Μήπως σαμποτάρεις εσύ η ίδια τη σχέση σου;

Έρευνα απέδειξε πως το σαμποτάζ που κάνεις εσύ η ίδια, οφείλεται στην ανάγκη σου να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

χωρισμός iStock

Μία σχέση που φτάνει στο τέλος της είναι ένα από τα πιο φυσιολογικά πράγματα που μπορεί να σου συμβεί. Είχες σκεφτεί, όμως, ότι μπορεί να είσαι εσύ αυτή που σαμποτάρισες αυτό που είχες αναπτύξει με έναν άνθρωπο γιατί απλά φοβόσουν; 

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το ένστικτο για σαμποτάζ της σχέσης σου ενδέχεται να είναι μία έμφυτη ανάγκη να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την πιθανότητα του να γίνεις ευάλωτος με τον σύντροφό σου. "Είναι ενστικτώδες να θέλεις να ανήκεις με άλλους και να συνδέεσαι μαζί τους με ένα σημαντικό και οικείο τρόπο. Όμως, αν ως ένα σημείο της διαδικασίας, βιώνουμε τον πόνο, το ένστικτο της αυτοπροστασίας μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει πως το να αποφεύγουμε τον πόνο γίνεται ο κύριος στόχος, σε αντίθεση με το να επιζητάμε την οικειότητα", δήλωσε η ψυχολόγος Raquel Peel που ηγήθηκε της έρευνας. 

Επομένως, αυτό το ένστικτο μπαίνει σε εφαρμογή τη στιγμή που θέλουμε να αποφύγουμε να πληγωθούμε, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να έρθουμε αρκετά κοντά με τον σύντροφό μας ή επειδή δεν επιθυμούμε να επαναλάβουμε τα όσα συνέβησαν σε μία παλαιότερη σχέση που μας πόνεσε. Σύμφωνα με την Peel, το σαμποτάζ που πραγματοποιούμε, αποτελεί ως μία επιβράβευση για εμάς. Στην ουσία, πιστεύοντας πως μία σχέση δεν έχει μέλλον, παίρνουμε την απόφαση να χωρίσουμε από νωρίς, ενδυναμώνοντας την ιδέα πως είχαμε δίκιο στη συνέχεια. Αυτό όμως κάνει ακόμα πιο δύσκολο να πραγματοποιήσουμε μία μακρόχρονη σχέση. Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 696 άτομα, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα.

Αρχικά, η άμυνα που μπαίνει σε εφαρμογή, συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο νιώθει πως είναι θύμα. Μπορεί ένα σχόλιο του συντρόφου σου να μοιάσει σαν επίθεση, με αποτέλεσμα η αίσθηση ευαλωτότητας να σε κάνει να φοβάσαι μην πληγωθείς. Έτσι, ενδέχεται να ξεκινήσεις μία σχέση, βρισκόμενη από την αρχή στη θέση της άμυνας. Από την άλλη, η δυσκολία εμπιστοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο σε μία σχέση. Αν αυτή έχει παραβιαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι αναμενόμενο οι προσδοκίες σου να έχουν αρνητικό πρόσημο. Τέλος, είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να μην γνωρίζουν το πώς να είναι και να φέρονται σωστά σε μία σχέση, αν μέχρι τώρα δεν είχαν κάποιο υγιές πρότυπο. Επομένως, είναι επόμενο η σχέση αυτή να μην έχει happy ending.

Για την Peel, οι φόβοι αυτοί και οι ανησυχίες που θα αποκαλυφθούν μέσα από μία σχέση, είναι μία καλή ευκαιρία ώστε να δουλέψουμε εμείς οι ίδιοι πάνω στον εαυτό μας. "Μαθαίνοντας για τους φόβους σου και τους λόγους αυτοπροστασίας μπορούν να σου διδάξουν τρόπους να κατευθύνεις την εμπειρία του να νιώθεις ευάλωτη και να είσαι ανοιχτή στην πιθανότητα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους με έναν ειλικρινή τρόπο", είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i