Πώς θα τα κάνεις όλα σε 8 ώρες (έτσι θα φεύγεις ΠΑΝΤΑ στην ώρα σου από τη δουλειά)

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και σταμάτα να δουλεύεις χωρίς όριο.

06.07.2018

εχεις διαβασει

Kάποιες ημέρες ο κατάλογος των υποχρεώσεών σου μοιάζει ατέλειωτος. Μπορείς να κάνεις κάτι για να ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις σου έχοντας ταυτόχρονα χρόνο για τον εαυτό σου; Φυσικά, σύμφωνα με τον Cal Newport, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν και συγγραφέα του βιβλίου So Good They Can’t Ignore You.

Προγραμμάτισε τα πάντα

Οι ίδιες οι λίστες υποχρεώσεων είναι άχρηστες. Είναι απλώς το πρώτο βήμα. Τις φτιάχνεις για να σου θυμίζουν τι έχεις να κάνεις. Κάνε, λοιπόν, κάτι καλύτερο. Προγραμμάτισε τις δουλειές σου. «Ο προγραμματισμός με συγκεκριμένους χρόνους για κάθε υποχρέωση σε αναγκάζει να δεις την πραγματικότητα του απαιτούμενου χρόνου για να ολοκληρώσεις μια δουλειά και το πόσο πραγματικά χρόνο διαθέτεις. Έτσι, έχεις όλη την εικόνα και μπορείς να αξιοποιήσεις δημιουργικά το χρόνο σου» εξηγεί ο καθηγητής.

Επιστρέφεις από τη δουλειά σου στις 17:30;

Προγραμμάτισε τη μέρα προς τα πίσω! Η δουλειά θα καλύψει το χώρο που της δίνεται. Αφιέρωσέ της 24 ώρες το 24ωρο και δες τι θα γίνει! Χρειάζεσαι όρια αν θέλεις να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική σου ζωή. Θέτοντας ένα όριο, π.χ. στις 17:30, όπου τελειώνει κάθε επαφή σου με τη δουλειά, μπορείς να βάλεις σε τάξη και να έχεις τον έλεγχο όλων των υποχρεώσεών σου. «Όρισε το χρονικό πλαίσιο της δουλειάς και, γυρνώντας προς τα πίσω το χρόνο, προσπάθησε να χωρέσεις σ’ αυτό όλες τις υποχρεώσεις: συναντήσεις, ραντεβού, πρότζεκτ».

Φτιάξε ένα πλάνο για όλη την εβδομάδα

Δεν είναι εύκολο να πάρεις στα χέρια σου την κατάσταση, αν δε δεις ολόκληρη την εικόνα. «Κάθε Δευτέρα φτιάχνω το πρόγραμμα της εβδομάδας. Κοιτάζω τα εισερχόμενα, τις υποχρεώσεις μου και περνάω στο ημερολόγιο όλα όσα πρέ- πει να γίνουν κάθε μέρα της εβδομάδας. Τα γράφω σε ένα e-mail, το στέλνω στον εαυτό μου και το αφήνω στα εισερχόμενά μου, γιατί έτσι ξέρω ότι θα το βλέπω κάθε μέρα» σημειώνει ο Cal Newport.

Κι αν ο χρόνος δε σου φτάνει, κάνε πολύ λίγα πράγματα, αλλά κάν’ τα τέλεια

Εάν έχεις πολλά να κάνεις σε αντικειμενικά λίγο χρόνο, η απάντηση δεν είναι να μένεις στη δουλειά μέχρι τις 10 το βράδυ. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνεις λιγότερα πράγματα. Δεν είναι όλες οι υποχρεώσεις σου εξίσου σημαντικές, και μήπως λες περισσότερα «ναι» απ’ όσα πρέπει; «Εάν δεν μπορείς να τα διεκπεραιώσεις όλα σε 8 ώρες, σκέψου τι μπορείς να κάνεις πραγματικά καλά και δώσε σ’ αυτά προτεραιότητα».

Editor's Picks

Περισσότερα από Καλή ζωή

ταξίδια γυναίκα διακοπές
Πώς θα ταξιδέψεις στον κόσμο; Διάβασε τα μυστικά της travel blogger

Θέλεις να ταξιδέψεις στον κόσμο; Διάβασε τις συμβουλές της travel blogger.

καλοί τρόποι savoir vivre
Αυτά ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις σίγουρα από savoir vivre

Μπορεί τώρα να το λέμε αλά γαλλικά, αλλά κάποτε μας τα μάθαινε η γιαγιά μας.

7 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις το ταλκ στο σπίτι! (στο σιδέρωμα, για να διώξεις τα μυρμήγκια…)

Νομίζεις πως το ταλκ προορίζεται μόνο για την περιποίηση του μωρού; Δες πώς θα το αξιοποιήσεις σε περίεργες χρήσεις μέσα στο σπίτι.

7 συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή που μάθαμε από το βιβλίο «Η απόφαση της ευτυχίας»

Διαβάσαμε το βιβλίο της life coach Σοφίας Κλώτσα και ιδού κάποιες από τις αγαπημένες μας συμβουλές της.

Τα 12 σημάδια που δείχνουν χωρισμό

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποχωρήσεις από μία σχέση.

#shapegreece