Μερικές διαχρονικές αλήθειες για την απιστία

Μια από τις αρχαιότερες κακές συνήθειες του κόσμου που δεν σταματά να «εξελίσσεται».

apistia-default

4.000 χρόνια πριν ο βασιλιάς Hammurabi της Βαβυλώνας είχε επιβάλλει τον εξής νόμο: όποια γυναίκα απατούσε το σύζυγό της, θα έπρεπε να πνιγεί. Στην κοινωνία των Αζτέκων, η τιμωρία επέβαλλε παλούκωμα ή λιθοβολισμό, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη και στην Αίγυπτο, οι άπιστες χρεώνονταν με κόψιμο της μύτης τους.

Αν ισχύει αυτό που λένε συχνά οι ιστορικοί, ότι δηλαδή η επίσημη απαγόρευση μιας πράξης αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη της παράβασης, τότε η απιστία είναι ένα κακό κληροδότημα το οποίο μας άφησαν οι πιο παλιοί μας πρόγονοι. Και για να το τολμούσαν οι γυναίκες, ακόμα και υπό την απειλή του θανάτου, φανταστείτε τι έκαναν οι άνδρες που «νομικά» τουλάχιστον δεν είχαν να φοβούνται τίποτα...

Σήμερα τα πράγματα είναι κάπως πιο ετερόκλητα. Απέναντι στους λαούς οι οποίοι εξακολουθούν να μιμούνται τις πρωτόγονες πρακτικές καταστολής της απιστίας (στο βαθύ Ισλάμ ακόμα ρίχνουν πέτρες), υπάρχουν κράτη (με πιο πρόσφατη τη Νότιο Κορέα), τα οποία έχουν αποποινικοποίησει τις εξωσυζυγικές σχέσεις.

Ακόμα κι εμείς, από τους πιο παραδοσιακούς της Ευρώπης που θεωρούσαμε τη μοιχεία ως ποινικό αδίκημα που άξια σε έστελνε στη φυλακή από αρχής σύστασης του νεοελληνικού κράτους, αναθεωρήσαμε στα 1981. Ωστόσο, το αν η απιστία αντιμετωπίζεται ως αμάρτημα σύμφωνα με το νόμο μάλλον τελικά δεν επηρεάζει καθόλου το πόσο απατούμε ο ένας τον άλλο σε παγκόσμια κλίμακα. Και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Πόσοι άνθρωποι απατούν;

Το 1948 ο σπουδαίος καθηγητής βιολογίας και σεξολόγος Alfred Kinsey μέσω του περίφημου ινστιτούτου του έδωσε στο φως μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις Αμερικανούς και μια στις πέντε Αμερικανίδες είχαν εμπλακεί σε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Χρόνια αργότερα η παγκόσμια έρευνα της Durex έκανε λόγο για ποσοστό 22% άπιστων ατόμων ανά την υφήλιο, με το 58% των Τούρκων να παραδέχονται πως έχουν κάνει σεξ εκτός γάμου (το χαμηλότερο ποσοστό ήταν των Ισραηλινών, μόλις 7%). Κι αν συνυπολογίσουμε την πιθανότητα κάποιων που δεν παραδέχονται ποτέ το «απονενοημένο», τότε μάλλον το πόρισμα δεν βγαίνει υπέρ της καθολικής πίστης και αφοσίωσης.

Γιατί απατούν οι άντρες; Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο AskMen.gr!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i