Πέντε σημάδια που προμηνύουν έναν χωρισμό

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που παρατηρούν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας τα οποία απειλούν τη σχέση.

Χωρισμός iStock

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, www.psychologos-papadakis.gr

Να χωρίσω ή όχι; Αυτές είναι οι ενδείξεις που πρέπει να αναζητήσεις:

1. Οι καβγάδες σας βασίζονται στις προσβολές

Όταν λες "Σε παρακαλώ, άδειασε το πλυντήριο των πιάτων" ακούγεται περισσότερο σαν "Είσαι τόσο ανόητος που δε θυμάσαι τι σου ζήτησα να κάνεις;"; Παρατήρησε ότι ο σαρκασμός δεν αφορά τη δουλειά, αλλά στοχεύει στο πρόσωπο. "Οποιαδήποτε εκδοχή αυτού του είδους επιτίθεται στο χαρακτήρα και μπορεί να διαλύσει τη σχέση αν γίνεται τακτικά, ενώ δείχνει ότι υποτιμάς το σύντροφό σου" εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

2. Δεν εκφράζονται τα έντονα συναισθήματα

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και καλό αν κανένας από τους συντρόφους δεν εκφράζει τα έντονα συναισθήματά του –ούτε καν το θυμό–, αλλά παραμένουν ψυχροί ο ένας προς τον άλλο. "Αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει το σημείο που πληγώνονται, δεν έχουν συναισθήματα μεταξύ τους νκαι αδιαφορούν για το σύντροφό τους" εξηγεί ο ειδικός. Κεφάλαιο χωρισμός: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν

3. Δεν αγγίζεστε ιδιαίτερα

"Ενώ τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να αγγίζονται περισσότερο, ο πραγματικός δείκτης μιας υγιούς σχέσης δεν είναι το πόσο συχνά σε αγγίζει ο σύντροφός σου, αλλά το πόσο συχνά σε αγγίζει ανταποκρινόμενος στο δικό σου άγγιγμα" τονίζει ο ειδικός.

4. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να βελτιωθεί η κατάσταση

"Όταν δουλεύω με ένα ζευγάρι, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να κοιτάξω τον καθένα και να ρωτήσω: "Τη θέλεις αυτή τη σχέση;” και "Τι σας ενώνει σαν ζευγάρι;”" λέει ο ψυχολόγος. "Τότε συνήθως βγαίνει η αλήθεια – κάποιες φορές ο ένας σπρώχνει τον άλλο στα άκρα για να τον οδηγήσει να επιλέξει εκείνος το χωρισμό".

5. Υπάρχει υπερβολική δόση δράματος

Αν σε ένα ζευγάρι υπάρχει βία σε οποιαδήποτε μορφή (σωματική, λεκτική, ψυχολογική κ.λπ.), ο Πάτροκλος Παπαδάκης συμβουλεύει το χωρισμό. "Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να σταματά τις έντονες αντιδράσεις –τα ξεσπάσματα, τις φωνές και τους χαρακτηρισμούς– και να επικοινωνεί με έναν υγιή τρόπο" προσθέτει. Οδηγός επιβίωσης στα δύσκολα. Ξεπέρασέ τα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i