Τι μπορεί να σαμποτάρει τη δημιουργικότητα σου;

Δες τι μπορείς να κάνεις για να τροφοδοτήσεις τη δημιουργικότητα σου ξανά και να τα βγάζεις πέρα με τις καθημερινές υποχρεώσεις.

22.04.2019

Γράφει: Ευτυχία Φράγκου

εχεις διαβασει

Άγχος στη δουλειά; Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις πρακτικά!

Τι μπορεί να σαμποτάρει τη δημιουργικότητα σου; Μερικές φορές εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τη δημιουργικότητα μας. Τι μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις;

Οριοθέτησε τη σειρά των υποχρεώσεών σου

Δεν είναι όλες οι υποχρεώσεις εξίσου σημαντικές εξηγεί ο Adam Grant, καθηγητής management στο Wharton School στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania και συγγραφέα του «Give and Take: A Revolutionary Approach to Success,» και για αυτό σου συστήνει να ξεκινήσεις από τις εύκολες για να πάρεις φόρα και μετά να συνεχίσεις με τις πιο δύσκολες ή τις πιο σημαντικές. Έτσι θα έχεις τη θετική ενέργεια από τις προηγούμενες για να ολοκληρώσεις και τις επόμενες. Επίσης συμβουλεύει να εναλλάσσεις κάποιες πιο εύκολες με κάποιες πιο δύσκολες δουλειές ώστε να έχεις μια ανάπαυλα στη μέρα σου.

Διοχετεύσε το άγχος σου δημιουργικά

Το άγχος της επίδοσης μπορεί να σε αποδυναμώνει. Παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ακούς συχνά την προτροπή να χαλαρώσεις, ο Grant προτείνει να κάνεις το αντίθετο: «Αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να εστιάσεις στο γιατί είσαι αναστατωμένη με τη δουλειά που έχεις να κάνεις, αντί να προσπαθείς να μειώσεις το άγχος», λέει. «Δεν είναι εύκολο να περάσεις από μια αγχωτική κατάσταση σε μια χαλαρή».

Χρησιμοποίησε την υπευθυνότητα υπέρ σου

Πρέπει να γίνει κάτι; «Οι παραγωγικοί άνθρωποι δεν προγραμματίζουν απλά το χρόνο τους για να εργαστούν επάνω σε μια δουλειά αλλά μοιράζονται με άλλους τα σχέδιά τους», λέει ο Grant. «Έτσι θα ανησυχείς ότι θα απογοητεύσεις τον άλλο και θα εκτεθείς, οπότε έχεις ισχυρότερο κίνητρο να ολοκληρώσεις τη δουλειά που έχεις αναλάβει».

Έχε ένα σχέδιο για κάθε πιθανό σενάριο

Αν αποσπάσαι εύκολα, ο Grant λέει πως «μια καλή τεχνική είναι να σκεφτείς τους πιθανούς περισπασμούς και να σκεφτείς λύσεις για να τους αποφύγεις».

Editor's Picks:

Περισσότερα από Καλή ζωή

#shapegreece