Εμβόλια COVID-19: Πότε θα εμβολιαστούν οι 18-29 ετών;

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους, ποια εμβόλια περιμένουμε και πώς κυμαίνονται τα ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα μας.

νέοι άνθρωποι άντρες γυναίκες istock

Στην τελευταία ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τέθηκε το ερώτημα πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών. 

Πότε θα εμβολιαστούν οι 18-29 ετών;

Όπως εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σημαίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα εμβολιασμού για όλους της ενήλικες στη χώρα μας. Όσο για το πότε θα συμβεί αυτό, ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι για μέσα στον Ιούνιο, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία εξαρτάται από το ρυθμό των παραδόσεων των εμβολίων από τις εταιρείες. Εφόσον έρθει η ώρα, θα ανοίξουν σταδιακά ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα;

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε με λεπτομέρειες ο Μάριος Θεμιστοκλέους. "Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 23,7% και περισσότερο από 1.245.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 12%.

Με την ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εδώ και λίγες μέρες, από τις 5/5, του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson θα κάνουμε μια προσαρμογή στα δεδομένα τα οποία καταγράφουμε στο emvolio.gov.gr, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC που λάβαμε και οι οποίες είναι οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες.

Έτσι, λοιπόν, από σήμερα θα καταγράφονται τρεις δείκτες. Ο πρώτος δείκτης θα είναι το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, ο δεύτερος δείκτης είναι οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση και ο τρίτος δείκτης είναι οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, επαναλαμβάνω σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, από σήμερα θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό μας σύστημα και είτε έχουν πλήρως εμβολιαστεί, είτε έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Σε σχέση με τα ποσοστά συμμετοχής των ηλικιακών ομάδων, στην κατηγορία των 60 και άνω, το 58% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέρθει στο 73% αν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 63%. Αυτά τα ποσοστά τα πρώτα είναι με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού φτάνει στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 το ποσοστό αυτό είναι στο 64% και θα ανέλθει στο 69% με τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79, αυτή είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 595 και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ραντεβού. 65. – 69 με την πρώτη δόση το 42% και με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

Η ηλικιακή ομάδα 60 – 64 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 54% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 62%

Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 57%. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα που έχουμε ανοίξει πριν μία εβδομάδα περίπου, το Μ. Σάββατο, είναι η ομάδα 45 – 49, έχει ήδη εμβολιαστεί το 11% με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ως εξής: στο ιατρικό προσωπικό, στο ΕΣΥ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στους μισθωτούς των ιδιωτικών νοσοκομείων, είναι στο 88%. Το νοσηλευτικό προσωπικό για το ΕΣΥ είναι στο 63% και 62% για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και το λοιπό προσωπικό είναι στο 60% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 63% στα ιδιωτικά νοσοκομεία".

Πόσα εμβόλια και ποια περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Για τον μήνα Μάιο περιμένουμε από τη Pfizer 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson&Johnson 220.000 δόσεις και περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε μία παράδοση για ακόμη 80.000 και η εταιρεία AstraΖeneca μας έχει επιβεβαιώσει τις πρώτες παραδόσεις και αναμένουμε έτσι ώστε να φτάσουμε το ποσό που περιμένουμε, τις 450.000 το μήνα.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως υπενθύμισε ο κύριος Θεμιστοκλέους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία την επόμενη χρονιά με την εταιρεία AstraΖeneca. "Αυτό δεν επηρεάζει το 2021 τη φετινή χρονιά. Αναμένουμε από την Astrazeneca 7,2 εκατομμύρια δόσεις και όλες οι δόσεις της Astrazeneca, είτε είναι πρώτες, είτε είναι δεύτερες δόσεις, οι πρώτες δόσεις έχουν κλεισμένα ραντεβού, είναι εξασφαλισμένες", επισήμανε. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i