Σεξ | Γίνεται χειρότερη καθώς μεγαλώνεις; Τι λέει ο ειδικός

Βαριέσαι στο σεξ; Σε τρομάζει η οικειότητα; Ο ρομαντισμός έχει χαθεί; Μη φοβάσαι... εμείς είμαστε εδώ,

γυναίκα χωρίς σεξ μέσης ηλικίας istock

Καταλαβαίνουμε πώς προκύπτει αυτή η ερώτηση. Τι έγιναν οι παλιές καλές μέρες του τρελού σεξ με κάποιον που μετά βίας γνώριζες; Να τι συνέβη: μεγαλώσαμε. Σταματήσαμε να πίνουμε τόσα πολλά ποτά. Σταματήσαμε να έχουμε ανάγκη το σεξ για την αυτοεκτίμησή μας (ή μήπως μόνο σε μένα συμβαίνει;). Ερωτευτήκαμε και το σεξ έχει να κάνει περισσότερο με την οικειότητα παρά με τα πυροτεχνήματα.

Αυτό είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες, ακόμα και υγιές. Αλλά τι έγινε αν λείπουν τα πυροτεχνήματα; Παλιότερα με ενοχλούσαν οι άντρες που έλεγαν ότι οι σύζυγοί τους δεν ήθελαν να κάνουν σεξ. Στο αποκορύφωμα της σεξουαλικής ζωής μου, έλεγα "Δείξε μου μια γυναίκα που δεν ενδιαφέρεται για το σεξ και θα σου δείξω έναν άντρα που δεν ξέρει να την ικανοποιεί". Τώρα που μεγάλωσα συνειδητοποιώ ότι δεν είχα ιδέα για τι πράγμα μιλούσα.

Όσο αποφασισμένη κι αν είναι μια γυναίκα να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα, μπαίνουν στη μέση άλλα πράγματα (κατάθλιψη, εργασιακό στρες, μητρότητα κ.τλ.). Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ελπίδα. 

6 λόγοι που ο σύντροφός σου μπορεί να έχει λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ

Τι λέει ο ειδικός

Ο Λη Μίλχαϊσερ, που διευθύνει το Πρόγραμμα Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναφέρει τα εξής:

Αλλάζει το σώμα μας

Αντίθετα με τους άντρες, όπου το θέμα της απόδοσης σχετίζεται κυρίως με τη ροή αίματος στο πέος, στις γυναίκες υπάρχουν πολλοί παράγοντες -σωματικοί και ψυχολογικοί- που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση. Και παρότι όσο μεγαλώνουμε αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση να ζητήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη, το σώμα μας αλλάζει.

Στη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης, η λίμπιντο μπορεί να πέσει και ο οργασμός να γίνει λιγότερο έντονος ή πιο δύσκολος να επιτευχθεί.

Τι να κάνεις: Ο Μίλχαϊσερ συστήνει ότι ίσως να πρέπει να αλλάξεις μαζί με το σύντροφό σου αυτά που είχαν αποτέλεσμα στο παρελθόν και να μάθετε τι έχει αποτέλεσμα τώρα. 

Η πίεση, από όπου κι αν προέρχεται

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι προβλήματα μόνο αν δεν είσαι ικανοποιημένη. Ξέχασε πώς θεωρούσες ότι πρέπει να είναι το σεξ. Η πίεση να κάνεις σεξ ορισμένες φορές τη βδομάδα, να συλλάβεις, να φτάσεις σε οργασμό... όλα τα "πρέπει" μπορεί να το μετατρέψουν σε αγγαρεία παρά σε απόλαυση.

"Πρέπει οι γυναίκες να καταλάβουν ότι ο οργασμός δεν είναι το παν σε μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία", λέει ο Μίλχαϊσερ. "Ωστόσο, αν μια γυναίκα προσπαθεί να φτάσει σε οργασμό και δεν τα καταφέρνει κι αυτό την αγχώνει, τότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό". 

Τι να κάνεις: Αν οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με το σεξ σε αγχώνει, μίλησε στο γυναικολόγο σου ή ζήτησέ του να σου συστήσει κάποιον ειδικό σεξολόγο, ώστε να καθοριστεί αν το πρόβλημά σου είναι σωματικό ή ψυχολογικό.

Αν είναι σωματικό, όπως πόνος λόγω κάποιου ΣΜΝ ή άλλης κολπικής μόλυνσης, ενδομητρίωση, δυσκολίες διέγερσης ή οργασμού που σχετίζονται με χρόνια ασθένεια, ο γυναικολόγος θα σε βοηθήσει.

Αν είναι ψυχολογικό, ο γιατρός σου ίσως να σε παραπέμψει σε κάποιο σεξολόγο, ώστε εσύ κι ο σύντροφός σου να αλλάξετε τις συνήθειες που δεν έχουν πλέον αποτέλεσμα. Ο σεξολόγος δεν είναι υποκατάστατο του σεξ, γι' αυτό μη φοβάσαι καθόλου - το μόνο που θα κάνεις είναι να μιλήσεις. 

Εντωμεταξύ, κάθε ηλικία είναι κατάλληλη για να ξεφορτωθείς τα σεξουαλικά "πρέπει" σου. Θυμήσου, το σεξ είναι παιχνίδι, όχι δουλειά. Ίσως αυτό να χρειάζεται μόνο για να επανέλθουν τα πυροτεχνήματα. 
 

Και τελικά πόσο πρέπει να διαρκεί το σεξ;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i