Γυναίκες που μας εμπνέουν: Κάνοντας τα εμπόδια δύναμη

Τη Μένια Κουκουγιάννη μπορεί να τη γνωρίζεις ως ιδρύτρια της ΜΚΟ Καρκινάκι. Έχει ήδη μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της ως μαμάς που η κόρη της νόσησε με λευχαιμία – και που σήμερα είναι ένα υγιέστατο χαμογελαστό κορίτσι.

γυναίκα έμπνευση δύναμη istock

Η Μένια Κουκουγιάννη όμως δεν προσδιορίζεται από τη νόσο της κόρης της, αλλά από τη δύναμη ψυχής που χρειάστηκε για να μετατρέψει τον αγώνα της οικογένειάς της σε κινητήριο δύναμη για καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά και εφήβους με καρκίνο. 

Μένια Κουκουγιάννη

Το Καρκινάκι

"Το Καρκινάκι δημιουργήθηκε στον διάδρομο της Παιδιατρικής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων "Ελπίδα-Μαριάννα Βαρδινογιάννη”. Έχοντας εντοπίσει κάποιες ανάγκες, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μοιραστούμε την εμπειρία μας, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς μας, τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας. Εντοπίσαμε κενά στην ενημέρωση, την έγκυρη πληροφορία, την επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα, την έλλειψη κρατικών δομών, την εκπροσώπηση των Ελλήνων γονιών στην Ευρώπη, σε θέματα που αφορούν την επιβίωση".

Η ανάγκη για προσφορά και ενημέρωση    

"Η έγκυρη ενημέρωση, η πληροφορία, η ανοιχτή επικοινωνία είναι πανίσχυρα "όπλα” που έχουμε για να σώσουμε κάθε παιδί που νοσεί. Οι σημειώσεις της μαμάς που είναι δίπλα στο άρρωστο παιδί της, αυτά που βλέπει και αφουγκράζεται και παρατηρεί η οικογένεια του άρρωστου παιδιού έχουν οδηγήσει σε έρευνες, νέες θεραπείες, έγκυρη διάγνωση και πρόληψη πολλών κακών. Οι δικές μου εμπειρίες, αυτά που εγώ αντιμετώπισα, ως μαμά δύο παιδιών, όταν νόσησε το παιδί μου, ως εργαζόμενη, φίλη και σύντροφος, ως κόρη κι εγώ της δικής μου μαμάς, μπορεί να βοηθήσουν μια άλλη μαμά. Γεννήθηκε και το survival kit που διανέμει δωρεάν το Καρκινάκι στις οικογένειες, η δική μου τσάντα και όσα είχα μέσα και χρειαζόμουν για να περιποιούμαι το παιδί μου μέχρι και το τέλος της θεραπείας του. To karkinaki.gr είναι το μοναδικό portal ενημέρωσης στην Ελλάδα για τους παιδιατρικούς καρκίνους. Και κάπως έτσι το karkinaki.gr έγινε η ΑμΚΕ Καρκινάκι, μια μεγάλη κοινότητα για κάθε παιδί που νοσεί, για τους 500.000 survivors του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που υπολογίζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

"Το 2020 θέσαμε έναν νέο στόχο στο Καρκινάκι: την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και όσων καρκίνων προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το εμβόλιο για τον HPV είναι σήμερα ένα εμβόλιο με 95% αποτελεσματικότητα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μοναδικός καρκίνος που μπορεί να προληφθεί. Στην Ελλάδα το εμβόλιο είναι δωρεάν μόνο για τα κορίτσια, ενώ εμβολιάζεται μόνο το 30% των παιδιών μας. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι εγώ πρέπει πρώτη να βγω και να ρωτήσω τους γονείς: "Ξέρεις πώς είναι να νοσεί το παιδί σου με καρκίνο; Ξέρεις πώς νιώθεις όταν ακούς τους γιατρούς να σου λένε ότι το παιδί σου έχει καρκίνο;”. Έχουμε στα χέρια μας ένα "όπλο” κατά του καρκίνου και αναρωτιόμαστε αν θα το κάνουμε στα παιδιά μας; Η επιστήμη μάς έχει προσφέρει κι ένα δεύτερο "όπλο” για ακόμα πιο αποτελεσματική θεραπεία: τα HPV DNA Tests". 

Με την ευγενική χορηγία της Βίκος 

ΒΙΚΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i