Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος; Τι λέει η ψυχολόγος

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση το "μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος" δεν αποτελεί παγκόσμια αλήθεια.

apistos istock

Εάν βγαίνεις με κάποιον που έχει απιστήσει στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η σχέση είναι προορισμένη να αποτύχει. Παρόλα αυτά, το να γνωρίζεις ότι ο σύντροφός σου απάτησε την πρώην γυναίκα του ή είχε μια παράλληλη πολύμηνη σεξουαλική σχέση μπορεί να σε κάνει να επανεξετάσεις τα πράγματα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση το "μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος" δεν αποτελεί παγκόσμια αλήθεια, λέει η Βίβιαν Γρίβα, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Για αρχή, φράσεις όπως "πάντα" είναι απόλυτες, γιατί πολλοί άπιστοι πιθανότατα να έμαθαν από τα λάθη τους. Γιατί λοιπόν το "μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος" δεν ισχύει;

Αιτίες απιστίας: Οι λόγοι που απατάς και η άποψη της ψυχολόγου

1. Ανοίγεται πρόθυμα για το παρελθόν του, επειδή το θέλει, όχι επειδή πρέπει

"Δεν έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τα πάντα για το παρελθόν των σημαντικών άλλων μας", λέει η ψυχολόγος. Τεχνικά μιλώντας, ο σύντροφός σου δεν είναι υποχρεωμένος να μιλήσει ανοιχτά για την προηγούμενη σχέση του, για παράδειγμα - και είναι λογικό γιατί μπορεί να διστάζει να αποκαλύψει την απιστία του, ειδικά αν μόλις ξεκινήσατε να βγαίνετε ραντεβού. (Τελικά, ποιος θέλει να θέσει σε κίνδυνο μια νέα σχέση με τα λάθη του παρελθόντος;)

Γι' αυτό, σύμφωνα με την ψυχολόγο, "όταν κάποιος μοιράζεται οικειοθελώς τα λάθη του, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ένας αξιόπιστος σύντροφος στο μέλλον". Επιπλέον, είναι μια προσπάθεια να βεβαιωθείς ότι η σχέση σου δεν θα βασίζεται σε ψέματα και μυστικά από την αρχή.

2. Ξέρει εξαρχής γιατί απάτησε

Η εξήγησή του μπορεί να μη δικαιολογεί αυτό που έκανε, αλλά ενδέχεται να σου πει πολλά για την ικανότητά του να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, δύο απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση (και τη διόρθωση) της συμπεριφοράς του, λέει η ειδικός.

"Αν ο σύντροφός σου συμπεριφέρεται σαν να μην ήταν υπό τον έλεγχό του ή ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει το γιατί απάτησε, αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια", εξηγεί. Από την άλλη πλευρά, κάποιος που έχει μάθει από τα λάθη του θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το λάθος του παραδεχόμενος ότι του άρεσε η προσοχή της όμορφης μπάργουμαν, για παράδειγμα, αντί να κατηγορεί τα σφηνάκια τεκίλα. Ή, μπορεί να αποκαλύψει ότι η χαμηλή αυτοεκτίμησή του και όχι η απόμακρη πρώην του, τον έκανε να αναζητήσει επιβεβαίωση από κάποια άλλη.

Νέα ελληνική έρευνα: 1 στους 5 άντρες είναι άπιστος και 1 στις 10 γυναίκες!

3. Είναι δεκτικός στη δική σου αντίδραση

Εάν ο σύντροφός σου παίρνει αμυντική στάση όταν αναφέρεσαι στο παρελθόν του, αυτό συνήθως δείχνει ότι δεν αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αληθινές τύψεις συνεπάγονται την αναγνώριση της κακής συμπεριφοράς του, ακόμα κι αν η συγχώρεση δεν είναι εγγυημένη.

Για να καταλάβει πόσο λυπάται πραγματικά, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που μιλά για την απιστία του: "Νιώθει τύψεις και έχει μετανιώσει ή καυχιέται ή αδιαφορεί και δεν το συζητά; Είναι μυστικοπαθής για τις λεπτομέρειες ή κατηγορεί τους πάντες εκτός από τον εαυτό του;" Κάποιος που ξεκινά μια νέα σχέση οφείλει να είναι δεκτικός σε όποια αντίδραση έχεις για την απιστία, απογοήτευση, λύπη ή και θυμό. 

4. Το έκανε μόνο μια φορά

Μερικές φορές, οι συνθήκες μιας εξωσυζυγικής σχέσης, συναισθηματική ή σωματική, δεν έχει σημασία. (Αυτές οι μορφές απιστίας μπορεί να είναι εξίσου επώδυνες.) Αλλά ορισμένες λεπτομέρειες, όπως το αν ήταν το λάθος μιας βραδιάς ή ήταν συνήθεια, μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις εάν θα το ξανακάνει.

"Κάποιος με μεγαλύτερη διάρκεια απιστίας είναι σίγουρα πιο πιθανό να απατήσει ξανά από κάποιον που το έχει κάνει μόνο μία φορά, εκτός αν έχει κάνει σοβαρή δουλειά με τον εαυτό του", επισημαίνει η ψυχολόγος.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές συνήθως υποδεικνύουν έναν βαθύτερο πρόβλημα (όπως η ανάγκη επιβεβαιώσης έξω από τη σχέση ή ο φόβος της δέσμευσης). Η αντιμετώπιση της κατά συρροής απιστίας συνήθως απαιτεί μια πιο μακροπρόθεσμη παρέμβαση, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπεία.

5. Έχει κάνει ενέργειες για να διορθώσει τα λάθη του

Το να ορκίζεται επίσημα ότι δεν θα απατήσει ποτέ ξανά ή να αποκαλεί την απιστία το "μεγαλύτερο λάθος" της ζωής του μπορεί να είναι καθησυχαστικό για σένα. Ωστόσο, αυτές οι μεγάλες δηλώσεις δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι έχει αλλάξει συμπεριφορά. Οποιοσδήποτε (ειδικά κάποιος με ιστορικό απιστίας) μπορεί να πει οτιδήποτε αλλά πώς ξέρεις αν θα τηρήσει όσα λέει;

Η ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην αλλαγή, γιατί προυποθέσει ότι θα κάνει δουλειά με τον εαυτό του για να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του. Ακόμα κι αν δεν έχει δει κάποιον ψυχολόγο, άλλες προσπάθειες που δείχνουν ότι θέλει να διορθώσει τα πράγματα όπως η ειλικρινής συγγνώμη στην πρώην σύντροφό του, η ανάγνωση βιβλίων για να κατανοήσει καλύτερα γιατί απάτησε και η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι μια καλή αρχή.

Δες και αυτό: Απιστία | Τι να κάνεις όταν ξέρεις πως η καλύτερή σου φίλη απατά τον σύντροφό της

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i