Τοπική αναισθησία: Χρήσεις, είδη, κίνδυνοι και επιπλοκές

Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει μια τοπική αναισθησία;

local anesthesia iStock

Η τοπική αναισθησία αποτρέπει τον πόνο κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών μουδιάζοντας ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Οι επιπτώσεις της είναι βραχυπρόθεσμες, οπότε οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης την χρησιμοποιούν κυρίως για μικρές διαδικασίες εξωτερικών ασθενών.

Οι αναισθησιολόγοι ή οι γιατροί εφαρμόζουν τοπικά αναισθητικό μόνο στο τμήμα του σώματος που απαιτεί η ιατρική διαδικασία.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να λάβουν ηρεμιστικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους και προάγουν την ηρεμία. Μαζί, η αναισθησία και η νάρκωση επιτρέπουν στον γιατρό ή τον χειρουργό να πραγματοποιήσει τη διαδικασία χωρίς να προκαλεί πόνο ή δυσφορία.

Σε περιπτώσεις όπου οι χειρουργοί πρέπει να εκτελέσουν πιο επεμβατικές ή μακροχρόνιες διαδικασίες, οι αναισθησιολόγοι συνήθως χορηγούν περιφερειακή ή γενική αναισθησία.

Διαβάστε Επίσης

Χρήσεις

Οι επαγγελματίες υγείας εξετάζουν διάφορους παράγοντες προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν τοπική, περιφερειακή ή γενική αναισθησία. Η τοπική αναισθησία είναι γενικά κατάλληλη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Η διαδικασία είναι ήσσονος σημασίας και δεν απαιτεί γενική ή περιφερειακή αναισθησία.
  • Η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη και το άτομο δεν θα χρειαστεί να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο
  • Δεν υπάρχει λόγος οι μύες να είναι χαλαροί ή το άτομο να είναι αναίσθητο

Παραδείγματα χρήσης τοπικής αναισθησίας είναι η οδοντιατρική χειρουργική, οι βιοψίες και η αφαίρεση του καταρράκτη.

Είδη

Ο τύπος και η δόση της αναισθησίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ηλικία, το βάρος, οι αλλεργίες και οι ιατρικές παθήσεις του ατόμου, καθώς και ο τόπος και ο στόχος της διαδικασίας.

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν διάφορα φάρμακα για να εμποδίσουν τον πόνο, τα οποίο μπορούν να χορηγήσουν με τη μορφή ένεσης, σπρέι ή αλοιφής. Τα φάρμακα λειτουργούν ενεργώντας σε ορισμένες νευρικές οδούς προκειμένου να αποτρέψει τα νεύρα της περιοχής αυτής να αποστέλλουν σήματα στον εγκέφαλο.

Συνήθως χρειάζονται λίγα λεπτά για να τεθούν σε ισχύ τα φάρμακα και εξασθενούν μετά από λίγες ώρες. Μια υψηλότερη δόση θα διαρκέσει για περισσότερο.

Η κοκαΐνη ήταν το πρώτο αναισθητικό, αλλά η χρήση της είναι πλέον σπάνια. Η λιδοκαΐνη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο τοπικό αναισθητικό, αλλά οι γιατροί και οι αναισθησιολόγοι χρησιμοποιούν διαφορετικά φάρμακα για διαφορετικούς σκοπούς.

Για μεγαλύτερες διαδικασίες, η βουπιβακαΐνη είναι πιο κατάλληλη, αλλά μπορεί να είναι πιο επώδυνη από άλλα φάρμακα κατά τη διάρκεια της χορήγησης. Ένας αναισθησιολόγος μπορεί, επομένως, να χρησιμοποιήσει πρώτα λιδοκαΐνη και στη συνέχεια να εγχύσει βουπιβακαΐνη εάν απαιτείται μούδιασμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα συνθετικά αναισθητικά είναι παρόμοιας δομής με την κοκαΐνη, αλλά δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες χρήσης.

Διαβάστε Επίσης

Ετοιμασία

Εάν ένα άτομο πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη διαδικασία που περιλαμβάνει τοπικό αναισθητικό, ο γιατρός θα πρέπει να του εξηγήσει εκ των προτέρων πώς να προετοιμαστεί.

Το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό εάν χρησιμοποιεί οποιαδήποτε φάρμακα, ειδικά αν αυτά περιλαμβάνουν παράγοντες αραίωσης του αίματος, όπως ασπιρίνη ή βαρφαρίνη.

Ο γιατρός μπορεί να δώσει εντολή στο άτομο να απέχει από το φαγητό κατά τη διάρκεια λίγων ωρών πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης σημαντικό να μην έχει πιεί αλκοόλ για 24 ώρες πριν λάβει το αναισθητικό.

Ένα άτομο θα λάβει συχνά τοπική αναισθησία στο γραφείο του γιατρού. Λίγο μετά την εφαρμογή από τον γιατρό ενός τοπικού αναισθητικού παράγοντα στη σχετική περιοχή του σώματος, θα αρχίσει να αισθάνεται μουδιασμένο.

Ο γιατρός δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία εάν το άτομο δεν αισθάνεται το μουδιασμένο αποτέλεσμα. Το αναισθητικό θα αποτρέψει την αίσθηση πόνου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά μπορεί ακόμα να υπάρχει το αίσθημα πίεσης.

Ανάλογα με το είδος της διαδικασίας και το πόσο ανήσυχο αισθάνεται το άτομο, ο γιατρός μπορεί επίσης να του δώσει ένα ηρεμιστικό. Αυτό το φάρμακο θα το βοηθήσει να αισθάνεται ήρεμο και λιγότερο ανήσυχο.

Ο γιατρός συχνά τοποθετεί μια μικρή συσκευή στο δάχτυλο του ατόμου, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει πλαστικό ρινικό σωλήνα για να παρέχει επιπλέον οξυγόνο.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Οι επαγγελματίες υγείας γενικά θεωρούν την τοπική αναισθησία πολύ ασφαλή. Για μικρή χειρουργική επέμβαση, είναι ασφαλέστερη από τη γενική αναισθησία.

Μπορεί να υπάρχει κάποιο αίσθημα πόνου κατά τη διάρκεια της χορήγησης του φαρμάκου ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και μερικοί μώλωπες, αλλά αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως μικρές.

Ένα άτομο που υπεβλήθη σε τοπική αναισθησία θα πρέπει να προσέχει να μην τραυματιστεί όσο δεν μπορεί να αισθανθεί πόνο, για παράδειγμα δαγκώνοντας το μάγουλό του μετά από οδοντιατρική θεραπεία.

Οι προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες που επηρεάζουν ορισμένα άτομα περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση, ζάλη και έμετο
  • Πονοκεφάλους
  • Μυϊκές συσπάσεις
  • Συνεχές μούδιασμα ή αδυναμία

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση και να αναπτύξουν κνίδωση, κνησμό και αναπνευστικές δυσκολίες.

Η κυάνωση, στην οποία το δέρμα γίνεται μπλε λόγω κακής κυκλοφορίας ή ανεπαρκούς οξυγόνωσης του αίματος, μπορεί μερικές φορές να είναι επίσης μια συνέπεια.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να βιώσει κατάθλιψη του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), στην οποία οι νευρολογικές λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται πάρα πολύ, οδηγώντας σε μειωμένο καρδιακό ρυθμό και ρυθμό αναπνοής. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή αν το αίμα σταματήσει να κυκλοφορεί στην καρδιά.

Η υπερβολική δόση τοπικού αναισθητικού μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Άλλες εφαρμογές

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τοπική αναισθησία κατά τη διάγνωση ορισμένων χρόνιων παθήσεων και για να ανακουφίσουν τον πόνο μετά από μια επέμβαση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τοπική αναισθησία μπορεί να είναι πιο ευεργετική από τα οπιοειδή, όπως η μορφίνη, για τη διαχείριση του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος.

Συμπερασματικά, η τοπική αναισθησία αποτρέπει τον πόνο κατά τη διάρκεια μικρών ιατρικών διαδικασιών μουδιάζοντας ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί ακόμα να αισθάνεται κάποια πίεση. Σε κάθε περίπτωση, όποιος χορηγεί οποιοδήποτε είδος αναισθησίας πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και να έχει τα απαραίτητα προσόντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i