Ποια κατοικίδια διώχνουν περισσότερο το άγχος;

Αν έχεις κατοικίδιο, γνωρίζεις ήδη πως η ενασχόληση με το ζωάκι σου είναι ένας απλός τρόπος να χαλαρώσεις. Αν δεν έχεις, ίσως πρέπει να αποκτήσεις!

happy-time-with-pet-picture-id996757326 Credit:nortonrsx

Yπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα ζωάκι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου. Η ικανότητά του να σε κάνει να ηρεμείς θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology, η επικοινωνία μας με ένα ζώο μειώνει τα επίπεδα στρες και προάγει τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Ανάμεσα στις θετικές επιδράσεις περιλαμβάνονται η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της διάθεσης και η αύξηση της αυτοπεποίθησης. Αν έχεις αρχίσει να πείθεσαι να πάρεις ένα κατοικίδιο, αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση του άγχους.

Κουνέλι

Δεν είναι μόνο χαριτωμένο ζωάκι, έχει και την ικανότητα να μειώνει το στρες και τις φοβίες, όπως συμπεραίνεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Frontiers in Psychology. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν κουνέλι παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με όσους δεν είχαν κατοικίδιο.

Σκύλος

Όπως ανακοινώθηκε σε μελέτη του 2015, η απόκτηση ενός σκύλου έχει άμεσες και σημαντικές συνέπειες στη μείωση των επιπέδων στρες του ατόμου. Σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι έχουν σκύλο γίνονται πιο κοινωνικοί και εξωστρεφείς.

Διάβασε επίσης: Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο σκύλο για την οικογένεια μου;

Γάτα

Κάνοντας παρέα με μια γάτα όχι μόνο έχεις λιγότερο άγχος, αλλά και αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, ενώ υπάρχουν κι άλλα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στην επιθεώρηση Journal of Vascular and Interventional Neurology, όσοι έχουν γάτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Άλογο

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσες να έχεις άλογο για κατοικίδιο. Μπορείς όμως να απολαμβάνεις τα οφέλη για την υγεία και τη διάθεσή σου με το να βρίσκεσαι συχνά σε χώρους όπου υπάρχουν άλογα. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biomed Central Psychiatry αναφέρεται ότι η ενασχόληση με άλογα είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες, ενώ βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i