Stonewalling (ή άρνηση επικοινωσίας στις σχέσεις): Μήπως το κάνεις ή το έχεις υποστεί;

Όταν δεν αναπτύσσεται η ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων.

stonewalling iStock

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSc Ψυχολόγο, MSc (alexandrapavletsi.com).

Το stonewalling είναι η άρνηση επικοινωνίας, η περιφρόνηση σε μια σύγκρουση και η αμυντική διάθεση. Όταν ένας από τους δύο συντρόφους υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά, δεν αναπτύσσονται η επικοινωνία, η ειλικρίνεια και η ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων. Η ενσυναίσθηση είναι offline και δεν ανταποκρίνεται κανείς. Το συναίσθημα, όμως, κυριαρχεί και βράζει δίχως να εξωτερικεύεται. Με αυτόν τον τρόπο υψώνεται ένας "τοίχος" στη σχέση και ξεκινά η απομάκρυνση.

Γιατί τα άτομα κάνουν stonewalling στις σχέσεις; 

Ένα άτομο υψώνει αυτόν τον τοίχο στην επικοινωνία για να ανταποδώσει στον σύντροφό του μια συμπεριφορά που τον πλήγωσε και θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να καταλάβει ο σύντροφος τις σκέψεις του χωρίς να τις εκφράσει. Είναι ένας τρόπος που έτσι το άτομο νιώθει ότι διατηρεί τον έλεγχο στη σχέση.

‣ Υπάρχει δυσκολία στο να εκφράσει τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του. Βιώνει επίπονη την οποιαδήποτε έκφραση. Νιώθει ότι, αν εκθέσει τα συναισθήματά του, θα μοιάζει ευάλωτο και εσωτερικεύει οτιδήποτε βιώνει.

‣ Αισθάνεται πίεση ή απειλή να απευθύνει αυτό που βιώνει. Έτσι, προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της κατάστασης με το να μην εκφράσει τα συναισθήματά
του.

Νιώθει ότι δε θα μπορέσει ο σύντροφος να κατανοήσει αυτό που βιώνει. Συνήθως τα άτομα που κάνουν stonewalling έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου απέφευγαν τα συναισθήματα και δεν τα επικοινωνούσαν στην οικογένειά τους.

Τα αποτελέσματά του 

Οι παραπάνω λόγοι έχουν ως αποτέλεσμα τα άτομα να αγνοούν τον συνομιλητή/ σύντροφό τους και να μην απαντούν στις ερωτήσεις. Επίσης, όταν ξεκινάς μια συζήτηση για ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί ένταση, ο σύντροφός σου απομακρύνεται και δε δίνει σημασία στις ανησυχίες σου. Μπορεί να αρνείται την οπτική επαφή τη στιγμή της συζήτησης ή να υποτιμά τη σημασία του θέματος με το να διακωμωδεί την κατάσταση. Έτσι, ουσιαστικά, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί.

Μήπως εσύ ή ο σύντροφός σου κάνετε stonewalling; 

Αν, λοιπόν, έχεις μια τέτοια στάση, αναγνώρισε τι σε κρατάει από το να επικοινωνήσεις ό,τι βιώνεις. Προσπάθησε να ακούσεις πραγματικά τον σύντροφό σου και, αν έχεις ανάγκη, μείνε 20 λεπτά με τον εαυτό σου να κάνεις συγκεκριμένο οτιδήποτε αισθάνεσαι και να το επικοινωνήσεις χωρίς φόβο. Αν ο σύντροφός σου κάνει stonewalling, τότε είναι αρχικά σημαντικό να αναγνωρίσει τι συμβαίνει. Αν συμβεί αυτό, υπάρχουν τρόποι που μπορείς να το διαχειριστείς.

‣ Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι το πρόβλημα δεν είσαι εσύ. Εάν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο χρόνια, ο μόνος τρόπος αλλαγής των τρόπων επικοινωνίας ενός τοξικού ατόμου δίνεται όταν αυτό το άτομο είναι πρόθυμο να
αλλάξει.

‣ Βασικός σύμμαχός σας είναι η ενσυναίσθηση. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι καταλαβαίνεις αυτά που βιώνει και ότι ακούς πραγματικά τις ανάγκες του για να εκφραστεί περαιτέρω. Έτσι, μειώνονται οι άμυνες και χαλαρώνουν τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει στη σύνδεση και να σπάσει αυτόν τον "τοίχο".

‣ Θέσε ένα χρονικό περιθώριο για να συζητήσετε ό,τι έχει συμβεί, αφού έχετε ηρεμήσει και οι δύο και έχετε κατανοήσει τι έχει γίνει και τι σας ενόχλησε.

‣ Δείξε σεβασμό στην ανάγκη του, αν εκείνη τη στιγμή που επιθυμείς εσύ δεν μπορεί να το συζητήσει.

‣ Διαχώρισε τον εαυτό σου από την κατάσταση για να διατηρήσεις ακέραια την αυτοεκτίμησή σου.

Το stonewalling οδηγεί σε έντονο θυμό και σύγχυση και δημιουργείται μια απόσταση, επηρεάζοντας και άλλες πλευρές μιας σχέσης, κάνοντας το άτομο να νιώθει αβοήθητο και ότι δεν αξίζει. Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, σκέψου μέχρι ποιο σημείο αξίζει να βιώνεις μια τοξική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα η αυτοεκτίμησή σου να αμφισβητείται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i