Παχυσαρκία: Πότε θα πρέπει να σκεφτώ το χειρουργείο;

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 7.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται με την παχυσαρκία.

iStock iStock

Χ.Κ. Παππής, MD, PhD, FACS, Δ/ντής Γ’Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Υπεύθυνος Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής (www.new-life.gr)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία σαν μία από τις πλέον σοβαρές νόσους, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία είναι η δεύτερη πιο συχνή προβλέψιμη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 7.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται με την παχυσαρκία, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι για τους παχύσαρκους 12 φορές μεγαλύτερος.

Ποιες οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία μας;

Όταν το πλεονάζον βάρος υπερβαίνει κατά 30% ή περισσότερο του ιδανικού (περίπου 20-50 κιλά πάνω από το φυσιολογικό), τότε αυξάνουν σημαντικά οι επιπτώσεις στην υγεία. Έτσι, ο κίνδυνος για ανάπτυξη διαβήτη και οστεοαρθρίτιδας πενταπλασιάζεται, ενώ η εμφάνιση υπέρτασης τριπλασιάζεται. Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται η "ανδρικού τύπου" ή "κεντρικού τύπου" παχυσαρκία, που χαρακτηρίζεται από την εκλεκτική εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά. Όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 88cm στις γυναίκες ή 102 cm στους άνδρες, ο κίνδυνος μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών (διαβήτης, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, στεφανιαία νόσος), εγκεφαλικών, αναπνευστικών δυσχερειών, διαταραχής του κύκλου στις γυναίκες, λιπώδους διήθησης του ήπατος και μυοσκελετικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά υψηλός. Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά χολολιθίαση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θρομβοεμβολικά επεισόδια, ενώ έχουν αυξημένη προδιάθεση για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση και μόνιμη λύση;

Ο αγώνας ενάντια στα κιλά ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή. Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Το απογοητευτικό είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων τα κιλά θα επανακτηθούν μέσα σε μία πενταετία. Τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων 40 ετών δείχνουν σαφώς, ότι η χειρουργική αντιμετώπιση έχει απόλυτη ένδειξη όταν οι άλλες προσπάθειες έχουν αποτύχει και το βάρος μας είναι περισσότερο από 30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό.

Πόσο βάρος χάνεις μετά την επέμβαση;

Τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση οι ασθενείς έχουν χάσει περισσότερο από το 2/3 του αρχικού υπερβάλλοντος βάρους τους, ενώ στους 18 μήνες το βάρος προσεγγίζει σχεδόν το ιδανικό, ανάλογα με την επέμβαση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i