Πώς να προβλέπω το μέλλον; Γίνεται αν έχεις παρατηρήσει αυτά, λένε οι επιστήμονες!

Μπορούν οι έρευνες να νικήσουν τις πιθανότητες; Μάθε πώς θα τις νικήσεις εσύ!

shutterstock_722541898 By Giedra Bartas

Από τη φύση μας έχουμε την προδιάθεση να πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι πιο προβλέψιμος απ’ όσο πραγματικά είναι, λέει ο συγγραφέας William Poundstone.

Κυνηγάμε τον «τυχερό λαχνό» που είναι συχνά μια ψευδαίσθηση και είμαστε υπερβολικά προβλέψιμοι ακριβώς όταν βάζουμε τα δυνατά μας να μην είμαστε, εκθέτοντας έτσι την ανθρώπινη αδυναμία - «την ανικανότητά μας να αναγνωρίζουμε ή να παράγουμε το τυχαίο».

Διάβασε επίσης: Είμαι γοητευτική, γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση; Γιατί το ψάχνεις πολύ, λέει η θεωρία των παιγνίων

Τη δεκαετία του 1970, οι Daniel Kahneman και Amos Tversky χρησιμοποιήσαν την έκφραση «αντιπροσωπευτικότητα» για να περιγράψουν την ψυχολογία αυτής της συμπεριφοράς. Από τότε, η αντιπροσωπευτικότητα έχει χρησιμοποιηθεί από οικονομικούς ελεγκτές για να πιάνουν φορολογούμενους που κρύβουν τα εισοδήματά τους και από διαχειριστές κεφαλαίων για να κερδίζουν δισεκατομμύρια από τα συναισθήματα μικρών επενδυτών.

Διάβασε επίσης: Ξέρεις τη θεωρία παιγνίων στις σχέσεις; Να γιατί πρέπει να κάνεις ΕΣΥ το πρώτο βήμα για να βρεις τον τέλειο

Στο βιβλίο του, How to predict the unpredictable: The art of outsmarting almost everyone ο William Poundstone εξηγεί πως μπορείς κι εσύ να ξεπεράσεις ανθρώπους και υπολογιστές εντοπίζοντας το πρότυπο του εντελώς προβλέψιμου «τυχαίου» τρόπου λήψης αποφάσεων.

Να πώς:

Πώς να μαντέψω τους τυχερούς αριθμούς

Διάλεξε αυτούς τους «τυχερούς αριθμούς» επειδή τους επιλέγουν σχετικά λίγοι παίκτες, μειώνοντας τις πιθανότητες να πρέπει να μοιραστείς ένα jackpot: 10, 20, 29, 30, 32, 38, 39, 40, 41, 42, 48, 49.

Πώς να μαντεύω τις απαντήσεις στα τεστ πολλαπλών επιλογών

Στα τεστ «αλήθεια ή ψέματα», είναι πιο συχνές οι απαντήσεις «αλήθεια».

Στα τεστ πολλαπλών επιλογών με τέσσερις απαντήσεις, η δεύτερη –η Β– είναι πιο συχνά η σωστή. Μια στρατηγική για αυτά τα τεστ αξιολόγησης γνώσεων είναι να αποκλείσεις το πιο άσχετο. Απόφυγε να επιλέγεις μια απάντηση που είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες.

Πώς να μαντεύω σωστά στο «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί».

Το ψαλίδι είναι η λιγότερο δημοφιλής επιλογή, και οι άντρες τείνουν να προτιμούν την πέτρα. Και οι δύο είναι καλοί λόγοι για να επιλέξεις χαρτί! (Ισχύει, το δοκιμάσαμε!)

Πώς να προβλέπω το μέλλον

Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με επιχειρηματικές και πολιτικές προβλέψεις δεν είναι πολύ πιο ακριβείς απ’ ότι οι περισσότεροι μορφωμένοι μη ειδικοί. Οι περισσότεροι αναλυτές θα επικαλεστούν την πεποίθηση πως οι τάσεις θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, αλλά είναι πιο πιθανό να το θυμάται κανείς. Και ότι συμβαίνει τελευταίο σε μια παρουσίαση με διαφάνειες, σε μια παρουσίαση ή σε μια συνάντηση, είναι πιο πιθανό να μείνει στη μνήμη των συνομιλητών. Έτσι αυτοί που είναι επιτυχημένοι στις προβλέψεις είναι πολύ καλοί στο να δημιουργούν ισχυρή τελική εντύπωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i