνήθως στη διαδικασία της υπερανάλυσης υπερισχύει η λογική του συναισθήματος. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ενισχύσεις το συναίσθημά σου. Τι σημαίνει αυτό; Να το αναγνωρίζεις, να το αποδέχεσαι, να το ονοματίζεις και να το μοιράζεσαι. Ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που φαίνεται. Και ίσως βοηθήσει να εμπλουτίσεις το συναισθηματικό σου λεξιλόγιο.

Πώς θα σταματήσω την υπερανάλυση; Κάνε ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σου

Προσπάθησε να βρεις το δευτερογενές όφελος της υπερανάλυσης. Πού σε εξυπηρετεί; Σε "βολεύει" με κάποιον τρόπο; Δε θα είναι εύκολο, αλλά μόνο αν το βρεις αυτό θα διακόψεις τη λειτουργία του.

Πώς θα σταματήσω την υπερανάλυση; "Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει"

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να αφήσεις τον έλεγχο και να αφεθείς στη ροή των πραγμάτων. Δεν μπορείς να τα γνωρίζεις όλα και σίγουρα δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα. Οπότε, υπενθύμιζε στον εαυτό σου πως, ό,τι και αν γίνει, θα τα καταφέρεις. Και θυμήσου: Όλοι έχουμε θέματα που μας απασχολούν, αλλά στο 90% των περιπτώσεων η υπερανάλυση δεν ωφελεί. Οπότε, sit back, relax and go with the flow! Και πού ξέρεις, μπορεί η ροή να σε πάει κάπου πολύ πιο όμορφα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i