Μπορεί να κρατηθεί "ζωντανή" μία σχέση εξ αποστάσεως;

Η απουσία καθημερινής επαφής έχει μια μαγεία αλλά μπορεί και να συγκαλύπτει θέματα που σε άλλες συνθήκες να προκαλούσαν σύννεφα.

σχέση εξ αποστάσεως iStock

Από τη Μυρτώ Μπεχράκη, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια.

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως ανέκαθεν ήταν πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, σεναριογράφους και ποιητές. Απλά στις ημέρες μας τα γράμματα έχουν αντικατασταθεί από τα emails, τα μηνύματα στο κινητό και τις κλήσεις μέσω Skype. Τι κάνει, λοιπόν, τις σχέσεις εξ αποστάσεως γοητευτικές; Και πώς μπορεί μια τέτοια σχέση να πετύχει;

Η απόσταση μας κάνει πιο τρυφερούς

Σε έρευνα του Journal of Communication αναφέρεται ότι τα ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση εξ αποστάσεως είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τις βαθύτερες σκέψεις τους και πιο ουσιαστικά συναισθήματα σε σύγκριση με τα ζευγάρια που είναι μαζί και κοντά ο ένας στον άλλο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των ερωτικών επαφών των δύο ομάδων (3,19 για τις σχέσεις εξ αποστάσεως έναντι 3,69 για την άλλη ομάδα). Παρ’ όλ’ αυτά, "τα μάτια που δε βλέπονται" επικεντρώνονται περισσότερο στο να πετυχαίνουν τους κοινούς τους στόχους και στο να αποφεύγουν τους τσακωμούς.

Πώς εξηγούνται αυτά τα αποτελέσματα;

Η απόσταση μας κάνει πιο τρυφερούς, γιατί προσπαθούμε να μειώσουμε τη δυσφορία που νιώθουμε λόγω της απόστασης. Είναι δύσκολο να θέλεις να έχεις κάποιον, να τον αγγίζεις, να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου και να μην μπορείς να το κάνεις αυτό για τους όποιους λόγους. Γι’ αυτό, λοιπόν, η ψυχική εγγύτητα που βιώνουμε με το έτερον ήμισυ όταν είναι μίλια μακριά φαίνεται να είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μας προστατεύει και που φυσικά ενεργοποιείται αυτόματα.

Έτσι, εξιδανικεύουμε το σύντροφό μας δίνοντας περισσότερη έμφαση στα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του αλλά και της σχέσης μας. Επιπλέον, εξαιτίας της ανάγκης για συναισθηματική και ψυχική εγγύτητα, συχνά αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες, προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά με το σύντροφό μας.

5 tips για μια πετυχημένη σχέση εξ αποστάσεως

1 Εξοικειώσου με την τεχνολογία. Χρησιμοποίησε κάθε πιθανό μέσο της. Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς, οπότε μη μένεις μόνο στο τηλέφωνο, το email και το Skype. Όταν μιλάτε, να είσαι περιγραφική, ακριβής και όσο γίνεται θετική προκειμένου να μειώνεται η φυσική απόσταση που σας χωρίζει. Έτσι, θα μοιράζεστε τη ζωή σας και θα ενισχύεται ο δεσμός σας.

2 Οργανώστε την επόμενή σας συνάντηση. Ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα το οποίο θα περάσει μέχρι την επόμενή σας συνάντηση, είναι σημαντικό να μην το αφήνετε μετέωρο. Ορίστε συγκεκριμένη ημερομηνία. Η προσμονή του αγγίγματος και της οπτικής επαφής διά ζώσης θα δώσει και στους δύο ελπίδα και θα μειωθεί το άγχος σας, το οποίο συχνά οδηγεί σε διάφορα "καβγαδάκια".

3 Συμφωνήστε την ώρα και το μέσο επικοινωνίας. Μέσα στην ημέρα να έχετε και οι δυο μια εικόνα του πότε θα μιλήσετε. Φυσικά, απαραίτητο στοιχείο είναι η ευελιξία, ειδικά αν υπάρχουν πολλές ώρες διαφοράς. Καλό είναι όμως να υπάρχει προσμονή και σχεδιασμός. Έτσι, θα αισθάνεστε και οι δύο ένα είδος πλαισίου και ασφάλειας.

4 Διατηρήστε τη "φλόγα". Ο ρομαντισμός είναι πολύ σχετική έννοια, αλλά σίγουρα μπορούμε όλοι να κάνουμε μικρές κινήσεις που αποπνέουν γλύκα, τρυφερότητα και ερωτισμό. Ένα μικρό δωράκι, ένα γράμμα ραντισμένο με το άρωμά μας, κάτι συμβολικό. Μπορείτε και διαδικτυακά να μοιραστείτε μια δραστηριότητα: είτε να δείτε μια ταινία ή μια σειρά, είτε να γευματίσετε βλέποντας ο ένας τον
άλλο, είτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού "παρέα". Πράγματα που κάνετε στην καθημερινή σας ζωή, απλά λίγο αλλιώς.

5 Εμπιστοσύνη. Το Α και το Ω σε μια σχέση εξ αποστάσεως. Ας μην επιτρέπουμε στη ζήλια και την ανασφάλεια να εισχωρεί ανάμεσά μας. Αυτό δε θα γίνει με ανακριτικές ερωτήσεις του τύπου "Πού είσαι;" ή "Με ποιον βγήκες" κ.λπ. Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτάμε για να ελέγξουμε και να περιορίσουμε το σύντροφό μας με συναισθηματικούς εκβιασμούς και πολύ διαφορετικό να επικοινωνήσουμε για να μοιραστούμε τη ζωή μας και να μειώνουμε τη μεταξύ μας φυσική απόσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i