Οι 8 πιο cool έρευνες για τα Χριστούγεννα (τι δείχνει η διακόσμησή σου, πότε να μην κάνεις δώρα)

Όλες οι απορίες για τα Χριστούγεννα έχουν απάντηση!

xristougenniatiko-dentro-mpiskota

1. Πώς θα περάσεις ευτυχισμένες γιορτές;

Όλοι θέλουμε χαρούμενα Χριστούγεννα, αλλά πώς θα το καταφέρουμε; Στη μελέτη με τίτλο Τι κάνει τα Χριστούγεννα χαρούμενα; που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Happiness Studies υποστηρίζεται ότι η επικέντρωση στην κατανάλωση σχετίζεται με λιγότερη ευτυχία, ενώ οι οικογενειακές και θρησκευτικές εμπειρίες με περισσότερη.

2. Γιατί πιστεύουμε στον Άη Βασίλη;

Η μελέτη που πραγματοποίησαν η Θεοδώρα Παπαθεοδώρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Τζάνετ Τζιλ από το Κολέγιο Suffolk της Αγγλίας και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Early Childhood Education Research Journal έθεσε το θέμα γιατί επιμένουμε να προωθούμε το μύθο του (αμερικανόφερτου) Άη Βασίλη στα παιδιά. Από τους 318 γονείς που ρωτήθηκαν, οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι μας αρέσει ο μύθος και η μαγεία στην ιστορία του.

Οι 8 πιο cool έρευνες για τα Χριστούγεννα (τι δείχνει η διακόσμησή σου, πότε να μην κάνεις δώρα) - εικόνα 1

3. Πότε τα δώρα είναι λάθος;

Η προσφορά και η αποδοχή δώρων μπορεί να είναι καταδικασμένη υπόθεση. Υποθέτουμε ότι οι κοντινοί μας άνθρωποι μας ξέρουν αρκετά καλά ώστε να μας προσφέρουν καλά δώρα. Έτσι, όταν παίρνουμε ένα «κακό» κατά τη γνώμη μας δώρο, έχουμε την τάση να βλέπουμε άσχημα τη σχέση. Ωστόσο, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς ψυχολογικούς μηχανισμούς άμυνας ως προς τη διαχείριση των άσχημων δώρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Cognition: οι γυναίκες υποκρίνονται ότι το δώρο είναι ακριβώς αυτό που ήθελαν, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πουν τη γνώμη τους.

Τι δείχνουν για σένα τα δώρα που κάνεις; Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης απαντά!

Οι 8 πιο cool έρευνες για τα Χριστούγεννα (τι δείχνει η διακόσμησή σου, πότε να μην κάνεις δώρα) - εικόνα 2

4. Γιατί να μη δίνεις χρήματα;

Σε μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Economic Psychology θεωρείται ότι τα χρήματα είναι μάλλον κακό δώρο, ίσως γιατί δε δείχνουν οικειότητα και στέλνουν ενίοτε λάθος μήνυμα για τις διαφορές στην κοινωνική θέση. Ίσως γι’ αυτό δεν είναι κακό να δίνεις λεφτά στα παιδιά, αλλά είναι για τους ενηλίκους.

5. Γιατί πρέπει να προσφέρεις στις γιορτές;

Όπως ξέρεις, τα Χριστούγεννα δεν είναι για να πάρεις, αλλά για να δώσεις. Στην έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, διαπιστώθηκε ότι η σπατάλη χρημάτων για άλλους προωθεί περισσότερο την ευτυχία απ' ό,τι η σπατάλη χρημάτων για τον εαυτό μας.

6. Τι λέει η διακόσμησή σου για σένα;

Σε έρευνα στην επιθεώρηση Journal of Environmental Psychology υποστηρίζεται ότι τα διακοσμητικά στο εξωτερικό του σπιτιού κάνουν τους άλλους να πιστεύουν πως είσαι πιο κοινωνική και περισσότερο ενσωματωμένη στην κοινότητα και τις κοινωνικές δραστηριότητές της. Πρόσεξε μόνο να μην το παρακάνεις με τα λαμπάκια.

20 ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση (και διάθεση)!

Οι 8 πιο cool έρευνες για τα Χριστούγεννα (τι δείχνει η διακόσμησή σου, πότε να μην κάνεις δώρα) - εικόνα 3

7. Τι προκαλεί η μυρωδιά των Χριστουγέννων;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Business Research, η χριστουγεννιάτικη μουσική αλληλεπιδρά με τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές βελτιώνοντας τη στάση μας απέναντι στα καταστήματα και αυξάνοντας τις πιθανότητες να τα επισκεφθούμε.

8. Τι είναι τελικά το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Consumer Marketing, που πραγματοποιήθηκε σε 450 άτομα, το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει πέντε συνιστώσες: καλοσύνη, ανεμελιά, τελετουργία, ψώνια και λίγη μελαγχολία. Σωστό μας φαίνεται!

Οι 8 πιο cool έρευνες για τα Χριστούγεννα (τι δείχνει η διακόσμησή σου, πότε να μην κάνεις δώρα) - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i